İpragaz IT Direktörü Acar: "Türkiye’de bir örneği yok"

İpragaz IT Direktörü Acar: “Türkiye’de bir örneği yok”

Türkiye’nin 59 yıllık köklü enerji şirketi İpragaz’ın teknoloji adımlarını İpragaz IT Direktörü Yaman Acar gazetemize anlattı.

Enerji Petrol Gaz’a özel açıklamalarda bulunan Acar, “İpragaz olarak yürüttüğümüz Dijital Dönüşüm Programı kapsamında yeni teknolojilerin sunduğu imkanlardan yararlanmanın ve iş yapış modellerini değiştirmenin yanı sıra dijital yetkinlikleri şirket kültürüne dönüştürüyoruz. Bu kapsamda IT alanında bir yeniliği daha gerçekleştirerek, kurumsal kaynak yönetimi (ERP) sistemlerinin yeni nesil çözümü S/4HANA’yı Türkiye’de ilk kez İpragaz’da hayata geçirdik” dedi.

Dijital teknolojilerle iç içe yaşayan müşterilerin davranış ve beklentileri, değişimi daha da hızlandırıyor. Bu hızlı değişim şirketler için yeni büyüme fırsatları yaratırken, bir yandan da farklı iş modellerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için dijital teknolojilere büyük önem veren İpragaz, özellikle IT alanında son dönemde yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. İpragaz’daki Dijital Dönüşüm Programı hakkında Enerji Petrol Gaz’a konuşan İpragaz IT Direktörü Yaman Acar, şirketin bu alandaki yatırımlarını, mevcut durumunu, gelecek yatırımlarını ve yaptıkları projelerin gerek ülkemizde gerekse küresel ölçekli yansımalarına dair önemli bilgiler verdi.

“IT ŞİRKETLER İÇİN STRATEJİK BİR ROL ÜSTLENİYOR”

IT sektörü ve ülkemizin bu sektörde bulunduğu noktayı değerlendirir misiniz?

IT departmanları, şirketlerdeki en küçükten en büyüğe tüm süreçlerde doğrudan yer alıyor. İş süreçlerinin üzerinde çalıştığı bütün alt yapıyı, teknolojik çözümleri üreten, onların sorunsuz çalışmasını sağlayan kritik öneme sahip. Kısacası bir şirket için vücudun her tarafına yayılmış damarlar niteliğinde. IT departmanları artık salt bir hizmet ya da servis departmanı değil, şirketlerde iş geliştiren stratejik öneme sahip bir birim kimliğine dönüşmüş durumda. Özellikle üretim odaklı kuruluşlarda, sürekli gerçekleştirilen optimizasyon, iyileştirme, yalınlaşma tamamen bu teknolojiler sayesinde geliştiriliyor.

IT sektörü, geniş kapsamı ve çeşitli uzmanlık alanlarıyla günümüzde keşfedilmeye devam ediliyor. Alt yapıdan yazılıma, iletişimden robotiğe kadar birçok çalışma alanı mevcut. Ülkemizde, bugün nitelikli istihdamın bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanında da artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Hindistan örneğinde olduğu gibi IT alanına yoğunlaşmak, uzun vadede nitelikli iş gücünün geliştirilmesinde büyük rol oynayacaktır.

“İPRAGAZ, IT ALANINDA SEKTÖRDE ÖNCÜ VE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ BİR ŞİRKET”

İpragaz IT alanında hangi noktada bulunuyor?

İpragaz, ülkemizde IT konusuna ve bilgi sistemlerine her zaman önem vermiş, bu konuda da ilkleri gerçekleştirmiş bir şirket. İlk olarak 1960’lı yılların sonunda NCR ile başlamış. Sonrasında IBM sistem 32 ve 36 kullanılmış. Daha sonra da AS/400 kullanılmış. 1999’da ise AS/400’den SAP’ye geçilmiş. Yani 20 yıldan beri zaten SAP sistemlerini kullanıyor. Dolayısıyla SAP, İpragaz olarak aşina olduğumuz bir teknoloji. CEO’muz Eyüp Aratay, SHV bünyesinde yurt dışında global SAP Müşteri İlişkileri Yönetim Stratejisi adındaki projeyi yönetti. İpragaz olarak bizler de, müşteri tanımımızın sınırlarını aştık. Bayilerimizle birlikte son tüketicinin hayatına da dokunmaya başladık.

