Elektrik Piyasası Kanunu’nda önemli değişiklikler

Enerji sektörü açısından önemli düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Kanun 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunda yenilenebilir enerji piyasası ve yatırımcıları yakından ilgilendiren çok sayıda önemli düzenlemede yer alıyor. JESDER, GÜYAD ve TÜREB birçok önemli düzenleme içeren değişikliklere ilişkin […]

Elektrik Piyasası Kanunu’nda önemli değişiklikler
Completo Digital
  • Yayınlanma11 Aralık 2020 16:59

Enerji sektörü açısından önemli düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Kanun 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunda yenilenebilir enerji piyasası ve yatırımcıları yakından ilgilendiren çok sayıda önemli düzenlemede yer alıyor.

JESDER, GÜYAD ve TÜREB birçok önemli düzenleme içeren değişikliklere ilişkin olarak Green Power’a özel değerlendirmelerde bulundu.

KANUN, ENERJİDE ÜRETİM ÇARKLARINI DAHA GÜÇLÜ ÇEVİRECEK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji ve madencilikte birçok yeniliği içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla birlikte enerjide üretim çarklarını daha güçlü çevirecek, yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine daha etkin sunacağız. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji ve madencilikte birçok yeniliği içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla birlikte enerjide üretim çarklarını daha güçlü çevirecek, yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine daha etkin sunacağız. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olsun” dedi.
Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği(GÜYAD) Başkanı Cem Özkök

Kanun değişikliği enerji dünyasına iki büyük değişiklik getiriyor

7257 Sayılı Kanun yenilenebilir enerji dünyasına iki büyük değişiklik getirmektedir.
Lisanssız üretim faaliyeti yapan tesislerin ihtiyaç fazlası üretimleri ile ilgili olarak 10 sene sonunda üretimlerini sisteme lisanslı veya lisanssız olarak verebilmelerine ilişkin seçimlik hak tanınması 7257 sayılı Kanunla getirilen ilk büyük değişikliktir. GÜYAD olarak 2017’den beri gerekliliğini vurguladığımız bu değişiklikle, 6.500 MW üzerindeki kapasite ekonomik değerini kaybetmeden sistemde kalma şansını yakalamaktadır. Bir başka ifade ile, 10 yıllık süre bitiminde de bu tesislerin ihtiyaç fazlası enerjisini sisteme vermeye devam etme şansı doğmuştur. Kanunla, 10 sene sonunda tesislerin lisanssız olarak faaliyetlerinin devamına ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir. Ayrıca ihtiyaç fazlası üretimlerinin satış bedeli için yine kanunda bir üst limit belirlenmiş olup, bu üst limit TL krş/kWh bazlı olarak her bir tesisin kendi abone grubuna ait tek zamanlı aktif enerji bedelidir.
Lisanslı olarak üretim faaliyeti yapmak isteyen tesislere ise, lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatının yüzde on beşinin YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödenmesi koşuluyla lisans alma hakkı da tanınmıştır.
İkinci mihenk taşı ise 30/6/2021 tarihinden sonra işletmeye girecek olan elektrik üretim tesisleri için YEK Destekleme Mekanizmasının ve yerli aksam desteğinin Türk lirası olarak uygulanmasıdır. Aynı madde ile fiyatların ve yerli aksam desteğinin güncellenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi hususunda yine Cumhurbaşkanı’na yetki verilmiştir.
Bunların yanı sıra; devlet arazisi kullanım bedellerinde (kira, izin, irtifak bedelleri vs.) yapılan indirim 31/12/2025’e kadar devreye girecek santrallere tanınmış ve bu indirimlerin yatırım ve işletme dönemi yerine lisans alınma tarihi ile başlaması öngörülmüştür. Kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan yenilenebilir kaynağa dayalı kapasite tahsisi yarışmalarında eksi fiyat verenlerin, yerli aksam katkısından da yararlanamayacağı da hükme bağlanmış olup, ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içerisinde lisans ya da önlisans başvurularını sonlandırmak ya da tadil etmek isteyenlere, gerekçe aranmaksızın, teminatlarını kısmen veya tamamen iade alma şansı tanınmıştır.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği(JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk

