Rüzgarda hız kesmiyoruz

 TÜREB tarafından düzenlenecek olan 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2017) Danışma Kurulu Toplantısında konuşan, Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı (YEGM) Ramazan Usta; “YEKA projesiyle birlikte oluşan zincirleme etkiden ekonominin geneli için önemli faydalar elde edilebilir” dedi.

 

6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2017) Türkiye’deki rüzgâr enerjisi sektörünün gelişimine katkı sağlamak, daha dinamik ve güçlü bir pazar yaratmak adına 1-2 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da yapılacak.

 

Kongre öncesi sektörün görüşlerini ve katkılarını almak için Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, YEGM Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Öz, EPDK Grup Başkanı Dr. Refik Tiryaki, TEİAŞ Planlama Şube Müdürü Serhat Metin, ELTEMTEK Genel Müdürü Nadim Ekiz ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Ataseven moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektör paydaşlarının görüş ve önerileri alındı.

 

“YEKA’DAN ÖNEMLİ FAYDALAR ELDE EDİLEBİLİR”

 

YEKA’ların birçok sektörü tetiklediğinden bahseden Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı (YEGM) Ramazan Usta, YEKA projesi ile birlikte çok farklı kabiliyetlerin ortaya çıktığını ve bu kabiliyetlerin Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı’nın yaptığı araştırmada da (TEPAV) ortaya konduğunu vurguladı. Yapılan araştırmada, üretilen 5033 üründen Ekonomik Sofistikasyon ve Ürün Sofistikasyon hesaplamalarına göre 63 yenilenebilir enerji ekipmanı, Türkiye ekonomisinin ortalamasından daha yüksek sofistikasyona sahip ürünler olarak ön plana çıkmakta olduğunu, bu ürünlerdeki olası uzmanlaşmanın, Türkiye ekonomisinin ortalama sofistikasyonunu pozitif yönde etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu zincirleme etkiden ekonominin geneli için önemli faydalar elde edilebileceğinin altını çizdi.

 

Usta yaptığı konuşmada kaynak ve teknoloji bağımlısı bir ülke olmamak için yapılması gerekenleri anlatarak; “Bu yüzden Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarına (YEKA) başvurduk. Güneş’te gerçekleştirdik, sıra rüzgârda. Önümüzdeki yarışmayı gerçekleştirip rüzgârdaki yerlileştirme sürecini de tamamlamış olacağız” dedi.

 

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ MASAYA YATIRILDI

 

TÜREB tarafından düzenlenen oturumun ikinci bölümünde Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı (TÜRES ) gerçekleştirildi. TÜREB Başkanı Mustafa Ataseven geçen yıl bin 387 megavat kapasiteli rüzgar santralini işletmeye alındığını belirtti, Türkiye’nin bu yatırımla Avrupa’da üçüncü, dünyada 7. sırada yer aldığını söyledi.

 

2020 YILINDAN SONRAKİ BELİRSİZLİK ÇÖZÜLMELİ

 

Sektör beklentilerini katılımcılarla paylaşan Ataseven, 2015 yılında açıklanan ve ön başvuruları alınan 3000 megavatlık kapasite yarışmalarının tamamlanmasının sektör tarafından beklendiğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta yayınlanan yarışma ilanlarıyla bu sorunun kısmen çözüldüğünü ifade eden Ataseven yatırımcıların diğer beklentilerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, en önemli sorunun öngörülebilir bir sektör olmaktan uzaklaşmak olduğunu belirtti.