“İLETİŞİM HIZIMIZI 20 KAT ARTIRDIK”

IT alanındaki yatırımların İpragaz’a getirdiği yenilikler neler?

Bu, salt teknolojinin değil, tüm süreçlerin- yalınlaştırıldığı bir dönüşümdü. Tabii bunun için nitelikli bir ekibinizin olması da şart. Biz, bunu IT çalışanlarının yanı sıra diğer birimlerimizden de arkadaşlarımızla yaklaşık 85 kişilik büyük bir ekip ile hayata geçirdik. Bu kapsamda İpragaz’da, bellek içi çözümler dediğimiz, çözümleri hayata geçirdik. Bunun sayesinde bölgelerle iletişim hızımız 20 kat kadar arttı. İşlem gücünde saniyede bir TB veri işleyebiliyoruz. Yaklaşık 20 TB’lık bir bilgiyi RAM’da tutabiliyoruz. Yine verileri sakladığımız sistem de bulunabilecek en iyi, en gelişmiş çözümlerden oluşuyor. Yaklaşık 50 TB kadar veriyi burada saklayabiliyoruz. Bu sistem eskiden 5 GB olan veriyi, bugün 1 GB’a kadar sıkıştırabiliyor. Verilerimiz, ikisi İstanbul’da ve biri de Ankara’da olmak üzere üç ayrı bilgi merkezinde tutuluyor. Felaket kurtarma merkezini özellikle İstanbul dışında seçtik ki, herhangi bir durumda yine sistemler ayakta kalsın. Çünkü İpragaz tüm Türkiye’ye enerji veren önemli bir şirket. İş sürekliliğimiz kritik.

Sistem üzerinden veri topladıkça o veri de sizinle konuşuyor. Bugün cep telefonundan Genel Müdürümüz ‘benim şirketim ne yapıyor’ diye bakabiliyor. Yine aynı sistem üzerinden birtakım rakamlara rahatlıkla ve eş zamanlı olarak erişebiliyor. Örneğin; bir müşterimiz bankalardan veya internetten bir ödeme yaptığı zaman, o ödeme anında onun hesabında ve benim mali işlerdeki arkadaşım bunu hemen görüyor. Yani kısacası biz, İpragaz’da tüm gelişmeleri anlık olarak görebiliyoruz.

“EVAS FABRİKAMIZDA DA S/4HANA’YA GEÇİYORUZ”

Devam eden projeleriniz neler? Önümüzdeki dönemde hangi projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

Ekibimiz bu tecrübesi ile bugün, dünyanın en büyük LPG tüpü üreticilerinden EVAS fabrikamızın S/4HANA’ya geçişini yapıyor. Sadece bazı noktalarda ve nadiren danışman desteği alıyoruz ama kendi bilgimiz ile artık bir S/4HANA kurulumu yapabilecek seviyeye geldik. IT içinde çok farklı görevlerde bulundum. Yazılım kökenliyim, ama yeri geldi tüm ülke genelindeki IT operasyonlarını yönettik. Bu proje ile birlikte de çok ciddi bir şekilde alt yapı çalışmamız gerekti. Çok komplike bir sistemden ve bu sistemin birbiri ile uyumundan bahsediyoruz. Örneğin; sistemlerin arkasında 8 adet HANA database server kullanıyoruz. Üç adet de uygulama server’ı kullanıyoruz. 60’dan fazla ana makine var ve yaklaşık yüzde 80’i sanallaşmış durumda. Tüm bunların büyük bir uyumla ve kesintisiz çalışması çok önemli. Dolayısıyla tüm bu projelerle birlikte, teknoloji dışında kullandığımız farklı iş tecrübeleri noktasında bilgimiz kat -be- kat arttı.