Jeotermal santraller için yapılan kanun değişiklikleri bizleri mutlu etti

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin hazırlanma amacı genel itibari ile enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji kaynaklarının optimum düzeyde değerlendirilmesine ve enerji arz güvenliğinde risklerin azaltılmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma noktasında üretimin arttırılmasına yöneliktir. Kanun teklifinin kabulüne kadar bizlerin ve diğer yenilenebilir enerji derneklerinin de yoğun çalışmaları ve görüşmeleri oldu. Nihayetinde teklif Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi ve 2 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Konuyu jeotermal kaynaklar açısından değerlendirdiğimizde bu kanun değişikliği; YEKDEM’e bağlı diğer düzenlemeler de artık YEKDEM’in hazırlıklarının tamamlandığını gösteriyor. Bu düzenlemelerle birlikte YEKDEM’in TL olarak belirlenmesi kesinleşti. Önceki sistemde döviz olarak verilen teşvik yatırımcı açısından oldukça verimli işlemiştir. Bu sayede pek çok yatırım yapılabildi ve projeler hayata geçebildi. Çünkü santral yatırımlarında kullanılan ekipman temini de dövize endeksli. Şu anda Türkiye’de türbin, jeneratör, hız kontrol sistemi, egzoz sitemi ve basınçlı kapları üretebiliyoruz. Yabancı ekipmandan bağımsız yatırım yapabilmek bile büyük avantaj sağlıyor. Tabi bunun yüzde 100’e erişmesi şu anda mümkün değil. Bu çerçevede bir an önce yüzde 100 yerli üretim daha çok desteklenmeli ki TL bazındaki teşvikler yatırımcı lehine işleyebilsin. Bu tür teşviklerin ikincil yatırımlar adını verdiğimiz seracılık, konut ısıtma, termal turizm gibi alanlarda da artarak devam etmesini diliyoruz. Bu kapsamda verilecek teşvikler TL bazında olacak bu sebeple artık bizler için önemli olan teşvikin eskalasyonudur. Bu çarpanın yüzde 50 Dolar ve yüzde 50 Euro olarak belirlenmesi ilerleyen ve devam eden projelerde yatırımcı için avantaj sağlayacaktır.
İdare payı adı altında yatırdığımız yüksek tutarların yerel yönetimlere de aktarılması ile ilgili hükümlerin kanun içinde yer alması bizi mutlu etti. Ayrıca bugüne kadar sorun olan elektrik enerjisi üretimi hariç JES’lerden alınan idare payının da yeniden düzenlenmesini olumlu karşılıyoruz. Daha önce ciro üzerinden yüzde 1 olarak alınan idare payının ikincil kullanımlarda artık kullanılan metreküp üzerinden 1,5 TL’yi geçmeyecek şekilde alınması ve yıllık güncellemede bir üst limit belirlenmesini de olumlu karşılamaktayız. Ayrıca idare payı hesaplanmasında kullanılacak su miktarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığının veya kaçak kullanımın tespit edilmesi halinde idare tarafından 500.000 Türk lirasını geçmemek üzere ruhsat sahibine bir önceki yılda kullandığı su miktarının karşılığının iki katı oranında idarî para cezası tahakkuk ettirilir. İdarî para cezası miktarı 20.000 Türk lirasından aşağı olamaz. Aynı fiilin ruhsat dönemi içerisinde üçüncü kez tekrarı halinde teminat irat kaydedilerek ruhsat iptal edilir ifadesi de haksız rekabetin önüne geçecek ve adaleti sağlayarak ilgili işlemlerin uygulanması ile birlikte haksızlığı ortadan kaldıracaktır. Bu uygulama ile birlikte, yüzde 1 idare payından alınacak 1/5’lik oran, ilçe belediyelerine, köy tüzel kişiliklerine aktarılacak. Böylelikle yerel yönetimlere katkı sağlanmış olacak ve yerel yönetimlerin JES’lere bakış açısını değiştireceğine inanıyoruz.
MTA’nın YİKOB ve İl Özel İdarelerinin uhdesinde bulunan ve araştırma bütçeleri bulunmayan kuruluşlar için araştırılmak üzere devraldığı ruhsatların, kaynağın bulunmasına müteakip aynı kuruluşlara devrine izin veren bu düzenlemeyi, jeotermal enerji sektörünün gelişmesi ve kamu faydası için yerinde bir düzenleme olarak değerlendiriyoruz. MTA ihalelerinin önünde bulunan taksitlendirme vb. engellerin de kaldırılarak, bu kaynaklarla yatırımcıların buluşması amaçlanmıştır.
Özetle jeotermal santraller için yapılan kanun değişiklikleri genel itibari ile bizleri mutlu etmiştir. İhtiyacımız olan detaylar için Bakanlıklar nezdinde çalışmalarımız devam edecek ve yerli üretime destek olmak için her zamanki gibi elimizden gelen desteği sağlayacağız.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği(TÜREB)

