Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potanisyeli Çalıştayı düzenlendi

Türkiye’nin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potanisyeli Çalıştayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde TOBB İstanbul Hizmet Binasında gerçekleştirildi. REC’in (Kaynak, Çevre ve İklim Derneği) katkılarıyla gerçekleştirilen çalıştayda; karbon yakalama teknolojilerinin uluslararası arenadaki durumu incelendi ve Türkiye’de yapılan çalışmalar ele alındı.​ TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi  Başkanı A. Saygın Baban çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirerek, […]

Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potanisyeli Çalıştayı düzenlendi
Burak Karagöl
  • Yayınlanma21 Kasım 2023 14:23

Türkiye’nin Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Potanisyeli Çalıştayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde TOBB İstanbul Hizmet Binasında gerçekleştirildi. REC’in (Kaynak, Çevre ve İklim Derneği) katkılarıyla gerçekleştirilen çalıştayda; karbon yakalama teknolojilerinin uluslararası arenadaki durumu incelendi ve Türkiye’de yapılan çalışmalar ele alındı.​

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi  Başkanı A. Saygın Baban çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirerek, yeşil dönüşümün bütün ülkelerin gündeminde olduğunu ve bu dönüşümden kaçamayacağımızı ifade etti. Baban, artık emisyonların hesaplanmasının ve doğrulanmasının ötesine geçerek, emisyonları azaltma notasında sektörlerin çalışma yaptığını söyledi. Özellikle bazı sektörler için kömürden çıkışın çok zor olduğunu belirten Baban, bu aşamada karbon yakalama teknolojilerinin devreye girdiğini anlattı. Saygın Baban; son olarak TOBB’un işinin özel sektörün uyumunu ve dönüşümünü kolaylaştırmak olduğunu ifade ederek, bu konuda yapılan çalışmalardan bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından, “Dünya’da ve Avrupa’da KYKD: Teknoloji, Finansman ve Uygulama Örnekleri” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Panele yurtdışından katılan konuşmacılar; KYKD’nin gelişim sürecini, Dünya’daki KYKD tesislerini, Avrupa’daki KYKD projelerini, KYKD’nın zorlukları ve fırsatlarını anlatan sunumlar gerçekleştirdi. Bahse konu panele; Küresel Karbon Yakalama ve Depolama Enstitüsü’nden Savunuculuk ve İletişim Genel Müdürü Gülören Turan, Ramboll’den Karbon Yakalama Mükemmellik Merkezi Başkanı Burçin Temel McKenna, Bellona Avrupa’dan Proje ve AB Politikaları Kıdemli Yöneticisi Lina Strandvag Nagell ve CATF-Temiz Hava Görev Gücü’den (Clean Air Force Task) Karbon Yakalama Politikaları Yöneticisi Eadbhard Pernot video konferans aracılığıyla iştirak etti.

Çalıştayın ikinci bölümünde REC Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rıfat Ünal Sayman tarafından “Türkiye’nin Toplam ve İlgili Sera Gazı Salımları ve Azaltım Taahhütlerinde KYKD’nın Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Sayman’ın sunumunun ardından, “Türkiye’de KYKD: Fırsatlar ve Zorluklar” konulu ikinci panele geçiş yapıldı.

Panelde; ODTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Çağlar Sınayuç, TÜBİTAK MAM’dan Doç. Dr. Tahsin Bahar ve TENMAK’tan Özlem Önenç tarafından sunumlar gerçekleştirildi.  Söz konusu sunumlarda; CO2’nin depolanma/kullanılmasına, , CO2 tutma teknolojilerine, Türkiye’de CO2 depolama kapasitesine, TÜBİTAK’ın yürüttüğü projelere ve Türkiye KYKD Stratejisi ve Yol Haritası’na yer verildi.

Her iki panelin ardından da soru-cevap bölümü gerçekleştirilerek katılımcıların katkısı alındı.