Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikası Avrupa’nın ilk ve tek LEED v4 BD+C:NC Gold sertifika onaylı tesisi oldu

Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikası Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED v4 BD+C:NC Gold sertifikası aldı. Enerji ve çevre dostu olarak tasarlanan Kocaer Çelik Galvaniz Fabrikası böylece Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk ve tek çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisi oldu. Kocaer Çelik’in, çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi hedefiyle LEED v4 BD+C:NC kriterlerine uyumlu hayata geçirdiği Galvaniz […]

Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikası Avrupa’nın ilk ve tek LEED v4 BD+C:NC Gold sertifika onaylı tesisi oldu
Burak Karagöl
  • Yayınlanma14 Ekim 2022 12:37

Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikası Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED v4 BD+C:NC Gold sertifikası aldı. Enerji ve çevre dostu olarak tasarlanan Kocaer Çelik Galvaniz Fabrikası böylece Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk ve tek çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisi oldu.

Kocaer Çelik’in, çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi hedefiyle LEED v4 BD+C:NC kriterlerine uyumlu hayata geçirdiği Galvaniz Fabrikası Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED Gold ile sertifikalandırıldı.

“TÜRK SANAYİSİNE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA DEĞER KATACAK”

Ülkemiz sanayisine LEED Gold sertifikalı tesis kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Ekonomimize, dünyamıza ve toplumumuza değer yaratma amacıyla gerçekleştirdiğimiz tüm yatırımlarda sürdürülebilirliği ön planda tutuyoruz. İhracatımızla ülke ekonomimize katkı sağlarken, sürdürülebilirlik çalışmalarımızla da sanayimize ve sektörümüze değer katıyoruz. Galvaniz Fabrikamızın henüz projesine başlamadan önce çevre dostu olması yönünde kararımızı verdik, tasarımından işletme sürecine kadar olan tüm süreçte aynı hassasiyetle hareket ettik. Bu yaklaşımımız sayesinde tesisimiz tüm dünyada kabul gören LEED ile sertifikalandırıldı” dedi. Bir işletmenin ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini global ölçekte raporlayan Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartları tarafından onaylı “Sürdürülebilirlik Raporu” ile Kocaer Çelik, tüm paydaşlarına sürdürülebilirlik bakış açısını geniş perspektifte sundu. Hakan Kocaer, günümüze kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de insana ve doğaya saygı felsefesiyle üretime devam edeceklerini açıkladı.

A’DAN Z’YE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖN PLANDA

Galvaniz Fabrikasında tasarımdan işletme aşamasına kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir stratejiler ve verimlilik önemleri ön planda tutuldu. Aynı zamanda proje alanı seçilirken tarım, korunması gereken özel alan ya da herhangi bir su kaynağına zarar verecek bir yakınlıkta bulunmamasına özen gösterildi. Üç çelik profil fabrikası, Kocaer servis merkezi ve Galvaniz fabrikasının çatısında hayata geçirilen yaklaşık 90.000 metrekarelik Güneş Enerji Santrali ile fabrikalarının enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan sağlanırken, ısı etkisini azalmak için çatıda açık renkli materyaller kullanıldı. Su ayak izinin azaltılmasına yönelik önlemlerin de alındığı tesisin iç mekanlarında düşük debili vitrifiye armatürler ve düşük hacimli rezervuarlar tercih edilirken, su tüketen ekipmanların su verimli olmasına özen gösterildi. Peyzaj tasarımında ise düşük sulama ihtiyacına sahip yerel bitkiler seçildi ve seyrek ekim yapılarak sulama ihtiyacı düşürüldü.  Peyzaj sulaması ise çatıdan toplanan yağmur sularıyla yapılacak şekilde planlandı. Dış aydınlatmada ASHRAE standartlarına uygun olarak LED armatürler kullanılırken, ışık kirliliği ve arazi sınırı dışına ışık kaçışı minimize edildi. Ozon tabakasını incelten ve küresel ısınmayı tetikleyen kloroflorokarbon içermeyen soğutuculara sahip HVAC sistemler kullanıldı. Projede kullanılan yapı kimyasalları ise insan sağlığına etkisi en düşük malzemelerden seçildi. Karbon emisyonlarının azaltılması için 2 adet elektrikli araç şarj istasyonu içeren otopark ve bisiklet parkı hayata geçildi. Bisiklet kullanıcılarına özel duş ve soyunma kabinleri de oluşturuldu.

Kocaer Çelik’in 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası’nda enerji ve su kullanımında yüzde 50’ye, karbon emisyonlarda yüzde 39’a, katı atık miktarlarında yüzde 70’e, bakım maliyetlerinde ise yüzde 13’e varan oranlarda azaltım sağlanması hedefleniyor.