‘Hedef, Türkiye’de güneş sektörünün gelişimine katkı’

Burak Söylemez / İstanbul

 

Geçtiğimiz yıl yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımla Çin dışındaki ilk yatırımını Türkiye’de gerçekleştiren HT Solar Enerji İstanbul Tuzla’daki Fabrikasında güneş paneli ve güneş hücresi üretimi gerçekleştirip, Amerika, Avrupa ve Ortadoğuya ihraç etmeyi planlıyor. Bu kapsamda görüştüğümüz HT Solar Enerji Türkiye Genel Müdürü Robin Xi Firmanın Türkiye’deki yatırım ve faaliyetlerini Green Power’a anlattı.

HT Solar Enerji Türkiye Genel Müdürü Robin Xi; “5 yıldır Türkiye’de çalışıyorum. 2 yıl önce Shangai merkezli HT-SAAE firmasına katıldım. HT-SAAE Çin Devleti’ne ait bir şirkettir. Şu anda Türkiye’de güneş sektöründe çalışmalarıma devam ediyorum. Türkiye’yi çok seviyorum. Aynı zamanda güneş sektörünü de çok seviyorum. Türk halkının da güneş enerjisine büyük ilgisinin olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden, güneş enerjisi alanında Türkiye’deki faaliyetlerimizin daha da gelişip, büyümesini hedefliyorum” dedi.

“TEMEL TEKNOLOJİLERİ KULLANMAYA ODAKLANAN BİR FİRMAYIZ”

HT Solar Enerji’nin Çin Devleti’ne ve hükümetine ait bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Robin Xi, “HT SAAE olarak Çin’de tüm temel teknolojileri kullanmaya odaklanıyoruz. HT SAAE 1960 yılında güneş enerjisi alanındaki çalışmalarına uydular üzerinde yer alan yüksek verimli modüllerin üretimi ile başladı. Silikondan başlayan üretim zincirine sahip olan HT-SAAE dünyada dikey bütünleşmeye sahip üretici firmalar arasında yer alıyor. HT SAAE, Çin pazarına 1 GW’dan daha fazla kapasite arz eden tek devlet şirketi konumunda. Biz şirket olarak Çin Hükümetinin, güneş enerjisi ile ilgili alacağı pozisyonları ve geliştirdiği politikaları yakından takip ediyoruz. Çin hükümeti, birçok firmayı güvenliğe göre iş geliştirmeye teşvik ediyor. Türkiye’de güven ortamına fazlasıyla sahip bir ülke olduğu için, burada güneş enerjisi alanında yatırım yapmaya karar verdik” dedi.

“TÜRKİYE’DE HÜCRE VE PANEL ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Robin Xi, “HT- Solar Enerji, ürettiği modülleri Amerika, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ihraç edebilmek için Türkiye’deki yatırım faaliyetlerine 2016 yılında başladı. Türkiye’de güneş panelleri ve hücre üretimi için kurduğumuz fabrikamıza toplamda 20 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yaptığımız yatırımın önemli bir kısmını, fabrikamızın ihtiyacı olan makineler için yaptık. İlk deniz aşırı yatırımımız olan İstanbul Tuzla’daki fabrikamızda 30 bin metrekare kapalı alanda hücre ve panel üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. HT-Solar Enerji, yeni nesil yüksek verimli modüller üreten Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden birisi konumundadır. Türkiye’de, Tuzla Fabrikamızın yıllık 500 MW güneş paneli ve 300 MW güneş hücresi üretim kapasitesi var. Toplamda 500 çalışanımızla Türkiye’deki faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz” diye konuştu.

“YATIRIM SÜRECİNDE TÜRK HÜKÜMETİYLE İLETİŞİM HALİNDEYDİK”

Fabrikanın kurulum aşamasında en büyük yatırımlarından birisini güneş hücresi üretimi için ihtiyaç duydukları makinaları Almanya’dan getirterek yaptıklarını aktaran Xi, “Aynı şekilde güneş paneli üreten fabrikamızın ihtiyacı olan makinaları da Çin’den getirdik. Materyallerimizin birçoğu Çin ve Almanya’dan geliyor. Türkiye’deki üretim yapan fabrikamızın kapasitesi, diğer fabrikalarımıza göre daha yüksek. Türkiye’deki fabrikamızda kaliteli ve sektörün ihtiyaçlarına çözüm üretebilecek verimli ürünler üreteceğiz. Bizim fabrikamızın kapasitesi, üretim için oldukça büyük. Burada, ürün yelpazemizi geniş tutarak, gelişmiş ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Gelecek dönemde de Türkiye’deki üretim kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. HT Solar’ın Türkiye’deki gelecek stratejisi, ilk etapta güneş hücrelerine yatırım yapıp, güneş hücreleri ve modüllerini üretmek. Eğer arz konusunda Türkiye’deki hedeflerimizi tuttursak, gelecek dönemlerde fabrikamızın kapasitesini arttırabiliriz.  Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızın kurulum aşamasında, yatırımlarımızla ilgili, Türk Hükümetiyle sürekli iletişim halinde olduk” dedi.