IT birimi olarak, şirketimizdeki bütün departmanlara hizmet ediyoruz. Onlar için geliştirme yapıyoruz ama son dönemde müşteri odaklı bir yaklaşıma gittik. Son kullanıcıya dokunan çözümlere öncelik veriyoruz. Bu sene yaptığımız çalışmalar tamamen, sahadaki gücümüzü artıracak, müşteri deneyimini iyileştirecek ve onlara dokunacak çözümlerden oluşuyor. İçerideki süreçleri biraz daha sadeleştirip kolaylaştıracak yazılım robotlarıyla destekleyeceğiz. Lojistik, planlama ya da tesislerin optimizasyonu olabilir. Bu alanda da bir takım teknolojik çözümler hazırlıyoruz. Görüntü tanımlamadan tutun da güvenliğe dokunan birçok şeyi MMC’de otomatikleştirmek gibi düşüncelerimiz var.

“IT YATIRIMLARINI EN VERİMLİ GERÇEKLEŞTİREN ÜLKELER ARASINDA İLK 3’TEYİZ”

İpragaz için IT alanında ne kadarlık bir yatırımdan bahsediyoruz?

Bugün, İpragaz’da kurulu sistemin yatırım maliyeti olarak bir rakam vermek gerçekten de çok zor. Çünkü 1999 yılında başlayan bir yolculuktan bahsediyoruz. Bu yolculuk boyunca lisanslar, çözümler ve uygulamalar var. Örneğin; o zamanlarda kurgulanan nakliye çözümünü bugün hala kullanıyoruz. Bir de bizim yaptığımız özel geliştirmeler var. Dolayısıyla tüm yatırım için on milyonlarca Euro diyebilirim. Dünyanın birçok önemli ülkesinde faaliyet gösteren SHV Enerji bünyesinde IT yatırımlarında kişi başına en verimli harcama yapan ilk 3 ülke arasında yer alıyoruz. Bu da demek oluyor ki, İpragaz olarak IT yatırımlarını en etkili- olarak gerçekleştiren ilk 3 ülkeden biriyiz. Biz de pazar şartlarına ve kurumsal önceliklerimize göre yatırımlarımızı yönlendiriyoruz. IT harcamalarının yaklaşık yüzde 45-50’sini satış- pazarlama projeleri odaklı harcıyoruz. Zaten satış- pazarlama şirketi olduğumuz için 2019 harcaması yüzde 48’idi ki, bu bence gitmek istediğimiz yönle doğru orantılı.

“İPRAGAZ’IN ALT YAPISI YENİ TEKNOLOJİLERİN ENTEGRE VE KULLANIMINA UYGUN”

İpragaz’ın altyapısı yeni teknolojilere ne kadar elverişli? Mevcuttun üzerine yeni teknolojileri adapte etmek zor olmuyor mu?

İpragaz, ülkemizde teknoloji yatırımlarında ve teknolojiyi kullanımda öncü bir firma. Dolayısıyla altyapımız buna müsait. Bütün sistemlerin SAP çözümleri üzerine kurulduğu çok entegre bir yapımız var.

SAP ile çalışmanın bir güzel yanı da aslında bir sonraki adıma her zaman ve her koşulda hazır olmaktır. Alt yapınız hazır ve hep yüksek standartlara bağlı kalarak ilerlediğiniz için bu durum bir yapı inşası gibi düşünülebilir. Üzerine çok daha kolay yeni bir tuğla ekleyebiliyorsunuz.

Çalışmalarımız sayesinde iş ihtiyaçlarını, mevcut standartlarla veya ufak tefek eklentilerle karşılayabilecek önemli bir mimari oluşturduk. Şimdi öyle bir yapıya geldi ki, ne sattığınız neredeyse hiç önemli değil, hemen sistemi ona göre uyarlayabiliyoruz. Hem teknolojik alt yapı olarak hem de uygulama seviyesinde yarın bambaşka bir iş modeli kurgulayabilecek esnekliğe sahibiz.

