ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni gerçekleşti

Bakan Dönmez, “Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir’deki Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada; ” Yüzde 100 yerli […]

ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni gerçekleşti
Özge Esen
  • Yayınlanma26 Aralık 2020 15:26
  • Güncelleme26 Aralık 2020 15:30

Bakan Dönmez, “Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir’deki Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada; ” Yüzde 100 yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden’e özgü ve dünyada bir ilk. Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz ilk etapta yıllık 10 tonluk lityum üretimi yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. Böylece yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının da önüne geçmiş olacağız” dedi.

Dönmez, “Başta yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde yerli lityumun kullanılmasıyla, ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız.”

Bakan Dönmez, tesiste lityum karbonat üretiminin yanı sıra yan ürün olarak boraks dekahidrat üretiminin yapılacağına değinerek, “Böylece Eti Maden’in dünyada lider olduğu bor ürünleri üretiminde de kapasite artışına gitmiş olacağını vurguladı” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Mevcut stok sahasında bulunan atıklar lityum üretmek için değerlendirilecek ve böylece yeni atık depolama alanlarına duyulan ihtiyaç da azalacak. Tesisimizde yılda yaklaşık 440 bin metreküp sıvı atık işleyeceğiz ve bu atığın yüzde 90’ını geri kazanacağız. Atık depolama maliyetinin azalmasıyla yılda 1 milyon 300 bin dolarlık depolama maliyetinden de tasarruf etmiş olacağız. Türkiye’nin vizyon projelerinin, dünya markası olacak işlerinin arkasında bu tesisimiz olacak inşallah. Büyük ve güçlü Türkiye idealimizi gerçeğe dönüştürecek önemli bir adım olacak. Türkiye’nin bor cevheri, Türkiye’nin lityumuna, Türkiye’nin lityumu Türkiye’nin enerjisine hayat verecek. İnşallah devamında gelecek yeni Ar-Ge ve inovasyon projelerini de teşvik edecek.”

“YILLIK 10 TONLUK ÜRETİM YAPACAK”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı yöntemiyle katıldığı ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde, “Eskişehir Kırka’da hayata geçen pilot tesisimiz, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak. Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız” dedi.

Erdoğan: “2002’de 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimimiz, bu yıl Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyon tonu buldu” ifadelerini kullandı.