“Enerji, dijital dönüşümün katalizörü olacak”

Burak Söylemez/ İstanbul

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2017 Raporu’nun Türkiye Sunumu  Toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Raporun sunumunu Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol yaptı. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının açılışına, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de konuşmacı olarak katıldı.

“ENERJİ UZMANLARIYLA İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio, IICEC’in bir hükümet, devlet ve iş camiası kurumu olarak çalıştığını kaydederek, “Bizler yeni rapor ve projeler oluşturuyoruz. Analitik programımızı derinleştirip, enerji uzmanlarıyla işbirliği yapmaya devam edeceğiz. IICEC üyelerine destekleri için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

“ENERJİ YATIRIMLARI STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Son 50 yılda düştüğümüz enerji darboğazı karşısında enerji kaynaklarının önemi giderek artıyor. Türkiye için de enerji pek çok  konudan daha büyük önem taşıyor. Enerji konularına birçok perspektiften odaklanmak durumundayız. Enerjiye olan talep giderek artıyor. Dinamik ve genç bir nüfusa sahibiz. Enerji yatırımları önemli ve stratejik öneme sahip. Doğal zenginliklerimiz göz kamaştırıcı. Ülkemiz yüzde 75 oranında dışa bağımlı. Bu dışa bağımlılığı azaltmak için elimizi taşın altına koymak zorundayız. Yenilenebilir enerji kaynakları, karbon salınımımızı azaltmak için de büyük fırsat barındırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“ENERJİ, DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN KATALİZÖRÜ OLACAK”

Toplantıda bir konuşma yapan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız,  Küresel trendlerde belli başlı unsurlar ön plana çıktığını kaydederek, “Enerji talebi 70’lerden sonra 2 kattan fazla arttı. Enerjide dönüşümü yakalayıp, bunu avantaja dönüştüren yaklaşımı çok yakından takip ediyoruz. Ekonomik ve jeopolitik değişimler ülkemizi ve bölgemizi çok yakından ilgilendiriyor. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte enerjinin bu dönemde de değişimin ve dönüşümün katalizörü olması bekleniyor. Türkiye büyüyen bir ülke. Büyüme rakamlarıyla, küresel büyüme rakamları arasında birinci olduk. Türkiye’nin yıllık yüzde 5 olarak enerji talebi artıyor. Yenilenebilir enerjideki trendler ve gelişmeler Türkiye’nin avantajı. Özel sektörün lokomotif olduğu bir enerji sektöründe büyüme öngörümüz var. Elektrikte liberalizasyonda önemli aşamalar kaydettik. Doğalgazda da bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Yenilenebilir kaynaklar bizim için olmazsa olmaz. YEKA modeliyle bir taraftan maliyetlerini aşağı çekerken, diğer taraftan teknoloji transferini mümkün kılıyoruz” dedi.

“ÇİN’DE TEMİZ ENERJİ KONUSUNDA CİDDİ ATILIMLAR VAR”

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol toplantıda yaptığı sunumda; ABD’nin dünyanın petrol ve doğalgazda tartışmasız lideri olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Güneş enerjisinin dünyanın birçok ülkesinde en ucuz enerji kaynağı olma konusunda büyük atılımlar yaptığını kaydeden Birol, “Önümüzdeki 3 yılda maliyetlerde yüzde 50 daha düşüş olacak. Çin’in yeni bir ekonomi ve enerji politikası var. Yeni Çin enerji resmi ortaya çıkacak. Çin’in gökyüzünü yeniden mavi yapma politikası var. Enerji büyüyor ama elektrik enerjiden daha fazla büyüyor. Dünya enerji talebi yüzde 30 büyürken, elektrik talebi yüzde 60 büyüyecek. Değişimleri görememe lüksümüz yok. Bunları göremezsek yanlış adımlar atıp, yanlış yatırımlar yapabiliriz. Oyunu yanlış ya da geç okuma lüksümüz yok. Çin’deki enerji verimliliği sayesinde talep yavaşlamaya başladı. Hindistan enerji konusuna büyük ağırlık verdi. Hindistan 11 yılda 500 milyon kişiye elektrik getirdi. Ortadoğu bölgesini yıllarca enerji ihracatçısı olan bir bölge olarak düşündük. Şimdi önemli bir enerji tüketicisi olan bir ülke. Amerika yıllardır dünyanın en büyük enerji ithalatçısıyken, gelecekte dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından birisi haline gelecek. Petrol geçmişe göre daha yavaş bir hızla büyüyecek. En büyük büyüme yenilenebilir ve nükleer enerjiden gelecek. Çin doğalgazda Asya’daki bütün denklemleri karıştırdı. Çin’in doğalgazı kullanmasıyla birlikte fiyatlar 10 dolara dayandı. Yenilenebilirde Çin dünyanın bir numarası. Çin’de temiz enerji konusunda ciddi atılımlar var” değerlendirmesinde bulundu.