‘BÜYÜK DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA S/4HANA’YI HAYATA GEÇİREN İLK BÜYÜK ŞİRKETİZ’

IT birimi olarak şirket bünyesinde ne tür projeler hayata geçirdiniz?

Sistemlerde sadece teknoloji güncellemesi olarak değil, tamamen yeniden yapılanmayı içerecek şekilde genel kapsamlı bir program başlattık. İpragaz, Türkiye’de ve bizim sektörümüzde, bu büyüklükte ve bu kapsamda S/4HANA’yı hayata geçiren ilk büyük şirket. Bu kadar büyük ve komplike bir yapıda gerçekleştirdiğimiz bu dijital dönüşümün Türkiye’de başka bir örneği yok, hatta Avrupa’da bile sayılı. Şu anda Türkiye’de bunu başarabilen firma sayısı 100’ün altında. Bu sadece bir teknoloji güncellemesi değil; aynı zamanda tüm süreçlerin tek tek elden geçirildiği, sadeleştirildiği bir yapı.

Yaptığımız büyük projelerin yanı sıra şirkete katkı sağlayacak birçok paralel projeyi de hayata geçirdik. Burada IT sistemlerimizin dışında veri ambarları, mobil çözümler, portaller, akıllı sistemler gibi daha birçok bileşenden oluşan bir programı hayata geçirdik. Ayrıca sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Bu konuda talep de fazla oluyor. Çok sayıda projemiz var. Özellikle maliyeti düşürebilecek ve sistemi hızlandıracak bazı projeleri de IT olarak biz öneriyoruz. Örneğin, e-irsaliye, e-banka teminat mektubu, e-fatura gibi proaktif olarak önerdiğimiz e-çözümlerimiz var.

Bunların dışında EVAS’daki S/4HANA dönüşümüne de ciddi bir kaynak aktarıyoruz. Bu yıl içinde hayata geçirdiğimiz bir e-ticaret platformumuz var. Bu da son tüketicinin bize 7/24 ulaşabilmesini, sipariş verebilmesini sağlıyor. Bu bizim sektörde ilk denilebilecek bir çözüm. Yine SAP’nin Hybris Commerce aracının üzerinde İPApp adında bir uygulama geliştirdik. Bugün İOS ve Android gibi platformlarda bulabiliyorsunuz. İPApp, bundan sonra İpragaz’ın dışarıya açılan yeni yüzlerinden biri olacak. Omni-Chanel veya Multi Chanel yani çok kanallı dediğimiz yaklaşımlardan biri. Yine çağrı merkezi çözümlerimiz ve web uygulamalarımız aynı deneyimi yaşatmak üzere geliştirdiğimiz birer araç. Bundan da son derece gururluyuz.

Dijital teknolojilerle iç içe yaşayan müşterilerin davranış ve beklentileri, değişimi daha da hızlandırıyor. Bu hızlı değişim şirketler için yeni büyüme fırsatları yaratırken, bir yandan da farklı iş modellerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için dijital teknolojilere büyük önem veren İpragaz, özellikle IT alanında son dönemde yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. İpragaz’daki Dijital Dönüşüm Programı hakkında Enerji Petrol Gaz’a konuşan İpragaz IT Direktörü Yaman Acar, şirketin bu alandaki yatırımlarını, mevcut durumunu, gelecek yatırımlarını ve yaptıkları projelerin gerek ülkemizde gerekse küresel ölçekli yansımalarına dair önemli bilgiler verdi.

“IT ŞİRKETLER İÇİN STRATEJİK BİR ROL ÜSTLENİYOR”

IT sektörü ve ülkemizin bu sektörde bulunduğu noktayı değerlendirir misiniz?

