Türkiye 2024-2026 döneminde enerji sektöründeki yatırımlara öncelik verecek

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi’ne göre Türkiye’nin kamu kaynaklarını gelecek 3 yıllık dönemde kullanılacağı öncelikli sektör ve projeler arasında enerji sektörü de yer aldı. Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye’nin kamu kaynaklarının gelecek 3 yıllık dönemde kullanılacağı öncelikli sektör ve projeler belirlendiği 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında […]

Türkiye 2024-2026 döneminde enerji sektöründeki yatırımlara öncelik verecek
Burak Karagöl
  • Yayınlanma15 Eylül 2023 22:06

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi’ne göre Türkiye’nin kamu kaynaklarını gelecek 3 yıllık dönemde kullanılacağı öncelikli sektör ve projeler arasında enerji sektörü de yer aldı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye’nin kamu kaynaklarının gelecek 3 yıllık dönemde kullanılacağı öncelikli sektör ve projeler belirlendiği 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 2024-2026 dönemi kamu yatırım tahsislerinde KÖİ modeliyle yürütülenler dâhil, II. Kalkınma Planının öncelikli imalat sanayii sektörlerine ve bu sektörlere yönelik beşeri ve fiziki altyapıyı güçlendirecek Ar-Ge, dijitalleşme, insan kaynakları, lojistik, enerji ve eğitim gibi yatay alanlar ile tarım, turizm ve savunma sanayii alanlarına öncelik verilecek.

YENİ DÖNEMDE YERLİ VE ÖZGÜN ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRME AMAÇLI YATIRIMLAR ÖNE ÇIKACAK

Genelgeden enerji sektörüne ilişkin öne çıkan başlıklara göre; lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) niteliğindeki yeni yatırım projesi tekliflerinde kurulu gücün kuruluş tüketimi ile sınırlı kalması, piyasaya satış yapılması yoluyla kâr amacının bulunmaması, çağrı mektubunun alınmış olması, yatırım maliyetinin mümkünse öncelikli olarak EPA gibi alternatif finansman kaynaklarından karşılanması, santral kurulumunda yerlilik oranının azami tutulmasına dikkat edilerek yerli firmalardan fiyat tekliflerinin alınması gerekiyor. Ayrıca, toplam kurulu gücü 5MW üstü olan GES ve RES projeleri enerji sektöründen, 5 MW ve altı projeler ise kuruluşun yer aldığı mevcut sektör üzerinden teklif edilecek.

Yatırımlara proje özelinde bakıldığında, enerji arz-talep analizlerine dayanan, Türkiye’nin genel enerji ihtiyaç projeksiyonuna uygun olarak hazırlanmış ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ortaya koyduğu esaslara uygun, güvenilir hammadde kaynaklarına ve yüksek ticari ve ekonomik faydaya sahip projelerle, başta nükleer ve yenilenebilir enerji olmak üzere yerli ve özgün enerji teknolojileri geliştirme amaçlı yatırımlara, gerçekleştirilmesi diğer projelerin hayata geçirilmesinin ön şartı niteliğinde olan veya bunların kapasite/verimini artıracak olan projelere ve yenilenebilir kaynakların sisteme entegrasyonunu sağlayacak iletim altyapısı projelerine öncelik verilecek.

Ayrıca doğal gaz iletim ve dağıtım ağını ülke sathında genişletecek yatırımlara devam edilirken bu yatırımların şehir içi doğal gaz dağıtım yatırımları ile eş zamanlı olarak yürütülmesine önem verilecek.

Destek verilecek diğer projelere bakıldığında ise kaynak ve güzergah çeşitlendirilmesini sağlayacak projelere, doğal gaz arz stoklarının yeterli düzeyde oluşturulmasına imkân sağlayacak projelere ve denizlerde keşfedilen doğal gaz rezervlerinin ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik altyapı projelerine öncelik verileceği görüldü.