Şebeke kesintilerinde EV şarjı devam edebilir mi?

Amerikalı araştırmacılar şebekedeki sorunlar nedeniyle elektrikler kesildiği zaman EV şarj istasyonlarındaki akımın da kesilmemesi için veri çalışmaları yürütüyor.

Şebeke kesintilerinde EV şarjı devam edebilir mi?
Petroturk.com
  • Yayınlanma20 Eylül 2024 11:29
  • Güncelleme20 Eylül 2024 11:30

Deniz Yaşayan / İstanbul

ABD Iowa Eyalet Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, şebeke kesintileri sırasında elektrikli araç (EV) şarjının çalışır durumda kalması için bir araştırma programı yürütüyor.

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji ve Ulaştırma Ortak Ofisi, federal olarak desteklenen program için 300 bin dolarlık maliyet paylaşımı fonu oluştururken çalışma için iki yıl süreli, 12 milyon dolarlık bir hibe de sağlandı.

Projenin hedefleri şunlar:

• Bazı eyaletlerde şarj istasyonları için dayanıklılık projeleri tasarlamak

• Elektrik kesintileri sırasında araç şarj cihazlarını çalışır durumda tutabilecek teknolojileri incelemek

• Kesintilerden sonra elektrikli araç şarj istasyonlarına elektriği hızla geri yüklemek için plan oluşturmak

• Şarj istasyonları hakkında verileri, temiz enerji planlamasına yardımcı olmak için veri katmanları içeren hükümetin çevrimiçi Jeouzay Enerji Haritalayıcısı’na eklemek

• Şarj cihazlarının kesinti oranını yüzde 75 azaltmak ve güç restorasyon süresini yüzde 50 azaltmak

Projeye ABD Enerji Bakanlığı’nın Argonne Ulusal Laboratuvarı, Indiana ve Ohio’da faaliyet gösteren enerji şirketi olan AES Corp. ortak olurken araştırmacılar projelerine RECHARGE (Şebekelerin ve Dağıtılmış Enerji Kaynaklarının Restorasyonu ile Şarj İstasyonlarının Dayanıklılık Değerlendirmesi ve Geliştirilmesi) adını veriyor.

“İSTASYONLARIN DAYANIKLILIĞINI ÖLÇMEK GEREKİYOR”

Iowa Eyalet Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Zhaoyu Wang, konuya ilişkin açıklamasında projenin iki ana aşamadan oluşacağını söyleyerek, “Öncelikle EV şarj istasyonlarının aşırı hava olaylarına karşı dayanıklılığını ölçmemiz gerekiyor. Örneğin, fırtınalarda ve elektrik kesintilerinde şarj istasyonları devre dışı kalabilir” dedi.

Bunu başarmak için araştırmacılar, EV şarjıyla ilgili sorunların ne sıklıkla meydana geldiğini ve düzelmesinin ne kadar sürdüğünü belirlemek için Ames, Dayton ve Indianapolis’ten yıllarca süren kesinti verilerini analiz edecekler. Sonuç olarak bu veriler hangi şarj istasyonlarının ek takviyeye ihtiyaç duyduğunu belirlemeye yardımcı olacak.

Bu çalışmanın ardından araştırmacılar, şarj istasyonları için takviyeye ihtiyaç duyan teknolojileri geliştirmeyi hedefliyor.

Ekibin şu ana kadar birkaç fikri var:

• Bir fırtınadan sonra şarj istasyonlarına mobil piller teslim eden kamyonlar

• Yerinde güneş enerjisi ve pil depolaması olan şarj istasyonları

• Birden fazla trafo merkezinden çekilen yedek hatlarla şarj istasyonlarına sağlanan “çift besleme” gücü

Wang, “Bu çalışma, EV şarj istasyonlarının dayanıklılık seviyesini anlamamıza yardımcı olacak. Daha fazlasını inşa etmek istiyorsak bu veriler, bu istasyonların nerelerde inşa edileceğini belirlemeye yardımcı olabilir” dedi.

“EV’LERİN ŞEBEKEYE DEĞER KATMA FIRSATI VAR”

Ek olarak bu yılın başında Michigan Üniversitesi Ulaştırma Araştırma Enstitüsü (UMTRI), EV’ler ve şarj davranışları arasındaki ilişkiyi inceleyen ve bu davranışların elektrik şebekesini nasıl etkilediğini anlamaya çalışan bir araştırma projesinin sonuçlarını yayımladı. Çalışma, yapay zeka destekli bir teknoloji şirketi olan Utilidata ile yürütüldü. UMTRI, şebeke performansını ölçmek için Michigan Üniversitesi’nde bulunan şarj istasyonlarındaki elektrik sayacı adaptörlerine Utilidata’nın dağıtılmış AI platformu Karman’ı kurdu. 16 hafta boyunca toplanan veriler, EV’lerin şebekeye değer katma fırsatı olduğunu belirledi.

EV şarjı, akım çekiminde beklenmedik hızlı dalgalanmalara neden olabilir ve bu da verimsiz enerji tüketimine yol açabilir. Bunun sonucunda ise aşırı ısınan kablolar, trafo stresi ve olası kesintiler meydana gelebilir.