IT departmanları, şirketlerdeki en küçükten en büyüğe tüm süreçlerde doğrudan yer alıyor. İş süreçlerinin üzerinde çalıştığı bütün alt yapıyı, teknolojik çözümleri üreten, onların sorunsuz çalışmasını sağlayan kritik öneme sahip. Kısacası bir şirket için vücudun her tarafına yayılmış damarlar niteliğinde. IT departmanları artık salt bir hizmet ya da servis departmanı değil, şirketlerde iş geliştiren stratejik öneme sahip bir birim kimliğine dönüşmüş durumda. Özellikle üretim odaklı kuruluşlarda, sürekli gerçekleştirilen optimizasyon, iyileştirme, yalınlaşma tamamen bu teknolojiler sayesinde geliştiriliyor.

IT sektörü, geniş kapsamı ve çeşitli uzmanlık alanlarıyla günümüzde keşfedilmeye devam ediliyor. Alt yapıdan yazılıma, iletişimden robotiğe kadar birçok çalışma alanı mevcut. Ülkemizde, bugün nitelikli istihdamın bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanında da artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Hindistan örneğinde olduğu gibi IT alanına yoğunlaşmak, uzun vadede nitelikli iş gücünün geliştirilmesinde büyük rol oynayacaktır.

“İPRAGAZ, IT ALANINDA SEKTÖRDE ÖNCÜ VE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ BİR ŞİRKET”

İpragaz IT alanında hangi noktada bulunuyor?

İpragaz, ülkemizde IT konusuna ve bilgi sistemlerine her zaman önem vermiş, bu konuda da ilkleri gerçekleştirmiş bir şirket. İlk olarak 1960’lı yılların sonunda NCR ile başlamış. Sonrasında IBM sistem 32 ve 36 kullanılmış. Daha sonra da AS/400 kullanılmış. 1999’da ise AS/400’den SAP’ye geçilmiş. Yani 20 yıldan beri zaten SAP sistemlerini kullanıyor. Dolayısıyla SAP, İpragaz olarak aşina olduğumuz bir teknoloji. CEO’muz Eyüp Aratay, SHV bünyesinde yurt dışında global SAP Müşteri İlişkileri Yönetim Stratejisi adındaki projeyi yönetti. İpragaz olarak bizler de, müşteri tanımımızın sınırlarını aştık. Bayilerimizle birlikte son tüketicinin hayatına da dokunmaya başladık.

“İLETİŞİM HIZIMIZI 20 KAT ARTIRDIK”

IT alanındaki yatırımların İpragaz’a getirdiği yenilikler neler?

Bu, salt teknolojinin değil, tüm süreçlerin- yalınlaştırıldığı bir dönüşümdü. Tabii bunun için nitelikli bir ekibinizin olması da şart. Biz, bunu IT çalışanlarının yanı sıra diğer birimlerimizden de arkadaşlarımızla yaklaşık 85 kişilik büyük bir ekip ile hayata geçirdik. Bu kapsamda İpragaz’da, bellek içi çözümler dediğimiz, çözümleri hayata geçirdik. Bunun sayesinde bölgelerle iletişim hızımız 20 kat kadar arttı. İşlem gücünde saniyede bir TB veri işleyebiliyoruz. Yaklaşık 20 TB’lık bir bilgiyi RAM’da tutabiliyoruz. Yine verileri sakladığımız sistem de bulunabilecek en iyi, en gelişmiş çözümlerden oluşuyor. Yaklaşık 50 TB kadar veriyi burada saklayabiliyoruz. Bu sistem eskiden 5 GB olan veriyi, bugün 1 GB’a kadar sıkıştırabiliyor. Verilerimiz, ikisi İstanbul’da ve biri de Ankara’da olmak üzere üç ayrı bilgi merkezinde tutuluyor. Felaket kurtarma merkezini özellikle İstanbul dışında seçtik ki, herhangi bir durumda yine sistemler ayakta kalsın.

