“Türkiye’de rüzgar enerjisi gitgide büyüyecek”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) düzenlediği basın toplantısında rüzgar enerjisi alanında 2019 yılında gerçekleşenleri ve 2020 yılından beklentileri basınla paylaştı. Kasım ayında düzenlenen TÜREK 2019 Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde “Rüzgar Enerjisi Memleket Meselesi” mottosuyla sektörün önemli konularını masaya yatıran Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB, 2019 yılı değerlendirmesini ve 2020 beklentilerini […]

“Türkiye’de rüzgar enerjisi gitgide büyüyecek”
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma31 Aralık 2019 16:11

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) düzenlediği basın toplantısında rüzgar enerjisi alanında 2019 yılında gerçekleşenleri ve 2020 yılından beklentileri basınla paylaştı.

Kasım ayında düzenlenen TÜREK 2019 Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde “Rüzgar Enerjisi Memleket Meselesi” mottosuyla sektörün önemli konularını masaya yatıran Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB, 2019 yılı değerlendirmesini ve 2020 beklentilerini özel bir sohbet toplantısıyla basın ile paylaştı.

Uluslararası Enerji Ajansı IEA Başkanı Fatih Birol’un dünya yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisi görünümüne dair detayları aktardığı toplantıda TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım da Türkiye rüzgar sektörü değerlendirmesini paylaştı.

“ELEKTRİKLİ ARABA SAYISI 6 MİLYONU AŞTI”

IEA Başkanı Dr.Fatih Birol; “Türkiye LNG’nin dünyada ucuzlamasını çok iyi değerlendiriyor. Zamanında bunun alt yapısıyla ilgili çok önemli adımlar attı” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle çalıştığımız konu elektrikli arabalar. Dünyada elektrikli araba sayısı 6 milyonu aştı. Bu rakamın yarısı Çin yarısı dünyanın diğer ülkeleri. Çin bunu bir sanayileşme projesi olarak ele alıyor. Elektrik arabalar hızlı bir şekilde gelişiyor ve gelişecek. Çünkü hükümetler bu anlamda ciddi teşvikler ve destekler veriyor. Çin’in bu konuyu önceliklendirmesinin en büyük nedeni petrole bağımlılılığın azaltılması.”

Birol rüzgar enerjisiyle ilgili de şunları söyledi: “Rüzgara gelince de; dünya elektrik sisteminin ana kaynaklarından biri haline geldi. Daha da hızlanarak büyüyecek. Geçmişte rüzgar Avrupalıların işiymiş gibi görünüyordu ama bu yanlış bir algı. Elektrik talebi Asya’da daha hızlı büyüyor dolayısıyla Çin Hindistan gibi ülkelerde rüzgar çok daha hızlı büyüyor. Türkiye’de rüzgarla ilgili şartlar çok iyi. Umuyoruz ki Türkiye’de de rüzgar enerjisi gitgide büyüyecek.”

“RÜZGARIN TEŞVİKE DEĞİL MEKANİZMAYA İHTİYACI VAR”

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım da şu ifadeleri kullandı: “Neden ‘Rüzgar Enerjisi Memleket Meselesi’ dedik? 48 bin MW kapasitemiz var. Bunu kullanmamız lazım. En kötü durumda bile rüzgar esiyor ve bunun teknolojisini biz üretiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan da bu konuyla ilgili desteğini rica ettik. Bu bir sanayi dönüşümü ve bunu tepeden tırnağa sahiplenirsek bir memleket meselesine dönüşebilir. Rüzgarın teşvike ihtiyacı yok, mekanizmaya ihtiyacı var.”