Lisanssız tesislerin 10 yıl sonunda lisansa kavuşarak elektrik ticareti yapmaya devam edecek olması olumlu

2 Aralık 2020 tarih ve 31322 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7257 Sayılı “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile oluşan ve rüzgar enerjisi özelinde yenilenebilir enerji için kritik değişiklikler içeren 6 maddedeki konular şöyle özetlenebilir: (aşağıdaki madde numaraları yeni kanundaki madde numaralarıdır)
13.Madde ile, 5346 sayılı YEK Kanununda tanımlanan YEKDEM mekanizması ile ilgili olarak “31/12/2020 tarihinden sonra işletmeye girecek olan YEK Belgeli üretim tesisleri için bu Kanuna göre uygulanacak fiyat ve süreler Cetveldeki fiyatları geçmemek üzere Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceği” ifade edilerek, her ne kadar rakam ve para birimi belirtilmese de yeni bir mekanizma olacağına ışık tutulmuştur. İşbu mekanizmanın sadece Türk Lirası olarak ilanı, rekabet ve maliyet dezavantajı getireceğinden, önerimiz en azından bu mekanizmanın eskalasyonu düzenlenirken, en bol ve ucuz finansman kaynaklarından istifade etmek üzere, yabancı para birimlerinin ağırlıklı olacağı bir sepet formülize edilmesidir. Ayrıca yine aynı maddede, lisanssız tesislerin, 10 yıllık işletme süresi sonunda, lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan “saatlik piyasa takas fiyatının yüzde on beşinin YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödenmesi koşuluyla” lisanslı üretim faaliyetine geçilmesine imkan tanındı. Bu düzenleme, lisanssız tesislerin 10 yıllık YEKDEM’den faydalanma süresi sonunda lisansa kavuşarak elektrik ticareti yapmaya devam etmesi yönünde olumlu bir adımdır.
19.Madde ile, 5346 sayılı YEK Kanununa “Bu maddenin yürürlük tarihinden önce yapılan yarışmalar kapsamında sıfır veya sıfırdan küçük teklif fiyatı ile kapasite tahsis edilen tüzel kişiler, yerli katkı fiyatlarından faydalanamazlar.” geçici maddesi eklenmiş olup, maalesef sektörün yatırım yaptığı ve izin süreçlerinde ilerlemekte olduğu 2.300 MW’lık ciddi bir proje stokunu, zorlaşan makro ekonomik şartlarla birlikte, yatırım yapılması yönünde bir destekten mahrum bırakacaktır. Sektörün beklentisi ve önerisi, yerli katkı kullanımı nedeniyle illa ek bir ödeme alınması değil ama yerli aksam tercih edildiğinde eksi fiyatlı projelerde finansal öngörü ve iyileştirme sağlamak üzere, sistem kullanım bedeli gibi önemli bir gider kaleminden oransal indirim yapılmasıdır. Bu veya benzer çözümün devreye alınması 2022-2024 döneminde inşaatları başlayabilecek olan bu proje stokundaki yatırımcı isteğini canlı tutarken, yerli rüzgar sanayinin de kesintisiz sipariş alabilmesine imkan sağlıyor olurdu.
