Özkök’ten YEKDEM değerlendirmesi: “Türkiye kazandı”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, YEKDEM’in 6 ay uzatılması kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “Sonuçta kazanan ülkemizdir” dedi.

18 Eylül tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için 6 aylık süre uzatımı verilmesine dair kararı yorumlayan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök; kararın, pandeminin ağır etkilerini yaşayan Türk yenilenebilir enerji sektörü yatırımcısına rahat bir nefes aldırdığını belirterek “Elindeki projeleri kısmi kabulle de olsa 31 Aralık’a yetiştirmek için canla başla çalışan sektör, yayımlanan 6 aylık uzatma kararını memnuniyetle karşılamıştır. Sonuçta kazanan ülkemizdir” değerlendirmesinde bulundu.

Resmî Gazete’nin 18 Eylül tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması YEKDEM’den yararlanmak için projelerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınma şartı 30 Haziran 2021 tarihine ertelenmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre 1 Ocak 2021’den 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girecek YEKDEM’e tabi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyat desteği 31 Aralık 2030’a kadar uygulanacak. Söz konusu dönemde işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamın yurt içinde imal edilmiş olması halinde, bu tesislerde üretilerek iletim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi için belirlenen fiyat desteğine, üretim tesisinin işletmeye giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ilave destek verilecek.

“PANDEMİNİN ETKİLERİNİ AZALTACAK”

Yenilenebilir enerji sektörü, uzun süredir sektörün, pandemi dolayısıyla mücbir sebep kapsamına alınması ve YEKDEM’in 6 ile 8 ay uzatılmasını talep ediyordu. Dernek olarak aylardır bu kararın neden alınması gerektiğiyle ilgili karar verici merciler nezdinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirten GÜYAD Başkanı Cem Özkök, “Covid-19 pandemisi tüm tedarik süreçlerini dünya çapında sekteye uğrattı, telafisi güç gecikmelere neden oldu. Türk Yenilenebilir Enerji Sektörü de bundan büyük ölçüde etkilendi. Bizim talebimiz sektörün mücbir sebep kapsamına alınarak yatırımcının bir nebze de olsa rahatlatılması, bir nefes alma imkanı verilmesiydi. Türkiye yenilenebilir enerji sektörü özellikle son yıllarda kendisine verilen imkanlarla son derece ciddi bir büyümeye imza atmış, ön plana çıkmıştır. Bunun kesintiye uğramaması ülkemiz adına önemliydi.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu kararı ile yine sektörümüze verdiği desteği koyduğu yerli ve milli enerji ilkeleri doğrultusunda bir kez daha göstermiştir. Alınan karar pandeminin olumsuz etkilerini azaltacaktır. Ayrıca üretim tesislerine verilecek yerli üretim desteği için sağlanan sürenin uzatılması da yerli yatırımcımız ve sanayimiz açısından çok sevindiricidir. Sonuçta kazanan ülkemiz olmuştur” dedi.