Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın yazılı açıklamasında temiz çevre, ucuz enerji ve istihdam konularında şirketlere ve hükümetlere büyük rol düştüğünü belirtti. Avrupa ülkeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerji payının 2030 yılına kadar yüzde 32’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmelerinin yolu ise şirketlerle yapılacak enerji satın alım anlaşmalarından geçerken Ülke Enerji’den de konuyla ilgili […]
Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın yazılı açıklamasında temiz çevre, ucuz enerji ve istihdam konularında şirketlere ve hükümetlere büyük rol düştüğünü belirtti.
Avrupa ülkeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerji payının 2030 yılına kadar yüzde 32’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmelerinin yolu ise şirketlerle yapılacak enerji satın alım anlaşmalarından geçerken Ülke Enerji’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Genel Müdür Ali Aydın tarafından yapılan yazılı açıklamada, şirketlerin rüzgar ve güneş enerjisi gibi ucuz enerji kaynaklarından yapacağı enerji satın alımlarının sadece hedeflere ulaşmaya değil, karbondioksit emisyonunu azaltmaya ve yeni istihdamların oluşmasına da imkan tanıdığına dikkat çekildi.
Açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmek istenen enerji payını yüzde 32 olarak belirleyen Avrupa’yı hedeflerine ulaştıracak yolun şirketlerden geçtiğinin altı çizildi. Bu kapsamda Google’ın, Avrupa’da yenilenebilir enerji dahil olmak üzere yaklaşık 800 MW gücünde tarihin en büyük kurumsal satın alımını açıkladığı, Amazon’un da 2030 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşma planlarını duyurduğu hatırlatıldı.
2019’DA 13 ÜLKEDE ENERJİ SATIN ALIM ANLAŞMALARI İMZALANDI
Ülke Enerji’den yapılan açıklamada, Avrupa’da yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin şirketler tarafından temininin hızla arttığı ifade edilirken 2019’da 13 ülkede şirketlerin anlaşmalarını gerçekleştirdiği, son 5 yılda 7,5 GW enerji satın alma anlaşmasının (PPA), 2019 yılında ise 1,6 GW değerinde anlaşma imzalandığının altı çizildi. Ayrıca 2018’de ticari ve endüstriyel şirketlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı 3,4 GW olurken, önümüzdeki on yılda bu rakamın önemli ölçüde artmasının beklendiği de kaydedildi. Endüstriyel ve ticari tüketicilerin, Avrupa’nın enerji tüketiminin yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çeken Ali Aydın, kurumsal tüketicileri yenilenebilir enerji ile güçlendirmenin, karbondioksit emisyonlarındaki önemli düşüşleri beraberinde getirebileceğini belirtti.
750 MİLYAR EURO GELİR VE 220 BİN YENİ İŞ İMKANI
Öte yandan açıklamada Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgili gerçekleştirdiği çalışma hakkında da bilgi verilirken “Bu çalışmaya göre, AB merkezli kurumsal alıcıların, 2030 yılına kadar toplam elektrik talebinin yüzde 30’unu karşılamak için yenilenebilir enerjiden elde edilen elektriği tedarik etmeyi taahhüt etmesi halinde, AB yenilenebilir enerji sektörü brüt katma değerinde 750 milyar euro gelir ve 220 bin yeni iş imkanı yaratılıyor olacak” ifadeleri kullanıldı. Hükümetlerin, yenilenebilir enerji üretimi için idari engelleri kaldırması gerektiğini dile getiren Ali Aydın, Avrupa genelinde var olan yenilenebilir enerji üretimine yerinde ve doğrudan yatırım yapılması halinde daha fazla şirketin yenilenebilir kaynaklara kaynak sağlamada rol oynayabileceğini de ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TESAB’ın düzenlediği IV. Enerjide Dijital Dönüşüm Panelleri başlıyor19 Kasım 202415:26 TP Petrol’ün kontrolünün Zeren Group Yatırım AŞ tarafından devralınmasına onay19 Kasım 202413:16 Şahbazov, Türkiye ile yeşil enerjide işbirliğini güçlendireceklerini söyledi19 Kasım 202413:15 Brent petrolün varil fiyatı 73,20 dolar19 Kasım 202411:50 İnci Akü, ‘Akümgelsin Garaj Aktiviteleri’ ile yolların enerjisini yeniliyor19 Kasım 202410:57