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin oldukça sıcak ve samimi olduğunu aktaran Robin Xi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çin hükümeti de bu ilişkilerin karşılıklı olarak daha da artacağını öngörüyor. Bu yüzden Çin Hükümeti, Çinli firmaları Türkiye’de yatırım yapmaları için teşvik ediyor. Biz HT Solar olarak, Türkiye’deki pazar potansiyelinin oldukça yüksek olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içerisinde en yüksek güneş potansiyeline sahip ülke olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin doğal enerji kaynakları fazla yok. Birincil enerji kaynaklarının büyük bir kısmını yurt dışından ithal etmek zorunda kalıyor. Eğer burada güneş sistemlerini üretip, geliştirirsek Türkiye’nin yurt dışına ödediği milyonlarca dolarlık kaynağın burada kalmasını sağlayabiliriz. Bizim Türkiye’de bulunma amaçlarımızdan birisi de bu zaten. Buradaki üretimimizi sürdürülebilir kılıp, Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

“GÜNEŞ SEKTÖRÜNE DEVLETİN CİDDİ DESTEĞİ VAR”

Türkiye’de daha çok insanın güneş enerjisi ve sistemleri ile tanışmasını hedeflediklerini kaydeden Robin Xi şunları kaydetti; “Güneş enerjisi hakkında insanların daha fazla bilgi sahibi olmasını hedefliyoruz. Çünkü Türkiye’nin büyümesi için daha çok enerjiye özellikle de temiz enerjilere ihtiyacı var. Yenilenebilir enerji çok temiz enerji. Yenilenebilir enerjinin ne olduğunu ve ne gibi faydaları olduğunu bilmeyen insanlar var. Bu alanda da faydalı bilgiler paylaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de güneş sistemleri üzerine daha çok çalışmalar yapılıyor. Devletin bu konuda ciddi desteğinin olduğunu belirtmeliyim. Bu çalışmalarda Türkiye’nin büyük kazanımlar elde edeceğini düşünüyorum. Bizim buradaki tek hedefimiz güneş panelleri ve hücrelerini üretmek değil, bu sektörün gelişmesine katkı sunup, Türkiye’nin bu enerjiden daha fazla istifade etmesini sağlamak. Türk halkına ve Türk Hükümetine bu alanda daha fazla destek vermeyi hedefliyoruz”

“ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE TEKNOLOJİ TRANSFER EDİYORUZ”

Şu anda Türkiye’de herhangi bir Ar-Ge birimlerinin olmadığını aktran Xi, “Burada küçük bir ekibimiz var. Ayrıca 500 kişilik çalışanımız var Türkiye’de. Bizim Çin’deki merkezimizde büyük bir araştırma ve geliştirme departmanımız var. Burada, üretimimiz için gerekli olan araştırma geliştirme faaliyetlerini yapıyoruz. Türkiye’ye buradan teknoloji transferi gerçekleştiriyoruz. Şu anda bizim için bu seçeneğin daha doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

‘TÜRKİYE’NİN İHRACAT İÇİN LOJİSTİK AVANTAJI VAR’

Türkiye’de üretecekleri güneş hücresi ve panellerini yurt dışına da ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydeden Robin Xi,  “Türkiye’nin ihracat konusunda avantajları var. Çünkü Asya ile Avrupa’nın tam ortasında yer alıyor. Bunun birtakım lojistik avantajları var. Fabrikamızı da bu kapsamda Tuzla Serbest Bölge’de kurduk. Buradaki ürettiğimiz ürünlerimizi de ayrıca Avrupa ve Amerika pazarına satmaya odaklanacağız. Üretimimizin yüzde 80’den fazlasını ihraç etmeyi planlıyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu alanda ciddi lojistik avantajları var.  Üretimimizin yüzde 15’ini ise Türkiye pazarına sunacağız. Ancak gelecekte bu rakamların daha da artacağını söyleyebilirim” diye konuştu.