
Yeşil dönüşüm, elektrikli araçların yaşama entegrasyonu, kentleşme ve enerjiye hiç ulaşamayan bölgelerdeki yatırımlar gibi gelişmelerin transformatöre olan ihtiyacı giderek arttırdığına vurgu yapan Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, Adana’da yaklaşık 115 bin 155 metrekare büyüklüğe sahip tesis için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Ünal, “Yeni fabrikamız tamamlandığında tek çatı altında Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüslerinden biri olmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal
Yeşil dönüşüm, elektrikli araçların yaşama entegrasyonu, kentleşme ve enerjiye hiç ulaşamayan bölgelerdeki yatırımlar gibi gelişmelerin transformatöre olan ihtiyacı giderek arttırdığına vurgu yapan Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, Adana’da yaklaşık 115 bin 155 metrekare büyüklüğe sahip tesis için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Ünal, “Yeni fabrikamız tamamlandığında tek çatı altında Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüslerinden biri olmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşılabilmesi için 2050 yılına kadar her yıl 67 milyar Avro tutarında yatırım yapılması gerektiği ve bunun da transformatör ihtiyacını önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor. Sadece Avrupa Birliği’nde toplam transformatör sayısının iki katına çıkacağı öngörülürken tüm bu gelişmeler transformatör sektörüne olan ilgiyi de beraberinde getiriyor.
Bu kapsamda Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda yaklaşık 63 bin 680 metrekare alanda farklı tip güç ve gerilimlerde yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörü, güç transformatörü ve köşk üretiminde bulunan Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal ile transformatör sektöründe yaşanan son gelişmeleri konuştuk. Ünal, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
ENERJİYİ DÖNÜŞTÜRMEDE VE İLETİMDE ALTERNATİFİ OMAYAN BİR ÜRÜN: TRANSFORMATÖR
Transformatörlere olan talebin hızla artacağını öngörerek yeni yatırım için çalışmalara başlayan şirket, Adana’da yaklaşık 115 bin 155 metrekare büyüklüğe sahip yeni üretim tesisi için çalışmalara devam ediyor.
Yeni fabrika çalışmaları tamamlandığında tek çatı altında Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüslerinden biri olmak amaçlanırken ana hedef enerjinin AVM’si olmak olarak ifade ediliyor.
Beta Enerji İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal:
– İlk olarak Beta Enerji’den bahsedebilir misiniz?
Beta Enerji olarak bugün Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda yaklaşık 63 bin 680 metrekare alanda farklı tip güç ve gerilimlerde yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörü, güç transformatörü ve köşk üretimine devam ediyoruz. Adana’daki tesislerimizin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Türki Cumhuriyetler bölgesinde de dağıtım ağına sahibiz. Beta Enerji olarak yurt içi satışlarımızın yanı sıra kurulduğumuz günden bu yana 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz.
Ürettiğimiz ürün teknolojik ve niş bir ürün. Transformatörün, enerjiyi dönüştürmede ve iletimde bir alternatifi yok. Transformatör sektörü hem ülkemizde hem de dünyada hızlı büyüyen bir pazar. Dünyada yaşanan siyasi gelişmelerin ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatları üzerindeki olumsuz etkisiyle yaşanan enerji krizi, ülkelerin enerjide bağımsızlık arayışlarını hızlandırdı. Yeşil dönüşüm, elektrikli araçların yaşama entegrasyonu, kentleşme ve enerjiye hiç ulaşamayan bölgelerdeki yatırımlar da transformatöre olan ihtiyacı artırıyor. Avrupa Birliği’nin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşılabilmesi için 2050 yılına kadar her yıl 67 milyar Avro tutarında yatırım yapılması gerektiği ve bunun da transformatör ihtiyacını önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor. Sadece Avrupa Birliği’nde toplam transformatör sayısının iki katına çıkacağı öngörülüyor. Tüm bu gelişmeler transformatör sektörüne ve dolayısıyla Beta Enerji ürünlerine olan talebin uzun yıllar kesintisiz şekilde devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.
VERİMLİLİK ARTIŞI İÇİN TEKNOLOJİDEN MAKSİMUMDA FAYDA SAĞLANACAK
– Yeni yatırımınızı planlarken göz önünde bulundurduğunuz unsurlar neler?
