‘Toplayıcılık faaliyetine ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmak üzere’ 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada; “Kurumumuz, şebeke esnekliğine katkı sağlayacak toplayıcılık faaliyetine ilişkin ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlamak üzeredir” ifadelerini kullandı.  

‘Toplayıcılık faaliyetine ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmak üzere’ 
Burak Karagöl
  • Yayınlanma17 Kasım 2023 13:38
  • Güncelleme11 Mayıs 2024 12:36

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada; “Kurumumuz, şebeke esnekliğine katkı sağlayacak toplayıcılık faaliyetine ilişkin ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlamak üzeredir” ifadelerini kullandı.  

Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe görüşülmeye başlandı.  

Komisyonda sunum yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, konuşmasına yapılan çalışmaları özetleyerek başladı. 

“DEPREM FELAKETİNDE TÜM ŞİRKETLER VE KAMU KURUMLARIMIZ SEFERBER OLDU” 

Bu yılın başında yaşanan büyük çaplı ve yıkıcı depremlerin etkisi ile vatandaşları korumak amacıyla enerji sektörümüzde pek çok kritik düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “Bu yılın başında yaşadığımız büyük çaplı ve yıkıcı depremlerin etkisini ne yazık ki her alanda hissettik.  EPDK olarak asrın felaketinde yaralarımızı sarmak ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla enerji sektörümüzde pek çok kritik düzenlemeyi hayata geçirdik.  Öncelikle kesintisiz enerjinin sağlanması adına ilgili tüm şirketler ve kamu kurumlarımız seferber oldu. Vatandaşlarımızın borç ödeme yükümlükleri ertelendi ve taksite bağlandı.  Başta tüketicilerimiz olmak üzere bölgede faaliyet gösteren sektör paydaşlarının bazı yükümlülükleri askıya alındı. Depremden zarar gören enerji şirketlerine hizmette aksama yaşanmaması için gereken kolaylıklar sağlandı” diye konuştu. 

“DEPOLAMA FAALİYETLERİ ÜLKEMİZİN ENERJİ TİCARET MERKEZİ OLMA HEDEFİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR” 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından azami düzeyde istifade edebilmenin yolunun etkin bir elektrik depolama sistemi kurmaktan geçtiğine vurgu yapan Yılmaz; “Bu alanda geçtiğimiz yıl yaptığımız düzenleme ile depolamalı RES ve GES tesisleri kurulabilmesinin önünü açtık. Depolama tesisleri ile verilen enerjinin kontrol edilebilmesi sayesinde ülkemizin emre amade kapasitesi artacak, kesintili üretim yapan rüzgar veya güneş santralleri baz yük santrali haline gelerek sisteme düzenli enerji verecek hale gelecektir. Ayrıca yenilenebilir enerji kapasitemiz daha da artacaktır. Kurumumuza depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla toplam 260 bin 354 MW gücünde 5 bin 968 adet önlisans başvurusu yapılmıştır. Bu başvuruların 126 bin 729 MW gücündeki bin 883 adedi RES projesi, 133 bin 625 MW gücündeki 4 bin 85 adedi ise GES projesidir. TEİAŞ tarafından bugüne kadar yaklaşık 33 bin MW kapasite tahsis edilmiştir. Bu kapasite içerisinden 23 bin 200 MW’a karşılık gelen 429 adet projeye önlisans verilmiştir. Bu projelerden toplam 12 bin 100 MW gücündeki 176 adedi RES, toplam 11 bin 100 MW gücündeki 253 adedi ise GES projesidir. Şu ana kadar yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırıma tekabül eden kapasitenin verildiği depolama faaliyetinin sağlayacağı istihdam, büyüme ve teknolojik gelişme ülkemizin enerji ticaret merkezi olma hedefine büyük katkı sağlayacaktır” dedi. 

“TOPLAYICILIK FAALİYETİNE İLİŞKİN İKİNCİL MEVZUAT ÇALIŞMALARINI TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ” 

Yılmaz; “Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle yeni bir faaliyet olan ‘toplayıcılık faaliyeti’ mevzuata girmiştir. Böylelikle, düşük üretimi veya tüketimi bulunan üretici veya tüketicilerin, üretim veya tüketimlerinin tek bir portföy altında toplanarak piyasa işlemi yapabilmelerine ve yan hizmetlere ilişkin tedarik süreçlerine katılabilmelerine olanak sağlanmıştır. Bu kapsamda; Kurumumuz, şebeke esnekliğine katkı sağlayacak toplayıcılık faaliyetine ilişkin ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlamak üzeredir” bilgisini paylaştı. 

“TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI 9 BİN 650 ADETTEN 41 BİN 747 ADEDE YÜKSELDİ”  

Elektrikli araç pazarı ve şarj ağı altyapısının hızlı bir gelişim gösterdiğini belirten Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Son 1 yıl içinde Türkiye’de elektrikli araç sayısı 9 bin 650 adetten 41 bin 747 adede, halka açık şarj noktası sayısı 3 bin 640 adetten 9 bin 460 adede yükselmiştir. Yerli elektrikli otomobilimizin piyasaya sürülmesi ile eş zamanlı olarak, şarj istasyonlarının sayısında da hızlı bir artış gözlemlenmektedir. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC (hızlı) şarj noktası düşmekte ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde birinci sırada yer almaktadır. Elektrikli araç sayımız hızla artarken şarj noktalarımızın özellikle hızlı şarj noktalarımızın da hızlı artışı sektörümüz ve Kurumumuz adına gurur verici ve önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kurumumuzdan şarj ağı işletmeci lisansı alarak şarj hizmeti veren şirketlerin Türkiye çapındaki şarj istasyonlarının görüntülenebileceği mobil destek uygulaması “Serbest Erişim Platformu-Şarj@TR” elektrikli araç kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur. Bu uygulama üzerinden halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitelerine ait soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatları görüntülenebilmektedir. Böylelikle elektrikli araç kullanıcıları açısından şarj noktalarının ve şarj hizmeti fiyatlarının anlık takibinin yapılabileceği bir sistem geliştirilmiş ve kullanıcıların faydasına sunulmuştur.  

Ayrıca, ülkemizde şarj hizmeti sunulan tüm şarj istasyonlarına ilişkin bilgiler Kurumumuz internet sayfası üzerinden kullanıcıların erişimine açık hale getirilmiştir. Erişime açılan sayfada şarj hizmeti verilen şarj istasyonlarının konumu, soket bilgisi, istasyon adresi, şarj ağı işletmecisi gibi bilgiler sunulmaktadır.  

Şarj Hizmeti Yönetmeliği’nde Ağustos ayında yapılan değişiklik ile “yeşil şarj istasyonu” tanımı mevzuatımıza girmiş olup böylelikle şarj ağı işletmeci lisansı sahiplerinin kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonları için temin ettikleri elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgelemeleri mümkün hale gelmiştir.  

Söz konusu gelişmeler dışında, e-mobilite konusunda küresel alanda mevcut olan araçtan şebekeye elektrik teknolojisi, akıllı şebekeye destek olacak diğer ileri teknolojik uygulamalar, batarya değiştirme istasyonları, mobil şarj istasyonları, kablosuz şarj, yol üstü şarj üniteleri, elektrikli yollar, aydınlatma direği üniteleri gibi konularda yaşanan gelişmeler ile enerji dönüşümünün önemli kilit unsurlarından biri olması gözüyle bakılan  hidrojen gibi alternatif çevre dostu yakıtların kullanım alanları, emisyon ticareti ve karbon piyasalarının işletilmesi gibi yenilikçi alanlara yönelik gelişmeler de Kurumumuzca yakından takip edilmektedir.”