GENSED Başkanı Halil Demirdağ gelecek 5 yılda güneş enerjisi, batarya ve depolama teknolojilerinin her şeyi değiştireceğini açıklarken mini YEKA ihalelerinde yapılacak kanun değişikliğinde ise ihalelerin avro cinsinden yapılması gerektiğini ifade etti. Özge Esen – İstanbul /GENSED Başkanı Halil Demirdağ ve Tg Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. […]
GENSED Başkanı Halil Demirdağ gelecek 5 yılda güneş enerjisi, batarya ve depolama teknolojilerinin her şeyi değiştireceğini açıklarken mini YEKA ihalelerinde yapılacak kanun değişikliğinde ise ihalelerin avro cinsinden yapılması gerektiğini ifade etti.
Özge Esen – İstanbul /GENSED Başkanı Halil Demirdağ ve Tg Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. GENSED Başkanı Halil Demirdağ bir güneş santralinin iş olabilmesinin 3 ila 5 yıl aldığını açıklayarak; “Bugün tohumları atılmalı ki 3 sene sonra piyasaya iş olarak dönsün. Mesela YEKA-1 iş olarak hala dönmedi. Fabrika inşaatı devam ediyor. YEKA-2 iptal edildi, YEKA-3’ü bekliyoruz” dedi.
“SANAYİ ARAZİSİNE ÇATI KURMAK İSTİYORUZ”
Sektörün oluşturulması için önce kanununun, yönetmeliğinin ve ihalesinin yapılıp piyasaya iş olarak dönmesini beklemek gerektiğini hatırlatan Halil Demirdağ; “Bin 500 MW yapılacak bir alt yapı olması lazım ki sektör ayakta durabilsin. Bu da yapılan ihalelerle, çatı uygulamalarıyla yapılabilir” dedi.
Tarım bakanlığının çatı uygulamalarıyla ilgili durumu yanlış değerlendirdiğini ifade eden Demirdağ; “Biz tarım arazisine kurmak istemiyoruz. Bu yanlış anlaşılıyor. Biz sanayi arazisine çatı kurmak istiyoruz. Şu an ise çatınızı sadece çatıda kurabiliyorsunuz. Arazide kuramıyorsunuz. Fazlanızı satıyorsunuz, eksi kalanı ise satın alıyorsunuz. Örneğin, bir Avm’nin çatısında az bir yeri var. Fakat bu ihtiyacının yüzde 1’ini karşılamaz. Bir arazide kurulsun 34 kilowatt ton verilsin sisteme ve burada da mahsuplaşılsın istiyoruz. Şu an çatılarda mevcut kurulu güç 100 MW civarında. Ama kanun çıktıktan sonra piyasaya iş olarak gelmesi çatıda biraz daha hızlı oluyor. YEKA veya lisanslılarda bu süre daha uzunken çatıda ilk 6 ayda bile işe dönüşeni gördük. Çatıda ciddi bir potansiyel var” ifadelerini kullandı.
“2020’DE BİN MW’LIK GÜNEŞ KAPASİTESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”
Demirdağ, “2020’de devreye girmesi öngörülen bin MW’lık güneş kapasitesi var. Bunun en az 200’ü YEKDEM’den dolayı mecbur devreye girecek. Yapılmamış 400 MW lisanslı var ve bunun 300’ü devreye girmiş olacak. Hala süresi olan lisanslılar var ve yapılamamış projeler var. Üstüne arazide kurulum devreye girerse bu potansiyel artacaktır” şeklinde konuştu.
Güneş enerjisinde maliyetlerin çok hızla düştüğünü açıklayan Demirdağ, batarya da aynı düşüşün görülmesini beklediklerini ifade ederek, gelecek 5 yılda güneş enerjisi, batarya ve depolama teknolojilerinin her şeyi değiştireceğini düşündüklerini kaydetti.
“MİNİ YEKA İHALELERİ AVRO ÜZERİNDEN YAPILMALI”
YEKA’larda yapılacak güneş ihalelerinin beklendiğini anlatan Demirdağ, yaklaşık 40 ilde 1000 megavat kapasitenin ihale edileceğini söyledi. YEKA ihalelerinin TL fiyatıyla olmasının elektrik fiyatlarına ters etkisi olacağını söyleyerek ihalelerin avro cinsinden yapılması gerektiğini açıklayan Demirdağ; “İhaleler, TL’ye döndüğünde bankaların birçok finansal enstrümanı devreye girecek ve bunlar krediyi yine pahalılaştıracak. Ülke bu kadar avroya yakınken ve dengeli bir ticareti varken bize göre ihalelerin avro ile olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“SEKTÖRÜN BERABER OLMASINI VE YENİLİKLERİ SUNMASINI İSTİYORUZ”
Solar hakkında da konuşan Demirdağ; “Bizim çok daha farklı bir fuara ihtiyacımız var. Kendimizi daha iyi anlatmalıyız ve dünyada bu işi yapabilecek bir ülkeyiz. Avrupa’nın en büyük güneş santralinin bütün alt yapısını Türk firması verdi. Türkiye dünyada inşaatta ilk üçteyken neden güneş inşaatında ilk üçte olmasın dedik. Bu fuarın; sektörün beraber olması ve yenilikleri sunması amacıyla gerçekleşecek bir organizasyon olmasını istiyoruz” dedi.
“ALMANYA’DAN SONRA İKİNCİ ÖNEMLİ GÜNEŞ FUARI OLMAK İSTİYORUZ”
Tg Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız; “Bugün belirli öneme sahip fuarlar yaptığınızda dünyadaki teknoloji sizin ülkenize geliyor ve bunun ülkenizde çok önemli sonuçları olabiliyor. Bizim hedefimiz; Almanya’dan sonra ikinci önemli güneş fuarı olmak istiyoruz. Yani bölgenin buluşma merkezi olmak istiyoruz. SOLAR fuarlarının tamamı elektrik ve enerji fuarlarının bir parçasıdır. Bu anlamda yapılan pek fuar yok. Dolayısıyla bu bir fırsat. Aynı zamanda Türk üreticisi çok hızlı hareket edebiliyor ve cesur kararlar alabiliyor. Tüm bunların etkisinin de bu fuarda olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda18 Kasım 202418:30 Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için süre uzatıldı18 Kasım 202418:29 Kobi’lere yeşil dönüşüm desteği sağlanacak18 Kasım 202418:28 “Win Solar” Gaziantep Enerji Zirvesi’nin yıldızı oldu18 Kasım 202415:57 ŞA-RA Enerji ve Çukurova Üniversitesi’den öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı18 Kasım 202414:38