Dünyamızın 1,5 derecelik ısınmasına etkin bir karbon yönetimi ile dur demek ve Türkiye’nin yeşil ekonomi alanında ilerlemesi için yapılması gerekenleri tartışmak üzere Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl altıncı kez İstanbul Karbon Zirvesi’ni hayata geçirecek. 9 Nisan 2019 günü İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirilecek Zirve’de karbon […]
İklim değişimi krizinin artık uzak bir tehdit olmaktan çıktığına vurgu yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Sanayinin büyümesi doğrultusunda iklim değişimine neden olan sera gazlarını azaltmak bir ikilem değildir. Sanayimiz iklim dostu gelişebilir. Bunun için kaynak verimliliği, enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklı enerji ve atık yönetimi elimizdeki kuvvetli araçlarımız. Sera gazlarını azaltıp, karbonumuzu yönetebiliriz. Karbonun alınması ve satılması yeni bir ticaret alanının, emisyon ticaret sisteminin doğmasına neden oldu. Ülkemiz karbon piyasasından payını almalıdır. Bu amaçla SÜT-D olarak bu yıl Zirve kapsamında uluslararası uzmanlarla karbon ticaretini masaya yatıracağız” diye konuştu.
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, karbonunun muhasebesini iyi tutarak sera gazı salımını azaltan ve çevreye pozitif yönde katkı sunan kuruluşları, İstanbul Karbon Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ olarak ödüllendireceklerini de belirtti. Bu yıl Düşük Karbon Kahramanı Ödüllerine rekor başvuru geldiğini açıklayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliği ile mücadeleye destek olanları ödüllendirerek örnek çalışmaları geniş kitlelere duyurmayı hedeflediklerini söyledi. Bu yıl SÜT-D Küçük Karbon Kahramanlarının büyük ilgi uyandıracağını da belirten Karaosmanoğlu, miniklerin iklim değişikliğine dikkat çekecek güzel bir sürpriz gösteri yapacağını vurguladı.
İstanbul Karbon Zirvesi başta enerji ve atık iş dünyasından olmak üzere kimya, demir-çelik, çimento, zincir market, gıda, elektrikli ve elektronik eşya, bankacılık, finans sektörlerinin temsilcilerini resmi erk, yerel yönetim, akademi, gençler ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya getirecek.
Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve İş Bankası yöneticileri ‘İklim Finansmanı ve Karbon Piyasası’ konusunu ortaya koyacaklar. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel’in katılımının beklendiği Zirve’de ‘Karbon Yönetimi ve Endüstri’ oturumunda yöneticiler karbon yönetimi alanındaki başarılarını sunacaklar.
Güneşin üretilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı yüzde 2,3 oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59 ORGE Enerji araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak14 Kasım 202414:26 Bakan Bayraktar, 2050’ye kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücün devreye alınacağını bildirdi14 Kasım 202413:07 Günsan’dan elektrik ihtiyaçlarına zahmetsiz çözüm14 Kasım 202411:37