Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren sektör dernekleri 2019 yılı değerlendirmelerini ve 2020’den beklentilerini Green Power’a anlattı. Sektörün 2020’de öne çıkan beklentisi ise gerçekleştirilmesi planlanan Güneş YEKA yarışmaları ve YEKDEM’in devam etmesi olarak öne çıkıyor. GENSED Başkanı Halil Demirdağ: ‘BİN 100 MW GES KURULUMU İLE SENE SONU TOPLAM GES KURULU GÜCÜNÜN 6.1 GW’LARA ULAŞACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTE’ 2019 […]
Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren sektör dernekleri 2019 yılı değerlendirmelerini ve 2020’den beklentilerini Green Power’a anlattı. Sektörün 2020’de öne çıkan beklentisi ise gerçekleştirilmesi planlanan Güneş YEKA yarışmaları ve YEKDEM’in devam etmesi olarak öne çıkıyor.
GENSED Başkanı Halil Demirdağ:
‘BİN 100 MW GES KURULUMU İLE SENE SONU TOPLAM GES KURULU GÜCÜNÜN 6.1 GW’LARA ULAŞACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTE’
2019 yılı içerisinde çatılara yönelik yeni lisanssız yönetmeliğinin yayınlanması ve bağlantı anlaşması süresi dolmuş lisanssız projelere 120 günlük ek süre verilmesi ile sektörün hareketlendiği görülmektedir. YEKA GES-3 (10 MW’lık parçalar halinde yaklaşık 40 ilde yerli malı kullanım karşılığı 1000 MW kapasite tahsisi) ihale şartnamesinin çok kısa süre içinde yayınlanması beklenmektedir.
2019 yılında yaklaşık 1.100 MW GES kurulum ile sene sonu toplam GES kurulu gücünün 6.1GW’lara ulaşacağı öngörülmektedir. 2020 yılı içerisinde Hibrit Yönetmeliği’nin (lisanslı proje sahaları içerisinde yenilenebilir enerjiye dayalı üretim santrallerinin kurulmasına olanak sağlayan düzenleme) yayınlanması, lisanssız çatı uygulamalarında başvurularında yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve yatırımcıların ihtiyacına yönelik mevzuatta gerekli düzenlemelerinin yapılması ile 2020 yılı içerisinde 1.500 MW GES kurulum hedefine ulaşılacağı tahmin edilmektedir. 2020 yılının ilk yarısı içinde YEKA GES-3, ikinci yarısında YEKA GES-2 (500 MW Şanlıurfa, 200 MW Hatay ve 300 MW Niğde de olmak üzere yerli malı kullanım karşılığı 1.000 MW kapasite tahsisi) ihalelerinin gerçekleşmesi de sektörün önemli beklentileri arasında yer almaktadır.
Artan elektrik fiyatları, azalan GES yatırım maliyetleri ve teknolojideki gelişmeler başta çatı uygulamaları olmak üzere GES kurulumlarının her alanda artarak devam edeceğini çok net bir şekilde göstermektedir. Derneğimizde, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın ülkemiz ihracatının arttırılmasına yönelik olarak uyguladığı bir destek olan UR-GE ((Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Programı kapsamında 20 üyemizin katılımı ile proje başlatılmıştır. Desteğin temel amacı, proje grubundaki firmaların ihracat yapmasını sağlamak ve döviz getirici faaliyetlerin arttırılmasıdır.
Günümüz ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, döviz kurlarındaki oynaklık ve yurt içi pazardaki daralma sektörün yurt dışı pazarlara yönelik çalışmasının önemini açıkça göstermektedir. UR-GE projesinde hem yurt dışındaki fırsatların değerlendirilmesi hem de yeni uluslararası iş birlikleri ile ülkemize döviz girişinin artmasının sağlanması hedeflenmekte olup ülkemizin güneş enerjisi alanındaki deneyimi ve başarısı yurt dışında atılacak adımlarla perçinlenerek sektörün geleceğine önemli katkı sağlayacaktır.
GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli:
‘TÜRKİYE’DEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ KURULU GÜCÜMÜZ 2019 YILI KASIM SONU İTİBARİYLE 5.894,00 MW’A ULAŞTI’
Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki en köklü ve tek uluslararası derneği olan GÜNDER, güneş enerjisi ile ilgili farkındalığın artması ve uygulamaların etkili hale gelmesi için 1992 yılında çıktığı bu yoldaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Üyelerimiz ile birlikte, güneş enerjisi sistemlerinin üretimi, uygulamalarının yaygınlaştırılması ve politikalarının sektörün sağlıklı büyümesini teşvik edecek yapıya gelmesi için destek sunmakta, ulusal ve uluslararası projelere katılarak değer yaratmaktayız.
Türkiye’deki güneş enerjisi kurulu gücümüz 2019 yılı Kasım sonu itibariyle 5.894,00 MW’a ulaştı. Yine bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretim payımız rekor kırarak yüzde 64 oldu. Bu rakamın yüzde 46’sı yenilenebilir enerjiden geliyor. Aralık ayında 39 ilde yapılması planlanan 10 MW x 100 toplamda 1000 MW’lik mini YEKA ihaleleri ile yeni kapasite kullanımlarının tahsis edilecek.