Çünkü İpragaz tüm Türkiye’ye enerji veren önemli bir şirket. İş sürekliliğimiz kritik.

Sistem üzerinden veri topladıkça o veri de sizinle konuşuyor. Bugün cep telefonundan Genel Müdürümüz ‘benim şirketim ne yapıyor’ diye bakabiliyor. Yine aynı sistem üzerinden birtakım rakamlara rahatlıkla ve eş zamanlı olarak erişebiliyor. Örneğin; bir müşterimiz bankalardan veya internetten bir ödeme yaptığı zaman, o ödeme anında onun hesabında ve benim mali işlerdeki arkadaşım bunu hemen görüyor. Yani kısacası biz, İpragaz’da tüm gelişmeleri anlık olarak görebiliyoruz.

“EVAS FABRİKAMIZDA DA S/4HANA’YA GEÇİYORUZ”

Devam eden projeleriniz neler? Önümüzdeki dönemde hangi projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

Ekibimiz bu tecrübesi ile bugün, dünyanın en büyük LPG tüpü üreticilerinden EVAS fabrikamızın S/4HANA’ya geçişini yapıyor. Sadece bazı noktalarda ve nadiren danışman desteği alıyoruz ama kendi bilgimiz ile artık bir S/4HANA kurulumu yapabilecek seviyeye geldik. IT içinde çok farklı görevlerde bulundum. Yazılım kökenliyim, ama yeri geldi tüm ülke genelindeki IT operasyonlarını yönettik. Bu proje ile birlikte de çok ciddi bir şekilde alt yapı çalışmamız gerekti. Çok komplike bir sistemden ve bu sistemin birbiri ile uyumundan bahsediyoruz. Örneğin; sistemlerin arkasında 8 adet HANA database server kullanıyoruz. Üç adet de uygulama server’ı kullanıyoruz. 60’dan fazla ana makine var ve yaklaşık yüzde 80’i sanallaşmış durumda. Tüm bunların büyük bir uyumla ve kesintisiz çalışması çok önemli. Dolayısıyla tüm bu projelerle birlikte, teknoloji dışında kullandığımız farklı iş tecrübeleri noktasında bilgimiz kat -be- kat arttı.

IT birimi olarak, şirketimizdeki bütün departmanlara hizmet ediyoruz. Onlar için geliştirme yapıyoruz ama son dönemde müşteri odaklı bir yaklaşıma gittik. Son kullanıcıya dokunan çözümlere öncelik veriyoruz. Bu sene yaptığımız çalışmalar tamamen, sahadaki gücümüzü artıracak, müşteri deneyimini iyileştirecek ve onlara dokunacak çözümlerden oluşuyor. İçerideki süreçleri biraz daha sadeleştirip kolaylaştıracak yazılım robotlarıyla destekleyeceğiz. Lojistik, planlama ya da tesislerin optimizasyonu olabilir. Bu alanda da bir takım teknolojik çözümler hazırlıyoruz. Görüntü tanımlamadan tutun da güvenliğe dokunan birçok şeyi MMC’de otomatikleştirmek gibi düşüncelerimiz var.

“IT YATIRIMLARINI EN VERİMLİ GERÇEKLEŞTİREN ÜLKELER ARASINDA İLK 3’TEYİZ”

İpragaz için IT alanında ne kadarlık bir yatırımdan bahsediyoruz?

