
ASO tarafından hazırlanan ‘İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri’ raporunda, önümüzdeki 5 yıl içinde iş gücü ve becerilerdeki değişimin teknoloji odaklı olacağı vurgulanarak mevcut işlerin yüzde 23’ünün yeşil dönüşüm, teknoloji ve ekonomik görünüm gibi faktörden etkilenerek değişim geçireceği belirtildi.
Sibel Acar – Ankara
Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin insan kaynağının ekonominin talepleri doğrultusunda geliştirilmesine yönelik yol haritası niteliğinde ‘İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri’ başlıklı çalışma raporu yayımladı.
Hazırlanan çalışmada Türkiye’deki mesleki ve teknik eğitime yönelik temel düzeyde tespitler yapıldı.
Raporda, yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin iş tanımlarını radikal bir şekilde değiştirdiği, büyük veri, yapay zeka, yenilenebilir enerji gibi alanlardaki yeni mesleklerin mesleki ve teknik eğitimde bu dönüşüme ayak uydurmasını zorunlu hale getirdiği ifade edildi.
Raporun önsözünde yer alan değerlendirmede üretim süreçlerinde yaşanan ikiz dönüşüm (yeşil ve dijital dönüşüm), beceri ve yetenek tanımlarında değişimi de beraberinde getirdiği belirtilerek birçok üretimin teknolojik ve robotik altyapılarla gerçekleşeceği öngörüsünden hareketle sanayideki dönüşümlerden kaynaklı üretim sürecindeki iş tanımlarının da değişim içerisinde olduğuna dikkat çekildi.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM VURGUSU
Bu hususlara yönelik birtakım somut ve uygulanabilir stratejilerin hayata geçirilmesinin kritik önemde olduğunun belirtildiği raporda, mesleki eğitimle ilgili ‘niteliksiz öğrencilerin eğitimi’ şeklinde toplumsal bir algı bulunduğu, bu durumun da başarılı öğrencilerin meslek liselerini tercih etmemelerine yol açtığına dikkat çekildi.
Kişilerin rastgele mesleki ve teknik eğitime yönelmelerinin önüne geçilerek resmi ve özel tüm Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve MYO’ların, akademik başarısı yüksek ve mesleklere ilgi duyan bireylerin isteyerek geldikleri kurumlar haline getirilmesi için çalışmaların yapılmasının gerekliliğine dikkat çekilen raporda, mesleki ve teknik eğitimde gerçekleşen müfredatlar ve programların dijital ve yeşil dönüşüme uyumlu olarak güncellenmesi gerektiği belirtildi.
‘2023 Dünya Ekonomik Forumu İşlerin Geleceği Raporu’na da işaret edilerek söz konusu çalışmada 2023-2027 yılları arasında iş gücü piyasalarında beklenen yapısal değişiklikler ve iş dünyasının geleceğine yönelik ana trendler arasında yeşil dönüşüm ve çevre, sosyal ve yönetişim standartlarının öneminin yer aldığına işaret edildi.
“MEVCUT İŞLERİN YÜZDE 23’Ü YEŞİL DÖNÜŞÜM, TEKNOLOJİ VE EKONOMİK GÖRÜNÜMDEN ETKİLENECEK”
İşlerin değişimini etkileyen anahtar tetikleyiciler arasında 3 ana unsurun yer aldığına vurgu yapılan çalışmada, bu unsurların ‘Yeşil Dönüşüm, Teknoloji ve Ekonomik Görünüm’ olduğu belirtildi.
Raporda, önümüzdeki beş yıl içinde iş gücü ve becerilerdeki değişimin teknoloji odaklı olacağı vurgulanarak mevcut işlerin yüzde 23’ünün yeşil dönüşüm, teknoloji ve ekonomik görünüm gibi üç ana faktörden etkilenerek değişim geçireceği belirtildi.
Bu nedenle, iş gücünün yaşam boyu öğrenme anlayışıyla becerilerini sürekli geliştirmesi, istihdam edilebilirlik ve rekabetçilik açısından kritik bir öneme sahip olduğu dikkat çekilerek mesleki ve teknik eğitimde uygulanan müfredat ve programların, dijital ve yeşil dönüşüme uyumlu olarak güncellenmesi gerekliliği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31 Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı19 Nisan 202512:30