Bu yatırımımızı teknolojik dönüşümü de göz önüne alarak şekillendirdik. Teknolojiyi verimliliğimizi maksimum oranda artıracak şekilde kullanmayı planlıyoruz. Üretim süreçlerini izleyeceğimiz, optimize edip yönetebileceğimiz Üretim Yürütme Sistemi’ni (MES) kullanacağız. Akıllı kamera sistemleri ile üretimi 24 saat izleyebileceğimiz bu sistem bize planlama, kalite ve verimlilik noktasında geri bildirimler verebilecek ve biz de verimlilik ve kalite için planlamamızı bu geri bildirimler doğrultusunda yapabileceğiz. Hali hazırda fabrikalarımızda imkanlarımız çerçevesinde robotik sistemlerden faydalanıyoruz. Yeni kampüsümüzü ise robotik sistemleri kullanabileceğimiz bir yapıda hayata geçiriyoruz. Robotik sistemler hem kapasite hem de verimlilik artışı sağlayacak. Aynı zamanda 5G teknolojisini de fabrika lokasyonumuzda kullanmayı hedefliyoruz. Bu teknoloji bize hız kazandırmış olacak.
ÇEVREYE DUYARLI TASARIM İLE TÜM ENERJİ İHTİYACI YENİLENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILANACAK
– Yeni kampüsün üretim ve teknoloji gücünün yanı sıra çevreye duyarlı yapısıyla da örnek teşkil etmesini hedefliyorsunuz. Çevreye duyarlı tasarım amacı doğrultusunda dikkat ettiğiniz unsurlar neler oldu?
Tesisimizi, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikasına uyumlu bir yapıda hayata geçiriyoruz. Çatımızda yaklaşık 8 MW kapasiteye sahip GES hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Böylece tüm enerji ihtiyacımızı kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayacağız. Bir diğer özelliği ise yağmur suyu hasadı. Çatıdan ve çevreden topladığımız sudan, içme suyu dışındaki diğer kullanım alanlarında faydalanacağız. Böylece enerji ve su tasarrufu da sağlamış olacağız.
Bununla beraber çalışan bağlılığını ve organizasyonel sürdürülebilirliği önceliklendiren bir yaklaşım benimsiyoruz. İnsan kaynağını verimli kullanarak, yetenekleri geliştiren, onların mutluluğunu ön planda tutan ve kariyer yolculuklarında daima yanlarında olan bakış açısına sahibiz. Yeni kampüsümüzde de çalışanlarımız için 20 bin metrekarelik bir sosyal alan oluşturduk. Burada spor sahaları, kreş, sinema salonu, kafe gibi alanlar oluşturarak çalışanlarımızın aileleriyle de beraber keyifli vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı kurguluyoruz.
HEDEF AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ENERJİ VE TEKNOLOJİ KAMPÜSLERİNDEN BİRİ OLMAK
– Tüm bu gelişmeler sonucunda yeni bir fabrika yatırımı içerisinde olduğunu biliyoruz. Bu yeni tesis ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
Transformatörlere talebin hızla artacağını öngörerek yeni yatırımımız için çalışmalara başlamıştık. Adana’da yaklaşık 115 bin 155 metrekare büyüklüğe sahip yeni üretim tesisimiz için çalışmalara devam ediyoruz. Yeni fabrikamızın tamamlandığında tek çatı altında Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüslerinden biri olmasını hedefliyoruz. Bizim ana hedefimiz enerjinin AVM’si olmak. Yani müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri bizden temin edebileceği kompleks bir yapı inşa etmek. Yeni üretim tesisimizde öncelikle güç transformatörlerinin üretimine başlamayı, onu müteakiben beton köşk ve yüksek gerilim anahtarlama sistemleri üretimine geçmeyi son olarak da dağıtım transformatörleri üretimine başlamayı planlıyoruz. Fabrikamızın inşaat işlemlerinin ve makine kurulumlarının 2025 yılı içerisinde tamamlanmasını ve 2026 yılının sonlarında ise fabrikamızın tam kapasite kullanıma hazır hale gelmesini öngörüyoruz. Yeni fabrikamız tamamlandığında dağıtım transformatörlerindeki üretimimizi en 3 kat artırmayı, ayrıca ürün gamımızı genişletip çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31