Bugün, İpragaz’da kurulu sistemin yatırım maliyeti olarak bir rakam vermek gerçekten de çok zor. Çünkü 1999 yılında başlayan bir yolculuktan bahsediyoruz. Bu yolculuk boyunca lisanslar, çözümler ve uygulamalar var. Örneğin; o zamanlarda kurgulanan nakliye çözümünü bugün hala kullanıyoruz. Bir de bizim yaptığımız özel geliştirmeler var. Dolayısıyla tüm yatırım için on milyonlarca Euro diyebilirim. Dünyanın birçok önemli ülkesinde faaliyet gösteren SHV Enerji bünyesinde IT yatırımlarında kişi başına en verimli harcama yapan ilk 3 ülke arasında yer alıyoruz. Bu da demek oluyor ki, İpragaz olarak IT yatırımlarını en etkili- olarak gerçekleştiren ilk 3 ülkeden biriyiz. Biz de pazar şartlarına ve kurumsal önceliklerimize göre yatırımlarımızı yönlendiriyoruz. IT harcamalarının yaklaşık yüzde 45-50’sini satış- pazarlama projeleri odaklı harcıyoruz. Zaten satış- pazarlama şirketi olduğumuz için 2019 harcaması yüzde 48’idi ki, bu bence gitmek istediğimiz yönle doğru orantılı.

“İPRAGAZ’IN ALT YAPISI YENİ TEKNOLOJİLERİN ENTEGRE VE KULLANIMINA UYGUN”

İpragaz’ın altyapısı yeni teknolojilere ne kadar elverişli? Mevcuttun üzerine yeni teknolojileri adapte etmek zor olmuyor mu?

İpragaz, ülkemizde teknoloji yatırımlarında ve teknolojiyi kullanımda öncü bir firma. Dolayısıyla altyapımız buna müsait. Bütün sistemlerin SAP çözümleri üzerine kurulduğu çok entegre bir yapımız var.

SAP ile çalışmanın bir güzel yanı da aslında bir sonraki adıma her zaman ve her koşulda hazır olmaktır. Alt yapınız hazır ve hep yüksek standartlara bağlı kalarak ilerlediğiniz için bu durum bir yapı inşası gibi düşünülebilir. Üzerine çok daha kolay yeni bir tuğla ekleyebiliyorsunuz.

Çalışmalarımız sayesinde iş ihtiyaçlarını, mevcut standartlarla veya ufak tefek eklentilerle karşılayabilecek önemli bir mimari oluşturduk. Şimdi öyle bir yapıya geldi ki, ne sattığınız neredeyse hiç önemli değil, hemen sistemi ona göre uyarlayabiliyoruz. Hem teknolojik alt yapı olarak hem de uygulama seviyesinde yarın bambaşka bir iş modeli kurgulayabilecek esnekliğe sahibiz.

‘PROJEMİZ ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA ÖDÜLLER ALDI’

Son olarak hayata geçirdiğiniz projelerin Türkiye’de veya uluslararası alandaki yansımaları nasıl oldu?

İpragaz gibi yaygın, çok markalı ve 4 temel segmentte faaliyet gösteren büyük bir yapıda gerçekleştirdiğimiz bu dönüşüm gerek ülkemizde gerekse de uluslararası alanda çok olumlu geri dönüşler aldı. S/4HANA projemiz, SAP Quality Awards Gold Winner ödülü kazandı. Bu başarıyı bölgesel anlamda Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA; Europe-Middle East-Africa) bölgesine de taşıdık ve beş finalist arasında yer aldık. Dönüşüm projemize bir başka ödül de, IDC Perakende Zirvesi’nden geldi. Perakendenin en önemli ulusal ve uluslararası temsilcilerinin yer aldığı bu zirvede İpragaz, hayata geçirdiği bu proje ile ‘Game Changer – Oyunu Değiştiren’ kategorisinde 2018 Perakende Teknoloji Ödülü’ne layık görüldü.

Bu dönüşüm projemizi küresel arenada da anlattık, bununla ilgili sunumlar gerçekleştirdik. Yurt dışı organizasyonlarında başarı hikayemizi paylaşmak üzere davet almaya devam ediyoruz. Böylesine zorlu bir süreç, ekibimize de Türkiye’de yetkinliğin az olduğu bir konuda çok önemli ve kıymetli tecrübeler kattı. Hali hazırda metal endüstrisi başta olmak üzere farklı sektörlerden firmalar, S/4HANA ile ilgili bizden görüş alıyorlar. Hatta rakip firmalar dahi başarı hikayelerimizden esinleniyor.