‘TEDAŞ’a ödenen bedeller sıfırlanmalı’

Burak Söylemez/ İstanbul Güneşte Teknolojik Gelişmeler ve Enerji Depolama Semineri GENSED tarafından İstanbul’da düzenlendi.    “TEDAŞ’A ÖDEDİĞİMİZ BEDELLERİN SIFIRLANMASI LAZIM” Seminerin açılış konuşmasını yapan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şunları kaydetti:”2017 yılında dünya genelinde 405 GW’lık bir kurulum gerçekleşti. Bunda en büyük payı Çin aldı. Abd, Almanya’da hızlı kurulumlar devam etti. Türkiye güneş sektörü 2017 […]

‘TEDAŞ’a ödenen bedeller sıfırlanmalı’
Servet Uzun
  • Yayınlanma27 Şubat 2018 18:46
Burak Söylemez/ İstanbul
Güneşte Teknolojik Gelişmeler ve Enerji Depolama Semineri GENSED tarafından İstanbul’da düzenlendi. 
 
“TEDAŞ’A ÖDEDİĞİMİZ BEDELLERİN SIFIRLANMASI LAZIM”
Seminerin açılış konuşmasını yapan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şunları kaydetti:”2017 yılında dünya genelinde 405 GW’lık bir kurulum gerçekleşti. Bunda en büyük payı Çin aldı. Abd, Almanya’da hızlı kurulumlar devam etti. Türkiye güneş sektörü 2017 yılında hızlı bir süreç yaşadı. Şubat 2018’de yine bir hareketlenme oldu. Önümüzde aşmamız gereken mevzuatla ilgili süreçler var. Geçtiğimiz yıl 1 GW’lık YEKAihalesi gerçekleşti. İkinci YEKA’nın yazın olması düşünülüyor. Depolama ile YEGM’de çalışmalar var. Biz de dernek olarak buralarda yer almak isteriz. 10 kW ile ilgili uygulama tebliği yayınlandı. Daha küçüklerle ilgili yapılacak daha çok işler var. 3 kW’lık başvurularınıza hemen dönüş alabiliyorsunuz. TEDAŞ’a ödediğimiz bedellerin sıfırlanması lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Atılması gereken bazı adımlar var. Harçların sıfırlanması, mikro kredilerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili EPDK ile görüşmeler halindeyiz. Şu anda kiralamayla ilgili bazı çalışmalar yapıyoruz. EPDK ile konuşacağız. Bununla ilgili bir ışık gördük. EPDK ve bakanlık ne istiyor, sektör ne bekliyor bununla ilgili bir ara yol bulunması lazım. Hafta sonları çalışmayan işletmelerde sıkıntılar var. Yüzde 20 civarı bir satış olabilir. EPDK’yı dinliyoruz. Ortak bir yol bulacağımıza inanıyorum. Son Kaynak Tedarik Tebliği, sanayi içindeki tesisleri ve OSB’leri etkiliyor. OSB’lerde çatıları anlatmaya devam ediyoruz. OSB’lerde bu rakamlar yavaş yavaş yükselecek. Tedarik anlaşmasını yaparak şu anki kullandığından bir miktar fazla ödeme yapacaklar. Piyasayı sübvanse etmeyecek gibi gözüküyor bakanlık. Tebliği 1 Nisan’da hayata geçecek. Nisan ayında ortaya çıkacak rakamlar bizi direkt olarak etkileyecek. Çatılarla ilgili bir pazar oluşması lazım.  Bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. Sektörün bir arada hareket etmesi güzel. Pazarımızın artan bir eğilimle sürmesi için değişik modelleri hep birlikte anlatmaya çalışacağız.”
“Teknolojiyi yakından takip etmeliyiz”
Güneşte Teknolojik Gelişmeler konulu oturumda konuşan Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit şunları kaydetti: “Teknolojiyi çok sık takip etmemiz gereken sektörün içindeyiz. 1 GW’nın üzerinde santral portföyümüz var. Karbona dayalı bir üretim yapmıyoruz. Portföyümüzde yenilenebilir ağırlık artarak devam edecek. First Solar’ın Güneş paneli distribütörlüğünü yapıyoruz. 26 ülkenin satış dağıtımını yapıyoruz. 400 MW’ı geçen modül referansı oluştu. Özel projeler için Epc ve taahhüt işleri yapıyoruz. Filistin’in elektriğini üretmek üzere kurduğumuz ve kendimizin  işlettiği bir güneş santralimiz var. Enerji ihtiyacı olan birçok yerde solar çok ciddi bir çözüm ve alternatif. 2017’de çok hızlı üretimler yapıldı. Güneş santralinde ekipman seçimi  ne kadar önemliyse efektif bir üretim hedefinde tutmak da bir o kadar önemlidir. Zorlu bu alanda ABD’li bir firmayla işbirliği yaptı.
“Pazar bundan sonra çatıya kayacak”
Bundan sonra pazarın çatıya kayacağını gördüklerini kaydeden Evcit, “İletim kayıplarını ortadan kaldırıp, şebeke bağımlılığını minimize ediyoruz. Pazarın başlaması için yeterli düzenlemeler yapılmadı. Ticari çatılarda ciddi potansiyel görüyoruz. 1000 MW’lık bir kurulum olacak. Saha kurulumlarından daha fazla olacak. Sahada olan kurulumlara eşit miktarda çatı kurulumunun olmasını öngörüyoruz. Önümüzde çok ciddi bir potansiyel olduğunu gösteriyor” dedi.
 
“Depolanamayan enerji sisteme entegre edilmeli”
Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme sektöründe depolama ile ilgili bir sunum yapan GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Şener Oktik şunları kaydetti: ” Temiz enerji sektörüne 2017’de 335 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun 160 milyar doları güneşe yapıldı. Çin 132 milyar dolarlık yatırım yaptı. Almanya 14,6 milyar dolar yatırım yaptı. Bu sektörde oyun belirleyici ülke Çin. Temiz enerjiler artık tükenmez bir oyuncu. Depolanmayanların sisteme entegre edilmesi zor. Son dönemde elektro kimyasaldaki gelişmeler dikkati buraya cevirdi. Dünyadaki toplam depolama gücü 145 GW kapasite var. Elektrokimyasalların ağırlığı lityum iyon. Ürettiğiniz birim MWh’nin fiyatı da oldukça yapılabilir bir yere doğru gidiyor. Bunun maliyeti tamamen uygulamaya bağlı. Maliyet farkları var. Bu sektör gelişmekte olan bir sektör ve hala teşviklerle ilerliyor.”