“Enerji verimliliği, dışa bağımlılığın azaltılması için en önemli konulardan”

ENVER tarafından Sanayi, Hizmet, Ulaştırma, Tarım İşletmelerinde Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 2020 Lansman Toplantısı bugün dijital ortamda gerçekleşti.

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından Sanayi, Hizmet, Ulaştırma, Tarım İşletmelerinde Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 2020 Lansman Toplantısı dijital ortamda gerçekleşti. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, ENVER Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can ve birçok sektör temsilcisi katılım gösterdi. Proje, sanayi, hizmet, ulaştırma, tarım işletmelerinin enerji verimliliği konusunda bilgi, ilgi ve uygulama düzeyini tespit etmeyi, bilgi ve bilinç düzeyinin daha yüksek oranda uygulama boyutuna geçmesini sağlayacak bulgulara ulaşmayı, “Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi” oluşturulması için gerekli olan “Anahtar Performans Kriterleri” tespit etmeyi amaçlıyor.

Açılış konuşmasını yapan ENVER Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, “Derneğimizin öncelikli amaçlarından birisi enerjinin etkin ve verimli kullanabilmesi için farkındalık oluşturmak, bilimsel ve teknik araştırmalar yaptırmak ve araştırma sonuçlarını kamu kuruluşları ve vatandaşlarla paylaşmaktır. Bizler Enerji Verimliliği Derneği olarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma yolunda ilerleyen ülkemize enerji verimliliği bilincini tüm topluma kazandırmış sivil toplum kuruluşları vizyonu ile hareket ediyoruz. Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi Projesi ülkemizde alanında yapılan ilk çalışmadır. Bundan sonra geliştirilerek yıllık bazda tekrarlanacak ve bu alanda rol sahibi olan tüm paydaşlara sağlıklı bir yol gösterici olacaktır” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK HEDEFLİYORUZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, “Enerji verimliliği arz güvenliği ve dışa bağımlılığın azaltılması noktasında Bakanlığımızın en önem verdiği konulardan biridir. Ülkemizin 2018 yılında birincil enerji arzına baktığımızda yaklaşık 143 milyon ton eşdeğer petrol tüketim gerçekleştirdiğini görüyoruz ve bu tüketiminin yaklaşık yüzde 33’ünün sanayide, yüzde 26’sının ulaştırmada, yüzde 20’sinin binalarda, yüzde 11’inin ticaret ve hizmet sektöründe, yüzde 4’ünün tarımda, yüzde 6’sının ise enerji dışı sektörlerde tüketildiğini görüyoruz. Birincil enerji tüketimimizde son 10 yılda ortalama yüzde 3,6 oranında artış olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye’nin enerji talebi her yıl artmaktadır. 2018 yılı net enerji ithalatı 33 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumda. Hem birincil enerji tüketimimizin yaklaşık yüzde 72’sini ithal ediyoruz hem de enerji ihtiyacımız artıyor. Dolayısıyla enerji verimliliği çalışmaları daha da önem arz ediyor. Enerji Bakanlığının vizyonu; enerji ve doğal kaynaklar da güvenli bir gelecektir. Yani sürdürülebilir bir gelecek hedefliyoruz. Bu vizyon doğrultusunda enerji üretiminden nihai tüketime kadar olan bütün süreçlerde enerji verimliliğinin artırılmasını hedefliyoruz. Enerji verimliliğinde kamu binalarına 2023 yılına kadar yüzde 15 tasarruf hedefi oluşturuldu. Yine Dünya Bankası ile beraber 200 milyon dolar civarında bir kaynak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte organize edildi. Bu kapsamda 2500 kamu binasının referans tüketimleri ve bildirimleri oluşturuldu. Enerji verimliliğine dair yapılacak işlemler için gerekli rehberler yayınlandı. Enerji verimliliği arz güvenliğinin yanı sıra rekabetçilik, istihdam, kaynak yönetimi, üretkenlik, iklim değişikliği ile olan mücadele gibi birçok faydası olan ve ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Enerji verimliliği tüketici tarafında vatandaşın, düzenleyici ve örnek olma tarafında da kamunun, tasarım, teknoloji, ürün, finansman ve uygulama tarafında da özel sektörün, ölçme ve değerlendirme tarafında da birçok kesimin beraber çalışmasını gerektiren bir başlık. Dolayısıyla ülkemizde daha da ileri gitmemiz lazım. Küresel çapta da istenilen seviyeye gelebilmiş değiliz. Onun için enerji verimliliğinin geliştirilmesinde yapılabilirlik, ortaya konma ve gerçekleştirme daha farklı bir husustur ve orada da ilerlememiz lazım. Bu konudaki farkındalığı, eğitim ve bilinçlendirmeyi mutlaka artırmamız gerekiyor” dedi.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARININ ARTMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, “Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi 2020 Raporu Lansman toplantısı Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlandı ve OSBÜK destekleriyle hayata geçti. Enerji verimliliği, organize sanayi bölgeleri için son derece kritik bir konudur. Bu sebeple enerji verimliliği OSBÜK gündeminin her zaman ilk sırasında yer almaktadır. Son dönemde Cumhurbaşkanı’mızın Karadeniz’den verdiği doğal gaz müjdesi bizim konuyla ilgili umudumuzu artırmıştır. Ayrıca Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji konusunda attığı adımlar motivasyonumuzu yükseltmiştir. Türkiye’de yenilenebilir enerjinin toplam tüketimindeki payı yüzde 50’yi bulmuştur. Santrallerimizin sayısının da üretim kapasitesinin de daha çok artacağına inanıyorum. Aynı şekilde enerji verimliliği çalışmalarının artması için çalışıyoruz” diye konuştu.

 “ENERJİ VERİMLİLİĞİ GÜNDEMİMİZİN ÜST SIRALARINDA OLMAYA DEVAM EDECEK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak attığımız her adımda bir yandan hedeflediğimiz dönüşümü gerçekleştirirken bir yandan da bu dönüşümü gerçekleştirirken kullandığımız tüm araçların yerli ve milli olarak geliştirilmesi konusunda gayret göstermeye çalışıyoruz. Bu bağlamda enerji verimliliğine dönük Ar-Ge projelerini de özellikle TÜBİTAK kanalıyla yoğun olarak destekliyoruz. Bu dönemde özel sektörde 600 firmanın 864 projesine 219 milyon TL enerji verimliliği odaklı Ar-Ge projeleri kapsamında TÜBİTAK destekleri sunuldu. Önümüzdeki dönemde enerji verimliliği yine gündemimizin üst sıralarında olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.