21.Madde ile, 5346 sayılı YEK Kanununa “15/2/2011 ile 13/9/2011 tarihleri arasında yapılan rüzgar enerjisine dayalı lisans başvurularına ilişkin yarışmalar kapsamında kapasite tahsisi gerçekleştirilen üretim tesisleri için yarışma sonucu teklif edilen katkı payının, 31/12/2020 tarihinden sonra işletmeye girilmesi durumunda da ilgili mevzuatı kapsamında uygulanacağı” ifade edilen geçici madde eklenmiştir.
33.Madde ile, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan Üretim ve tüketim tesislerinin sisteme bağlantısı için yeni iletim tesisi ve bu tesisin sisteme bağlanabilmesi için yeni iletim hattı yatırımını lisans sahibi yatırımcının yapması halinde, “iletim sistem kullanım bedelinden mahsup edilmek suretiyle tesis bedelinin yatırımcıya geri ödeme süresinin 10 yıldan 5 yıla düşürülmesi” karara bağlanmıştır.
42.Madde ile, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile yatırımcıya tanınan “izin, kira, irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerine uygulanan yüzde seksen beş” indirime ilişkin sürenin başlangıcı “yatırım ve işletme dönemlerinin ilk on yılı” tanımı yerine “lisans tarihinden on yıl boyunca” şeklinde değiştirilmiş olup, anlayışımıza göre göre yatırımcının bu teşvikten yararlanma süresinde dönemsel bir değişiklik yaratacak olup, izin bedellerinin yoğun olarak ödendiği ve özkaynakla finanse edilen önlisans aşamasında teşvikten istifade edilmesi imkanını azaltılmış olmaktadır.
Son olarak da, 45.Madde ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa “lisans ve önlisansların sonlandırılmasına ve teminatın iadesine imkan tanıyan” geçici madde eklenmiştir. Değişiklikte “…. bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içerisinde Kuruma başvurmaları hâlinde lisansları, önlisansları veya lisans başvuruları sonlandırılarak ya da tadil edilerek teminatları ilgisine göre kısmen veya tamamen iade edilir.” denilmektedir. Yatırımcıların sona erdirmeyi tercih edeceği projelerde, teminat mektupları dışında da başkaca teminatları veya sözleşmeleri bulunduğundan, yeni maddede işbu diğer teminat ve sözleşmelerinin iade ve feshinin de kesintisiz, maliyetsiz yapılacağı belirtilmiş olsaydı, yenilenebilir enerji sektörü adına daha çok netlik getirirdi diye düşünmekteyiz.
Genel olarak kanunda ayrıntılarına girilmeyen konulardaki düzenlemelerin EPDK tarafından hazırlanacak ikincil mevzuat ile yapılacağı ifade edilmektedir.

