Panasonic Eco Solutions Grubu Kurumsal Müşteriler Satış Sorumlusu Anıl Akci, Türkiye’de güneş enerjisinin geleceğine yönelik bilgiler verdi. Panasonic Eco Solutions Grubu Kurumsal Müşteriler Satış Sorumlusu Anıl Akci, “Türkiye güneş zengini bir ülke. Ülkemiz, günde ortalama 7.2 saat, yılda ise 2.650 saat güneş alıyor. Yani Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan bir şehrimiz bile Avrupa’nın herhangi bir […]
Panasonic Eco Solutions Grubu Kurumsal Müşteriler Satış Sorumlusu Anıl Akci, “Türkiye güneş zengini bir ülke. Ülkemiz, günde ortalama 7.2 saat, yılda ise 2.650 saat güneş alıyor. Yani Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan bir şehrimiz bile Avrupa’nın herhangi bir yerinde kurulan santralden daha fazla güneşlenme süresi, ışınım ve elektrik üretebilirliğine sahip durumda. Dolayısıyla ülkemizde de güneş enerjisi sistemleri giderek yaygınlaşıyor. Güneş sistemleri, sağladığı avantajlarla artık konutlarda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ev kullanıcıları için de artık elektrik faturası ödememelerini sağlayacak güneş enerjisi sistemleri söz konusu. Konutlar, elektriğin tamamını kendileri üretip, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanabiliyor” dedi.
Anıl Akci, “Japonya’da, güneş panelleri pazarında yüzde 20’nin üzerinde pazar payıyla birinci sıradayız. Türkiye, gelişmekte olan pazarlar arasında bizim için en önemli yere sahip olan iki pazardan biri. Bu sebeple Panasonic Eco Solutions Grubu, Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor. Dışarıya bağlı olan enerji ihtiyacı, Türkiye’nin enerji üzerindeki politikaları ve pazarın bu konudaki durumu bize bu pazara girmek için yeterli motivasyonu sağladı. Bu nedenle gelecek planlamamızı ‘Out of Japan’ yani Japonya dışı pazarlar üzerine kurduk. Türkiye’de HIT teknolojisine sahip güneş panellerimizin satışına 2015 yılında başladık. Ayrıca mevcutta üretimini yaptığımız akıllı ev sistemlerimiz, sayaç ve uzaktan okuma sistemleri tarafında Türkiye’de üretim ve satışını yaptığımız ürünlerimiz var. Böylelikle müşterilerimize enerji üretim, ölçüm ve yönetim ile ilgili çözümlerimizi sunuyoruz. Özellikle kalite, ileriye dönük getiri, performans ve verimlilik konularında hassasiyeti olan yatırımcılar önceliğimizi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Anıl Akci, “Kısaca anlatmak gerekirse güneş enerji sistemleri, temelde güneş ışığından elektrik enerjisi elde edilmesi üzerine kurulu bir sistemi ifade ediyor. Güneşten gelen ışınlar ve güneş panelleri içerisinde bulunan hücrelerdeki yarı iletkenlerin fotovoltaik etki özelliği kullanılarak güneşten elektrik enerjisi üretiliyor. Bu sistemler en basit anlamda genelde güneş paneli, evirici, kablo ve sabitleyici aparatlar ile kurulabiliyor. Ancak her alanda olduğu gibi güneş enerjisi sistemlerinde de inovatif teknolojiler geliştiriliyor” diye konuştu.
Anıl Akci, “Piyasada; poly, mono, ince film gibi çeşitli teknolojiler bulunmakta. Bizim kullandığımız teknoloji; HIT teknolojisi. Bu teknoloji, amorf silikon tabakaların sıcaklık karşısındaki dayanımını ve mono kristalin plakalarında enerji verimliliğini bir arada kullanabileceğiniz bir yapı. Bu şekilde, Panasonic mono kristal silikon plakadan ve amorf silikon tabakalardan meydana gelen, benzersiz bir silikon HIT yapısı geliştirdik” diye ifade etti.
Anıl Akci, “2016 yılında, esnek perovskit güneş pillerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Solliance Ar-Ge projesinin endüstriyel ortağı haline gelip, Solliance Hollanda üretim tesisinde ve Belçika’da IMEC laboratuvarındaki çalışmalara desteğimizi duyurmuştuk. Mevcutta satışını yaptığımız yüksek verimli, -0.258%/⁰C sıcaklık katsayılı ve uzun dönemli kullanabileceğimiz kaliteye sahip Panasonic HIT ürünlerimizin geliştirme çalışmaları da devam ediyor” dedi.
Anıl Akci, “En büyük avantajımız, elbette kurulum yapılacak alandan ötürü yeterli enerji üretim kapasitesine ulaşamayan yatırımcılar ve konut sahipleri için en iyi çözümü sunuyor olmamız. Ürünümüz, konvansiyonel poly diye adlandırılan piyasadaki panellere göre yüzde 20 ile 25 arasında değişebilen oranda daha az yer kaplıyor. Bu sayede hem sistem maliyeti düşüyor hem de çatı üzerine binen yük azalıyor. Tabii ki çatı güçlendirmesi yapmak zorunda kalan müşteriler için bu, maliyetlerde büyük avantaj sağlayan bir özellik. Aynı birim alan referans alındığında poly panellere göre Panasonic HIT panellerimiz yüzde 27 daha fazla enerji üretiyor. Bu ekstra enerjiyi akülerde saklamak, elektrikli aracınıza aktarmak ya da şebekeye verebilmek mümkün oluyor. Çatı alanınız kısıtlı olsa da enerji tasarrufu maksimuma çıkarılabiliyor” şeklinde konuştu.
Yüzde 19.4 modül verimliliği ve 25 yıl lineer enerji üretim performansı
Akci, “Modül verimliliği, güneş panellerinizin yakalanan ışık enerjisini elektrik enerjisine nasıl verimli bir şekilde dönüştürebildiğini ifade ediyor. Yüksek değerler, panelinizin daha güçlü olduğu ve çatınızda daha az yer gerektirdiği anlamına geliyor. Aynı zamanda gelecekte genişletme yapabilmeniz için boş alan sağlıyor. Panasonic güneş panelleri, yüzde 19.4 ile en üst sınıf modül verimliliği sunuyor. Ürünlerimiz, 15 yıl Panasonic ürün garantisi ve 25 yıl enerji üretim performansı ile benzerlerinden ayrılıyor. 25. yılın sonunda performansının yüzde 86,2’si ile enerji üretimine devam ediyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59