MTA’ya yurt dışında maden işletmeciliği hakkı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle MTA’ya çeşitli yeni haklar tanındı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte çeşitli değişiklikler yapılarak yürürlüğe kondu. Buna göre Maden Tetkik ve Arama Genel […]

MTA’ya yurt dışında maden işletmeciliği hakkı
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma24 Eylül 2020 09:04

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle MTA’ya çeşitli yeni haklar tanındı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte çeşitli değişiklikler yapılarak yürürlüğe kondu. Buna göre Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) artık yurtdışı faaliyetleri kapsamında işletmecilik yapma hakkı da tanındı.

Yapılan değişiklikle daha önce yalnızca yurt dışında şirket kurma veya ortaklık yapma hakkı tanınan MTA’ya yurt dışı faaliyetleri doğrultusunda yurt içinde de şirket kurabilme ve yerli-yabancı gerçek ve tüzel kişilerle şirket ortaklığı yapma imkanı da sağlandı. Yine MTA’ya kurduğu veya ortağı olduğu şirketler aracılığıyla da yeni şirketler kurma veya ortaklıklara katılabilme olanağı da verildi.

Daha önce yurt dışında arama ve araştırma faaliyetleri yapabilen MTA, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle beraber artık yurt dışında işletme faaliyetleri ve bulduğu kaynakları kendi tüzel kişiliği ya da ortaklıkları aracılığıyla da işletebilecek.

MTA tarafından kurulacak şirketlerin, kurulacağı ülke ve sermaye miktarı belirtilmek suretiyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerini alarak Bakan onayıyla kurulacağı da bildirildi.