solar

‘Ticari işletme çatıları Türkiye’de çatı pazarını büyütmeye devam ediyor’

HT Solar Enerji A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, solar sektörünü ve şirketin gelecek hedeflerini Green Power Gazetemize özel olarak değerlendirdi.

Güneş enerjisini yatırımcıya cazip hale getirebilmek için ürün gamındaki panelleri sürekli güncelleyerek mevcut alandan daha fazla enerji elde edilmesi yönündeki çalışmalarını devam ettiren HT Solar Enerji A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, solar sektörünü ve şirketin gelecek hedeflerini gazetemize özel olarak değerlendirdi.

Ticari işletmelerin çatılarına öztüketim amaçlı güneş santralleri kurulmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’de çatı pazarında talep artışı söz konusu olduğunu ve bu artışın çatı pazarını büyütmeye devam ettiğini ifade eden HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler; “Türkiye’de artan bu talebe yanıt vermek adına anlaşma sağladığımız lisanslı projeler ve çatı projeleri ile birlikte yıl sonunda 250 MW sevkiyat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

• HT Solar’ı tanıyabilir miyiz?

HT-Solar, Aralık 2016 yılında İstanbul Tuzla Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nde kuruldu. Bugün fabrikamızda yıllık 800 MW güneş paneli ve 400 MW güneş hücresi üretiyoruz. Ayrıca HT Solar olarak 2018 yılında ISO 500 listesine girdik ve Pv Cycle üyeliğimiz buluyor.
HT Solar, HT-SAAE’ye bağlı bir kuruluştur. HT-SAAE ( Shanghai Aerospace Automobile Electromechanical) Çin devletine ait bir Şirkettir. HT-SAAE 28 Mayıs 1998 yılında kuruldu ve aynı yılın haziran ayında Şangay Borsası’na kaydoldu. (Kod:600151) HT-SAAE uzun yıllardan itibaren sektörün en prestijli listesi olan ve Bloomberg tarafından yayınlanan TIER 1 PV Panel Üreticileri listesinde yer alıyor. HT-SAAE ise CASC’ye bağlı bir kuruluştur. CASC (Çin Havacılık Uzay ve Teknoloji Kurumu), havacılık-uzay ekipmanları; uydu, uzay fırlatma araçları, insanlı uzay aracı, savunma donanımları, derin uzay detektörleri ve diğer uzay ürünleri üretiyor. CASC, Fortune 500’de yer alıyor ve 2019 yılının verilerine göre 323. sırada yer alıyor.

“2 FARKLI BOYUTTA GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

• HT Solar’ın ürün yelpazesinde hangi ürünler ön plana çıkıyor?

HT Solar olarak monokristal hücrelerle, 60 ve 72 hücreli olmak üzere 2 farklı boyutta güneş paneli üretimi gerçekleştiriyoruz ve bu ürünlerimizi pazardaki taleplere göre sürekli güncelliyoruz. Ürün portföyümüzde, Bifacial, Bifacial Half-cut, Half-cut, Mono Perc ve Full Black gibi farklı özelliklere sahip güneş panellerimiz yer alıyor.

• İhracat yaptığınız ülkeler ve iş birlikleriniz hakkında söylemek istedikleriniz nelerdir?

Ciromuzun yüzde 85’ini ihracatlarımız oluşturuyor. HT Solar olarak başta ABD, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ürün tedariği gerçekleştiriyoruz. ABD ve Avrupa’nın ihracat şartları için gerekli sertifikalara sahibiz ve en büyük pazarımızı ABD oluşturuyor. Sahip olduğumuz UL sertifikasıyla birlikte Amerika’ya ihracat yapabiliyoruz.

“BÜYÜK PROJELERE PANEL TEDARİKİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

• 2020 HT Solar için nasıl geçiyor? Sektörünüz açısından 2020 öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Ticari işletmelerin çatılarına öztüketim amaçlı güneş santralleri kurulmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’de çatı pazarında talep artışı söz konusu ve bu artış çatı pazarını büyütmeye devam ediyor. Türkiye’de artan bu talebe yanıt vermek adına anlaşma sağladığımız lisanslı projeler ve çatı projeleri ile birlikte yıl sonunda 250 MW sevkiyat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. 2019 yılında ise ABD’ye 400 MW güneş paneli ihracatı gerçekleştirdik, aynı istikrarı 2020 yılında da sürdürüyoruz. Bu yılki kapasitenin de büyük kısmını ABD ihracatına ayırarak yıl sonuna kadar büyük projelere panel tedariki sağlamaya devam edeceğiz. Pandemi dolayısıyla yaşadığımız tüm bu zorlu sürece rağmen gerekli önlemleri alarak üretimlerimizi ve sevkiyatlarımızı devam ettiriyoruz.

• Önümüzdeki 5 yıllık süreçteki planlarınız neler?

Önümüzdeki 5 yıllık hedeflerimiz arasında ürün portföyümüzü genişleterek yeni pazarlara açılmak yer alıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelini çevreci vizyonla daha iyi kullanmasına katkı sağlamayı ve enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Şu anda üretim hattımızı 158,75mm’lik hücrelerle üretim yapmaya uygun hale getirdik, ilerleyen zamanlarda 166mm’lik hücrelerle half-cut üretimine de başlayacağız. Ayrıca 2019 yılında ABD’de Utah’ta gerçekleşen sektörün en prestijli fuarı olan Solar Power International’da tanıtımınızı yaptığımız Hotspot Free panellerimizi ticari boyuta taşımayı hedefliyoruz ve bu inovasyonla çatı projelerinde fark yaratarak yatırımcılara katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

• HT Solar olarak gelecekte güneş panelleri ile ilgili nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

Ar-Ge çalışmalarımızda güneş panellerinin geliştirmesine odaklanıyoruz. Güneş enerjisini yatırımcıya cazip hale getirebilmek için ürün gamımızdaki panelleri sürekli güncelleyerek mevcut alandan daha fazla enerji elde edilmesini sağlıyoruz. Böylece ilk kurulum maliyetlerini de kısa sürede geri dönüşünü sağlıyor ve işletmeler açısından daha çok tercih ediliyoruz. Bu kapsamda dünyadaki trendleri de takip ederek yenilikçi ürünlerimizi yatırımcılara sunmaya devam etmeyi planlıyoruz.

• İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

HT Solar Enerji globalde Ar-Ge yatırımlarına yıllık 10 milyon dolar ayırıyor. HT-SAAE olarak 500 kişiyi aşan bir Ar-Ge ekibine sahibiz ve 20 yüksek teknoloji kuruluşuyla iş birliği içinde geleceğin enerjisi için çalışıyoruz. Ar-Ge Merkezimizde portföyümüzde yer alan panelleri daha verimli hale getirmek amacıyla sürekli geliştirme çalışmaları yapıyoruz.

Yenilenebilirde rekor üstüne rekor