YEK BEDELİ TÜRK LİRASI OLARAK BELİRLENECEK
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da değişiklik yapıyor. Buna göre, YEK bedeli Türk lirası olarak belirlenebilecek.
30 Haziran 2021 tarihinden sonra işletmeye girecek yerli aksam kullanan, YEK belgeli üretim tesisleri ile tüketim tesisinin ihtiyacını karşılamaya yönelik kurulacak lisanssız üretim tesisleri için yerli katkı fiyatları, bu fiyatların güncellenmesi, uygulanacak süre ve uygulamaya ilişkin konular Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.
Kanun kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten ve bu madde hükmüne tabi olmak istemeyen tüzel kişiler, lisansları kapsamında serbest piyasada satış yapabilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretenlerin yanı sıra lisanssız elektrik üretim faaliyetinde bulunanlar da ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisini dağıtım sistemine vermeleri halinde “I” sayılı cetveldeki fiyatlardan 10 yıl süreyle faydalanacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin yatırım ve işletme dönemlerinin ilk 10 yılında uygulanan kira, izin ve irtifak indirimleri, lisans tarihinden itibaren 10 yıl boyunca uygulanacak ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar işletmeye girecek firmaları kapsayacak.
Yürürlük tarihinden önce yapılan yarışmalar kapsamında sıfır veya sıfırdan küçük teklif fiyatı ile kapasite tahsis edilen tüzel kişiler, yerli katkı fiyatlarından faydalanamayacak.
2014 ve 2015 tarihleri arasında yapılan güneş enerjisine dayalı ön lisans başvurularına ilişkin yarışmalar kapsamında kapasite tahsisi gerçekleştirilen üretim tesisleri için yarışma sonucu teklif edilen katkı payı tutarı, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra işletmeye girilmesi durumunda da ilgili mevzuat kapsamında ödenecek.
15 Şubat 2011 ile 13 Eylül 2011 tarihleri arasında yapılan rüzgar enerjisine dayalı lisans başvurularına ilişkin yarışmalar kapsamında kapasite tahsisi gerçekleştirilen üretim tesisleri için yarışma sonucu teklif edilen katkı payı, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra işletmeye girilmesi durumunda da verilecek.
LİSANSSIZ SANTRALLER 10 YILIN SONUNDA LİSANSA KAVUŞARAK ELEKTRİK TİCARETİ YAPMAYA DEVAM EDEBİLECEK
Lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler için on yıllık sürenin bitiminden itibaren lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatının yüzde on beşinin YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödenmesi koşuluyla lisanslı üretim faaliyetine geçilmesine ilişkin ve/veya lisanssız üretim faaliyeti kapsamında üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için, elektrik piyasasında oluşan piyasa takas fiyatını geçmemek üzere uygulanacak fiyat ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
DALGA, AKINTI VE GEL-GİT ENERJİSİNE DAYALI TESİSLER YEKDEM’DEN FAYDALANABİLECEK
Bu Kanuna ekli I sayılı Cetvelde hidroelektrik üretim tesisleri için yer alan fiyatlardan nehir tipi veya rezervuar alanı on beş kilometrekarenin altında olan hidroelektrik üretim tesisleri ile dalga, akıntı ve gel-git enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri faydalanabilecek.
İDARE PAYI ÜST LİMİTİNE TÜFE DEĞERİ KADAR ARTIŞ
Kanunla, 10 Mayıs 2019 tarihinden itibaren bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya hak kazanılan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim faaliyetleri kapsamındaki tesislere YEK Destekleme Mekanizması kapsamında uygulanacak fiyatlar belirleniyor.
Kanuna göre, jeotermal akışkanın, doğrudan veya dolaylı olarak seralarda elektrik üretimi ve konut ısıtmasında kullanıldığı tesislerde gayrisafi hasılatının yüzde 1’i tutarında idare payı ödenecek.
Akışkanın doğrudan veya dolaylı olarak kaplıca veya diğer alanlarda kullanıldığı tesislerde ise kullanılan yılık toplam ısı enerjisi değeri ve reenjeksiyon durumu dikkate alınarak kullanılan suyun bir metreküpü 1,5 lirayı geçmeyecek şekilde, hesaplama yöntemi bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenecek şekilde idare payı ödenecek. Bu idare payı üst limiti her yıl ocak ayında yayınlanan yıllık TÜFE değeri kadar artırılacak.