Biz, GÜNDER olarak yerlilik şartının zorunlu tutulduğu bu YEKA projeleri ile yerli sanayinin gelişimini sürdüreceğini her fırsatta vurguladık. Tüm sektörel oyuncuların ortak talebi ve beklentileri doğrultusunda, birden fazla firmanın kazanabileceği, dağıtık ve küçük ve orta ölçekli yeni saha uygulamalarının önü 2020 yılında açılacak. Hücre fiyatlarının gelecekte daha da düşebilme ihtimaline karşı, yüzde 60’lık yerlilik oranının tutturulamama riskini halen mevcut görmekteyiz. Bu noktada, yerlilik oranlarının Enerji Bakanlığımız tarafından uluslararası finansman koşulları da dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ihale öncesinde büyük önem arz ediyor. Önemli sayıda yerli üreticimiz var ve sanayi anlamında gün geçtikçe gelişiyoruz. Bu gelişmelerle birlikte 2019 sonunda, lisanslı ve lisanssız santral olarak toplam 950 MW kapasitesinde kurulum, 750 milyon dolar yatırım bekliyoruz. Aralık ayında açıklanacak olan mini YEKA ihalesinde MW başına 600-650 bin dolar yatırım bekliyoruz. Bu durumda toplam yatırım 1000 MW için 650 milyon dolar seviyesinde gerçekleşebilir. Ayrıca, Karapınar ilçesinde 1.000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali kurmak için altyapı ve şalt sahası yapımı için yüklenici firma tarafından çalışmalara da başlandı. Yatırım bedelinin 1,3 milyar doları bulması planlanan güneş enerjisi santralinin çok sayıda kişiye de istihdam kapısı oluşturacağına ve yaklaşık 3 yıl sürecek inşaatın sonunda, ülkeye büyük bir değer katacağına şüphemiz yok. Mini YEKA ihalelerinde de küçük kapasitelerde yapılacak yarışmaların yüksek rekabet ortamında geçeceği ve bu yatırımların da 2021-2022 yıllarında realize olacağını öngörmekteyiz.
Yenilenebilir enerji sektörüne yönelik fuar ve konferans sezonu için geri sayıma başladığımız bugünlerde, yurt dışı ortaklıklarımız ile Avrupa’dan Hindistan’a Dubai’den Afrika’ya kadar pek çok ülkedeki etkinliğe katılım göstereceğimiz bir yıla hazırlanıyoruz. Ülkemizin tüm illerinde organize edilen ve edilecek olan yenilenebilir enerji sektörüne yönelik etkinlikleri de destekliyor ve sektörümüzü tanıtmaya devam etmek için çalışıyoruz.
İklim krizin alarm verdiği, geleceğin en ucuz ve sürdürülebilir kaynağının yenilenebilir enerji olduğu günümüzde, bilmeliyiz ki atacağımız her adım güneşten izler taşıyor. Bizler tüm bu süreçte, etkinliklerimiz, projelerimiz ve ülkemizin de desteği ile “GELECEK GÜNEŞTİR, ENERJİMİZ GÜNEŞ OLSUN!” demeye devam edeceğiz.
GÜYAD Başkanı Cem Özkök:
‘2020’DE BEKLEDİĞİMİZ KAPASİTELERİN AÇILACAĞINA VE YEKDEM’İN DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUZ’
Zamanda kısa bir yolculuk yapalım ve 2019 yılı başına dönelim.
Hepimizin bildiği gibi dünya genelinde enerji yatırımlarının %70’i hükümetlerin kararları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Bu durum ülkemizde de farklı olmayıp sadece oran daha yüksektir.
Bu gerçekten hareketle, yatırımcı olmamız nedeniyle 2018 yılında açılmamış kapasitelerin açılacağı umuduyla ve 5 Ekim’de ilan edilmiş 2. GES YEKA ihalesi heyecanı ile 2019 yılına girdik. Heyecanımızı törpüleyen yılın ilk haberini 13.Ocak’ta Resmi Gazeteden öğrendik. İhale iptal edilmişti.
Yeniden açılacağını biliyorduk, o yüzden enerjimizi topladık ve 2018’den kalan gündemimize göz gezdirdik. En önemlileri şunlardı.
Geldiğimiz noktada kapasite artışı yapılmasına ilişkin düzenleme yapıldı ama yapılan artışın YEKDEM’den yararlanma ihtimali maalesef yok. Mahsuplaşmaya ilişkin düzenleme yapıldı, ancak mevsimsel tüketim dalgalanmalarını karşılamaktan uzak ve ayrıca çatıda yeterli alanımız yoksa kendi fabrika arazimizi bile kullanamıyoruz. Yine de yapılan düzenlemelerin bir başlangıç olduğuna inanıyoruz, iyileştirilmemesi için sebep yok.
Hala lisanssız santrallerde 1 MW üzeri üretim olduğunda ceza yememek için, üretim fazlasını sisteme bedava vermek istesek bile yapamıyoruz ve üretim kısıtına gidiyoruz. Minimum hesapla yaklaşık 250 MW kapasite boşta duruyor. Sisteme bedava üretim yapabilsek sitemin kazancı 2019 yılı için 163.000.000 kWh/yıl olurdu. İlerleyen zamanda bunun da ülkemiz yararına çözüme kavuşturulacağını biliyoruz.
İnşallah 2020’nin başında, hibrit santraller için son 2 senedir yaptığımız çalışmalar sonuç verecektir.
Rakamsal olarak nereden nereye geldik dersek!
2020’ye girerken her sene başında yaptığımız gibi gündemimizi yeniledik:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda18 Kasım 202418:30 Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için süre uzatıldı18 Kasım 202418:29 Kobi’lere yeşil dönüşüm desteği sağlanacak18 Kasım 202418:28 “Win Solar” Gaziantep Enerji Zirvesi’nin yıldızı oldu18 Kasım 202415:57 ŞA-RA Enerji ve Çukurova Üniversitesi’den öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı18 Kasım 202414:38