
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında elektrik üretimi toplam 86,5 milyon megavatsaate ulaştı, bunun 35 milyon megavatsaatini yenilenebilir kaynaklar oluşturdu.
Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yılın ilk çeyreği sonunda toplam elektrik üretiminin yarısına yaklaştı.
AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk üç ayında elektrik üretimi toplam 86,5 milyon megavatsaate ulaştı.
Söz konusu üretimin 35 milyon megavatsaatini güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle, barajlı ve akarsu santralleri oluşturdu.
İklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılması için yerli enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık veren Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde temiz enerji kaynaklarının kullanıldığı santral sayısı artıyor.
Bu kapsamda, yılın ilk üç ayında yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine katkı sunan santral sayısı 34 bin 467 olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, Türkiye’de sanayi sektörünü büyütmek, artan nüfusa paralel yükselen enerji ihtiyacını karşılamak ve fosil yakıt ithalatından kaynaklı cari açığı azaltmak hedefleri kapsamında özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık veriliyor.
Mart sonunda güneş enerjisi santrallerinin sayısı 32 bin 882, rüzgar santrallerinin 376, jeotermal enerji santrallerinin 66, biyokütle santrallerinin 376, barajlı santrallerin 147 ve akarsu santrallerinin sayısı 620 olarak hesaplandı.
Yılın ilk üç ayını kapsayan dönemde elektrik üretimi 86,5 milyon megavatsaat olurken, tüketim ise 85,3 milyon megavatsaat olarak kayıtlara geçti.
Yenilenebilir enerji payı yüzde 60
Türkiye’nin elektrik kurulu gücü mart sonunda 117 bin 876 megavat olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, toplam elektrik kurulu güç içindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının payı mart sonunda yüzde 60’a ulaştı.
Böylelikle, Türkiye’nin 7 bölgesindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu gücü mart sonunda 70 bin 879 megavat olarak gerçekleşti.
Yenilenebilir Kaynaklar |
Elektrik Üretimi (milyon MWh) |
Santral Sayısı |
Güneş | 6,34 | 32.882 |
Rüzgar | 9,33 | 376 |
Jeotermal | 2,88 | 66 |
Biyokütle | 2,14 | 376 |
Barajlı | 10,6 | 147 |
Akarsu | 3,75 | 620 |
Toplam | 35 | 34.467 |
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31