Dünya Enerji Görünümü 2018 tanıtım toplantısı gerçekleşti

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun Türkiye tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ve üst düzey […]

Dünya Enerji Görünümü 2018 tanıtım toplantısı gerçekleşti
Servet Uzun
  • Yayınlanma20 Aralık 2018 14:12
  • Güncelleme20 Aralık 2018 14:16

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun Türkiye tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ve üst düzey kamu temsilcileri ile uluslararası enerji sektörünün küresel lider kuruluşlarının yöneticileri de katılım gösterdi. Toplantı açılış konuşmaları ile başladı.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı; “Ülkemizi mali sürdürülebilirlik bakımından daha ileriye taşımamız gerekiyor. Sektörün sermaye yapısının yeniden gözden geçirilmesi gerek.”

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ekonomik alanında güçlenmemiz gerektiğini vurgulayarak enerji kaynaklarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol; “Hiçbir ülke enerji adası değil. Dünyada kaç kişinin elektriği olmadığını her sene ölçeriz. İlk defa bu yıl rakam 1 milyarın altına indi. Bunun en büyük sebebi Hindistan’ın gösterdiği başarıdır. Hindistan çok kısa sürede elektrikte artış sağladı. Dünyada enerji talebi büyüyor fakat elektrik talebi bundan iki kat daha fazla artış içinde. Güneş ve rüzgar enerjisi payının da artıyor olması elektriğe olan ihtiyacın artmasında önemli bir etken” dedi.

Bu sene karbondioksit gazların ise diğer yıllara oranla artış içinde olduğunu söyleyen Birol; ”Karbondioksit gazlarının yükselmesinin temelinde enerji sektörü var. Enerji kullanımının ülkelere göre kullanımına baktığımızda ise yıllara oranla çok önemli bir değişiklikler sağlanmış. Çin enerji kullanımında şu an bir numara haline geldi. Enerji kullanımın fazla olduğu ülkelerde yatırımlar da artış gösterir” dedi.

İklim değişikliği konusunda çok fazla sorun olduğunu dile getiren Birol; ”Mevcut enerji alt yapısının vereceği emisyon Paris Anlaşmasında bize verilenin çok fazlasını yiyor. Mevcut sistemi değiştirmeden Paris’e ulaşmamız çok zor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol’un moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Türkiye Elektrik Piyasası’ panelinde ise, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Kaldırım, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Engie Türkiye CEO’su Denis Lohest, Schneider Electric, Türkiye, İran ve Orta Asya Başkanı Bora Tuncer ile Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye’de petrol ve gaz aramacılığı için iş insanlarına davet