
Avrupa Birliği ve 25 ülke, ulusal iklim planlarının bir parçası olarak elektrik sistemlerinde yeni kömür projesi geliştirmeme taahhüdünde bulundu ve diğer ülkeleri de bu doğrultuda eyleme geçme çağrısı yaptı.
Avrupa Birliği (AB) ve 25 ülke, ulusal iklim planlarının bir parçası olarak elektrik sistemlerinde yeni kömür projesi geliştirmeme taahhüdünde bulundu ve diğer ülkeleri de bu doğrultuda eyleme geçme çağrısı yaptı.
Çağrı, kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırmak için çalışan ulusal ve uluslararası hükümetler ve kuruluşlardan oluşan ittifak Powering Past Coal Alliance işbirliğinde, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında yapıldı.
Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefinde kömür kaynaklı emisyonların azaltılması öncelikler arasında yer alıyor. Bunun için ilk adım olarak yeni kömürlü termik santral inşasına son vermeyi kabul eden AB ve 25 ülke, enerji sistemlerinde yeni kömür projesi içermeyen ulusal iklim planı sunma taahhüdünde bulundu.
İmzacı ülkeler, diğer ülkelere de gelecek yıl Brezilya’da düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı’ndan (COP30) önce güncellenmesi gereken Ulusal Katkı Beyanlarında bu doğrultuda eyleme geçme çağrısı yaptı.
Çağrıda bulunanlar arasında AB’nin yanı sıra Angola, Avusturya, Avustralya, Belçika, Kanada, Kolombiya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Etiyopya, Fransa, Almanya, İtalya, Malta, Fas, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya, İsveç, Uganda, Birleşik Krallık, Uruguay ve Vanuatu yer alıyor.
Çağrıya taraf olan ve Endonezya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kömür ihracatçısı Avustralya da ilk kez yeni kömürlü termik santral inşa etmeyeceğini taahhüt etmiş oldu.
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şu ifadeleri kullandı:
‘Türkiye’nin bundan tam 1 ay önce açıklamış olduğu güneş ve rüzgar kurulu gücünü 2035’e kadar 4 katına çıkarma hedefi, önümüzdeki dönemde enerji arzına eklenecek yeni bir termik kapasitesine ihtiyaç duyulmayacağını açıkça ifade ediyor. Yenilenebilir enerji alanındaki bu ilerlemeyi memnuniyetle karşılarken, Türkiye’nin ‘Yeni Kömüre Hayır’ çağrısına destek vererek enerji dönüşümünün yönü konusundaki kararlılığını göstermesini ve uluslararası iklim diplomasisinde güç kazanmasını bekliyoruz.’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji Üretim, çocuklar için hazırladığı Yenilenebilir Enerji Boyama Kitabı’nı tanıttı21 Nisan 202513:14 Rusya, 2050 enerji stratejisini belirledi21 Nisan 202511:35 UEDAŞ, kaçakla mücadelede geliştirdiği sistem ile 3 ayda 25 bin hanenin tüketimini geri kazandı21 Nisan 202511:16 Enerjide Toplayıcılık ve Yapay Zekâ Uygulamaları: Yeni Bir Enerji Paradigması21 Nisan 202511:06 EFG Elektrik Diyarbakır’dan halka arz olacak ilk şirket olmaya hazırlanıyor21 Nisan 202510:54