Rüzgar enerji santrallerinin bulunduğu yerlerdeki hava şartlarından dolayı türbinlerin kanatlarında yeterli derecede ve düzenli olarak inspection yapılamıyor. Inspection ve sonrasında yapılması gereken bakım ve onarım çalışmalarının hiçbirinin uygulanmamasından dolayı işletme ömürleri azalan türbinlerin enerji üretim verimliliği düşüyor. Türkiye ve çevresindeki rüzgar enerji santrallerine yönelik inspection, bakım, onarım ve retrofit hizmetleri sunan Ülke Enerji, drone teknolojisini […]
Türkiye ve çevresindeki rüzgar enerji santrallerine yönelik inspection, bakım, onarım ve retrofit hizmetleri sunan Ülke Enerji, drone teknolojisini kullandığı 3DX™ platformu sayesinde rüzgar türbini kanatlarına hızlı ve güvenli denetimi otonom şekilde uyguluyor.
Planlamadan uygulamaya, raporlama ve iyileştirmeye kadar her aşamasında oldukça zahmetli geçen rüzgar türbini bakım süreçlerinde uygulanan geleneksel yöntemler, oluşturdukları zaman ve maliyet kaybına rağmen hata oranı oldukça yüksek sonuçlar veriyor. Yeterli ve sağlıklı verinin toplanamaması ve aynı zamanda hasarlı türbinlere doğru müdahalenin yapılamaması gibi nedenlerle işlevsiz hale gelen kanatlar, kısa süre içinde rüzgar türbinlerinin bile işlevsiz hale gelmesine yol açabiliyor.
Ülke Enerji, sunduğu 3DX™ inspection platformla yükseklik ve zorlu kış şartlarında bile rüzgar türbinlerinde eksiksiz çalışma yapabiliyor. Binlerce kanadın tek bir ara yüz üzerinden takip edilebildiği bu platform, kanatlara dair pek çok önlemin en kısa sürede ve en etkili şekilde alınmasını sağlarken tamir ihtiyaçlarını da optimum zamanda belirleyerek ekonomik şekilde onarılmasını sağlıyor.
Rüzgar türbini kontrol ve denetim sistemleri, şimdiye kadar kullanıcıların ihtiyaçlarına ve çeşitli senaryolara uyum sağlayabilecek, özelleştirilebilir özelliklere sahip değildi. Rüzgar türbini bakımına en verimli ve güvenilir yöntemi adapte ettiklerini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, drone teknolojisinden faydalandıkları 3DX™ inspection platformunun nasıl fayda yarattığını açıklıyor.
1. Verimlilik: Rüzgar türbini kanat bakım sürecinde öncelikle saha planlaması yapılarak otonom uçuş gerçekleştiriliyor, sonrasında toplanan veriler kanat uzmanları tarafından incelenerek raporlanıyor ve bulut sisteminde saklanıyor.
3DX™ inspection platformu, rüzgar türbinine yönelik kapsamlı bir inspection işleminin 1 saat içerisinde tamamlanmasını sağlıyor. Bu sayede türbin duruş süresi minimize edilerek maksimum enerji üretimine destek sağlanıyor. Ortalama 700 fotoğrafın elde edildiği sistemde bu sürede 3 kanatın inspection işlemi yapılmış oluyor.
2. Güvenilirlik: Rüzgar türbini kanatlarında 6 farklı açıdan %100 tarama ile kör nokta bırakmayan bu yeni teknoloji, topladığı yüksek çözünürlüklü görsellerle en küçük hasarları bile algılıyor. Yapay zeka desteği ve drone teknolojisinin bir araya geldiği platformda kanatlardaki hasarlar ile ilgili doğru, hızlı ve otonom bir değerlendirme oluşturan 3DX™, fark edilen kusurları da hasar öncelik durumuna göre sıralıyor. Böylece onarım aşamasına nereden başlanılması gerektiği ve hasarın derecesinin ne olduğuna dair türbin kanatları hakkında veri sağlayan platform, kıyaslama ve trend analizi için güvenilir bilgilerle dolu, aksiyon almaya uygun dataların olduğu bir veri tabanı oluşturuyor. Veri tabanının bulut servislerinde tutulması da verilerin güvenliğini ve hızlı ulaşılabilirliğini sağlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59