“Depolama sistemlerine olan ihtiyaç giderek artıyor”

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), 4. SOLARENA etkinliğini Ankara’da gerçekleştirdi. Sibel ACAR-ANKARA/ Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte, GÜNDER tarafından hazırlanan ‘Güneş Çatı Sistemleri ve Depolama Uygulamalarının Ekonomik Analizi’ raporunun sonuçları katılımcılarla paylaşıldı. Güneş enerjisi yatırımlarının odağındaki son gelişmeleri özetleyen çalışma, Türkiye’de 7 coğrafi bölgede benzer karakteristiklere sahip hanelerdeki ölçümleri temel alarak “FV (Fotovoltaik) […]

“Depolama sistemlerine olan ihtiyaç giderek artıyor”
Özge Esen
  • Yayınlanma14 Ocak 2020 15:08

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), 4. SOLARENA etkinliğini Ankara’da gerçekleştirdi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte, GÜNDER tarafından hazırlanan ‘Güneş Çatı Sistemleri ve Depolama Uygulamalarının Ekonomik Analizi’ raporunun sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

Güneş enerjisi yatırımlarının odağındaki son gelişmeleri özetleyen çalışma, Türkiye’de 7 coğrafi bölgede benzer karakteristiklere sahip hanelerdeki ölçümleri temel alarak “FV (Fotovoltaik) + Depolama” teknolojilerindeki iş birliklerinin fizibilitesini inceliyor. Raporda önerilen teşvik paketleri ile hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların, FV ve batarya birleşik uygulamaları ile desteklenmesi hedefleniyor.

Program, GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, ERC Sistem Elektrik şirketinden Ali Ercan ve Elin A.Ş.’den Aykut Gümüş’ün açılış konuşmalarıyla başladı.

GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, elektrikli araçların devreye girmesiyle birlikte depolama sistemlerine olan önem ve ihtiyacın arttığını belirtti.

Konuşmaların ardından yapılan sunumla ‘Güneş Çatı Sistemleri ve Depolama Uygulamalarının Ekonomik Analizi’ raporununun ayrıntılarını katılımcılarla paylaşan PEM Enerji yetkilisi Şahin Bayram, depolama sistemleri üretmek için raporda paylaşılan bilgilere gereklilik olduğunu söyledi.

Rapora dair ayrıntılar paylaşan Bayram konuyla ilgili; “Söz konusu sistem yatırımlarına ilişkin olarak, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, benzer karakteristiklere sahip hanelerdeki ölçümlerin temel alındığı fizibilite hesapları yapıldı. Dünyada da gittikçe artan oranda talep gören FV + Depolama yatırımları, farklı teşvik mekanizmaları ile destekleniyor. Türkiye için önerilen teşvik paketleri ile hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların FV ve batarya birleşik uygulamalarında desteklenmesi hedefleniyor. Elektrik tarifeleri, FV ve depolama uygulamalarını desteklemeli. Sayaç-arkası kurulumların payının yenilenebilir enerjinin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı düşünüldüğünde, batarya kurulumları ile birlikte ele alınan güneş sektörü, yakın gelecekte kritik bir önem taşıyacak” ifadelerini kullandı.