YEKDEM’e 6 ay süre uzatımı

Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan gecikme ve sorunlardan ötürü enerji sektörünün YEKDEM’de beklediği ‘mücbir sebep’ kaynaklı süre uzatımı düzenlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilenebilir enerji sektör dernekleri; pandemiden etkilenen projelerin mücbir sebep kapsamına alınarak süre uzatımı verilmesi taleplerini ilgili kurum ve kuruluşlara detaylı olarak iletmişlerdi. SON TARİH 30 HAZİRAN 2021 […]

YEKDEM’e 6 ay süre uzatımı
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma21 Eylül 2020 11:32

Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan gecikme ve sorunlardan ötürü enerji sektörünün YEKDEM’de beklediği ‘mücbir sebep’ kaynaklı süre uzatımı düzenlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yenilenebilir enerji sektör dernekleri; pandemiden etkilenen projelerin mücbir sebep kapsamına alınarak süre uzatımı verilmesi taleplerini ilgili kurum ve kuruluşlara detaylı olarak iletmişlerdi.

SON TARİH 30 HAZİRAN 2021

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan düzenleme; 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile söz konusu santrallerin YEKDEM’den yararlanabilmesi için 6 aylık ek süre tanınmış oldu.

DÜZENLEME NELERİ KAPSIYOR?

9 Eylül’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez imzasıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına gönderilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe güren düzenlemeye göre:

0/05/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 6 ve 6/B maddeleri gereğince, 1/1/2021 tarihi ile 30/06/2021 tarihi arasında işletmeye girecek olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Destekleme Mekanizmasına tabii YEK Belgeli üretim lisansı sahipleri için 5346 sayılı Kanuna ekli I sayılı Cetvelde yer alan fiyatlar 31/12/2030 tarihine kadar uygulanacak.

KONUYLA İLGİLİ TALEP İLETİLMİŞTİ

Bu yılın Mart ayından tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına Covid-19 pandemisinin tedarik zinciri ve devam eden santral yatırımlarında neden olduğu aksamaların yenilenebilir enerji yatırımcıları tarafından ‘Mücbir Sebep’ sayılması ve bu kapsamda ilave süre uzatımı verilmesi amacı sektör dernekleri tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderilen mektupta, Hükümetin mevcut santrallerin tamamlanıp devreye girebilmesi adına ‘mücbir sebep’ kapsamına alınmayı ve 2020 sonunda sona erecek olan YEKDEM’in uzatılmasını talep ettikleri belirtilerek aksi durumda sektörde halen inşaatı devam eden ve bu yıl sonuna yetiştirilmesi planlanan toplam 3 bin 720 MW’lık ve 7 milyar Euro’yu aşkın yatırım değerine sahip projelerin tamamlanması ciddi risk altında olduğuna dikkat çekilmişti.
Mektupta ayrıca yıl sonuna yetiştirilmesi planlanan toplam 3 bin 720 MW kurulu gücündeki tesislerin 2 bin 500 MW’nın RES 600 MW’nın HES, 450 MW’nın GES ve 170 MW’nın da JES olduğu ifade edilmişti.

Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren Derneklerin başkanları geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu’yu ziyaret ederek pandemi süreci nedeniyle bir kez daha ‘mücbir sebep’ ve süre uzatımı talebinde bulunmuşlardı.
Söz konusu ziyarette Bakan Yardımcısı Aksu ve Bakanlık Bürokratlarına Mart ayından bu yana yaşanan pandemi sürecinden etkilenen projeler hakkında bilgi verilmişti. Aralarında GÜYAD Başkanı Cem Özkök, GENSED Başkanı Halil Demirdağ ve TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım’ın da olduğu yenilenebilir enerji dernek başkanları, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ve diğer bürokratlara, pandemiden etkilenen projelerin mücbir sebep kapsamına alınarak süre uzatımı verilmesi taleplerini detaylı olarak aktarmışlardı.