İdare payı, akışkanın doğrudan ve dolaylı olarak seralarda elektrik üretimi ve konut ısıtmasında kullanıldığı tesislerde her yıl haziran ayı sonuna kadar kaplıca ve diğer alanlarda kullanıldığı tesislerde ise yönetmelikte belirlenen dönemlerde idareye ödenecek.
Tahsil edilen tutarın 5’te 1’inin, idare tarafından kaynağın bulunduğu büyükşehirlerde ilçe belediyesi olmak üzere ilgili belediye veya köy tüzel kişiliğine 10 iş günü içinde ödenmesi gerekecek. Yatırım izleme koordinasyon başkanlıkları, idare payından kalan kısmı genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere İçişleri Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına aktaracak. Gelir kaydedilen tutarlar karşılığını, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına aktarılmak üzere İçişleri Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye İçişleri Bakanı yetkili olacak.
Ruhsat sahibi tarafından idare payı hesaplamasında kullanılan su miktarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı veya kaçak kullanım tespit edilmesi halinde idare tarafından 500 bin lirayı geçmemek üzere ruhsat sahibine bir önceki yılda kullandığı su miktarının karşılığının 2 katı oranında idari para cezası tahakkuk ettirilecek. İdari para cezası miktarı 20 bin liradan aşağı olamayacak, aynı fiilin ruhsat dönemi içerisinde 3’üncü kez tekrarı halinde teminat irat kaydedilerek ruhsat iptal edilecek.
JEOTERMAL SAHALAR EKONOMİYE DAHA HIZLI KAZANDIRILACAK
Kanunla, jeotermal sahaların daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılması amacıyla sahaların taksit imkanıyla ihale edilmesi, Maden Kanunu’nda olduğu gibi kamu kurumlarına bedeli karşılığı doğrudan veya gelir paylaşımı esasıyla kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıklarına devredilmesi amaçlanıyor.
Buna göre, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), jeotermal ve doğal mineralli su kaynak aramalarını ruhsat harcından ve teminatından muaf olarak ruhsat alarak yapacak.
MTA’nın arama ruhsatı aldığı sahalarda kaynak varlığı tespit etmesi halinde, bu alan MTA tarafından Devlet İhale Kanunu’na göre ihale edilecek veya bedeli karşılığında veya gelir paylaşımı esası ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıklarına Bakan onayıyla devredilebilecek.
İşlemlerine başlanan sahanın devir veya ihale süreci tamamlanıncaya kadar ruhsata ilişkin süreler duracak. Devralan kuruma veya ihale üzerinde kalan istekliye bu alanda idarece işletme ruhsatı verilecek. Sahanın, söz konusu yöntemlerden biriyle devredilmesi durumunda oluşacak gelirden MTA’nın yaptığı masraflar alındıktan sonra kalan miktar MTA ve idarece eşit paylaşılacak.
Bakan onayıyla devredilen sahaların, devralan kamu kurum ve kuruluşları tarafından bağlı ortaklıkları dışında ihalesiz olarak devri mümkün olmayacak.
MTA tarafından kaynak varlığı tespit edilerek ihale edilen alanların satışlarına ilişkin ihale bedelleri taksitlendirilmek suretiyle ödenebilecek. Taksitlendirme ilk taksiti peşin olmak üzere yıllık ödeme şeklinde, en fazla 6 taksit olabilecek ve taksit miktarı ihale ilanında belirlenecek. İhale bedelinin taksitle ödenmesi halinde taksit süresinin en az 2 katı süreli ve toplam taksit tutarı kadar teminat mektubu alınacak.
Kanunla, turizm amaçlı faaliyet gösteren kaplıca ve termal otellerden 2020’de tahsil edilmesi gereken idare payı, başvuru şartı aranmaksızın 20 Aralık 2021’e kadar ertelenecek. Bu alacaklar, ertelenen süre sonunda herhangi bir zam veya faiz uygulanmadan tahsil edilecek, tahsil edilmiş olanlar iade edilmeyecek.
TÜKETİCİLERİN KENDİ ELEKTRİK İHTİYACINI ÜRETMESİ AMAÇLANIYOR
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun ile lisanssız elektrik üretimiyle tüketicilerin kendi ihtiyacını üretmesi amaçlanıyor.
Elektriğe ihtiyacı yüksek olan aboneler, bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüyle sınırlı olmak kaydıyla mevzuatta yer alan üretim tesisi üst sınırından istisna olarak, üretim tesisi kurabilecek ve bu tip tesislerde anlık ihtiyaç fazlası oluşması halinde bunu sisteme verebilmesi sağlanacak.