Tüm dünyada yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanmasının temiz bir enerji devriminin gerçekleşmesi konusunda umut verici olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’nin de arkasına rüzgarını alarak bu devrimde pay sahibi olabileceğini belirtti. Avrupa yenilenebilir enerji hedeflerini artırırken, dünyanın birçok ülkesinde de temiz enerjiye geçişin sesleri yükseliyor. BNEF tarafından küresel çapta yenilenebilir enerjiye yönelik yayınlanan […]
Tüm dünyada yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanmasının temiz bir enerji devriminin gerçekleşmesi konusunda umut verici olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’nin de arkasına rüzgarını alarak bu devrimde pay sahibi olabileceğini belirtti.
Avrupa yenilenebilir enerji hedeflerini artırırken, dünyanın birçok ülkesinde de temiz enerjiye geçişin sesleri yükseliyor. BNEF tarafından küresel çapta yenilenebilir enerjiye yönelik yayınlanan yeni veriler de bunu destekliyor. Öyle ki, 2019’da tüm dünyadaki elektrik üretimi için kurulan yeni kapasitelerin yüzde 67’sini rüzgar ve güneş enerjileri oluşturdu. Yurt içi ve yurt dışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, fosil yakıtlardan elde edilen elektrik üretimindeki maliyetlerin, oluşan küresel iklim tehditlerinin ve ekonomik istihdamın, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırdığını ve Türkiye’nin de yerli enerji kaynağı rüzgarına sahip çıkarak bu gerçeklerin etrafında yol haritasını çizmesi gerektiğini ifade etti.
Ülke Enerji’den yapılan açıklamada, rüzgar ve güneş enerjilerinin sağladığı faydaların gün geçtikçe değerlenmesinin ve yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacın küresel iklim tehditleri ile artış göstermesinin, elektrik üretiminde rollerin değişmesine neden olduğu vurgulandı. 10 yıl öncesine kadar sadece gelişmiş ülkelerin radarında olan ve yatırımların bu bölgede gerçekleştiği rüzgar enerjisinin artık tüm dünya bölgelerinde yükselişe geçtiğine dikkat çeken Ali Aydın, kazan kazan durumunun yaşandığına tanık olan ülke yönetimlerinin sonsuz yerel kaynak olan bu enerjiye kayıtsız kalamadıklarını dile getirdi. Özellikle teknolojik gelişmelerin ve endüstri 4.0’ın da beraberinde getirdiklerinin rüzgar başta olmak üzere birçok yenilenebilir enerjiyi ana elektrik üretimi kaynağı haline getirebildiğini ifade eden Aydın, bu gelişmelerin beraberinde bir temiz enerji devriminin gerçekleşmesinin gelecek 10-15 yıl içerisinde mümkün olacağının altını çizdi.
Türkiye, son 10 yılda gerçekleştirilen atılımlarla birlikte başta rüzgar enerjisi olmak üzere birçok yenilenebilir enerjide önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. Ülkenin elektrik üretiminin yüzde 8’lerin üzerinde rüzgar enerjisinden de gerçekleşiyor olmasının buna önemli bir örnek olabildiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, Türkiye’nin büyük gelişmeler kaydettiği rüzgar enerjisinde geriye doğru değil, daha da ileriye doğru adımlar atması gerekiyor. Dünyanın bu denli emin adımlarla temiz enerjiye yöneldiği çağda, rüzgar enerjisi sektöründeki hem bürokratik hem de yatırımcılar konusunda yaşanan problemlere yönelik ülkemizin hızlı ve sürdürülebilir çözümler yaratıyor olması gerektiğini ifade eden Aydın, ekonomik istihdam için, gelecek nesillere temiz bir doğa bırakabilmek için, enerjideki dışa bağımlılığı azaltabilmek için rüzgar enerjisine verilecek her desteğin Türkiye’nin geleceğini şekillendireceğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 EPDK, elektrikte son kaynak tedarik tarifesi tüketim miktarlarını belirledi16 Kasım 202413:40 EPDK, son kaynak tedarik tarifesi tebliğinde değişikliğe gitti16 Kasım 202413:39 “Maliyet başvuru sürecini olumsuz etkiliyor”16 Kasım 202413:14 Petrol devlerinden iklimle kriziyle mücadeleye 500 milyon dolar ortak yatırım desteği15 Kasım 202417:54 Kurucumuz M. Zekai Komsuoğlu kabri başında anıldı15 Kasım 202415:24