
Yüksek paydaş katılımıyla gerçekleştirilen Karbon Nötr 10. İstanbul Karbon Zirvesi’nde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği karbon yönetimi başarılarını ödüllendirdi. Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde, 10. İstanbul Karbon Zirvesi’ni yüksek paydaş katılımıyla “Karbonsuzlaşma Yolunda Sürdürülebilir Çözümler ve Yeşil Akçenin Gücü” başlığında 14-15 Nisan 2025 tarihinde İTÜ’de gerçekleştirerek karbon yönetimi başarılarını ödüllendirdi.
KARBONSUZ KARBON ZİRVESİNDE KARBONSUZLAŞMA YOLU
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Öncelikli karbon yönetimi kapasite artırma hedefimiz için zirvemizi ülkemizin ilk ve tek ‘ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi’ belgemiz gerekliliklerine uygun ve ST Climate desteğinde ‘Karbon Nötr’ gerçekleştirerek ‘Karbonsuz Karbon Zirvesi’ olduk. ‘Sürdürülebilirlik Odaklı Bir Gelecek Durum Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller, Gelecek’ adlı sunumunda İTÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Mandal küresel risklerde iklim değişikliğinin yerini; sürdürülebilir sistemleri içeren 5. sanayi devriminin günümüzdeki aciliyet ve gelişmelerini; Ar-Ge ve yenilik süreçlerinin dönüşümünü anlatıp İTÜ’nün sürdürülebilirlik odaklı eğitim, araştırma, proje gücünü ortaya koyarak ‘2048 Karbon Nötr İTÜ’ hedefimizi açıkladı. Onuncu yılımıza yakışır etkinliğimizdeki oturum başkanlarımıza, konuşmacılarımıza ve yüksek paydaş katılımı başarımız için delegelerimize hassaten teşekkür ediyorum. Zirve Sonuç Raporu ve Sunum E-Kitabı için çalışmaya başladık” dedi.
BİLFENLİ İKLİM DEDEKTİFLERİ TAKIMI
Prof. Karaosmanoğlu “Çocuklara ulaşarak sürdürülebilir yaşam kültürü kazandırılması, iklim okuryazarı nesillere katkı SÜT-D hedefimiz için her eğitim yılında bir okulu seçerek öğrenci, öğretmen ve velilerle ilerleyerek eğitim ve uygulamalar yapıyoruz. Küçük küçük adımlarla değiştir yarınları, iklimini koru, sev dünyayı diyen Bilfenli İklim Dedektifleri Takımı SÜT-D 2025 Küçük Karbon Kahramanı Ödülü Gösterisi hepimizin neşesi ve umudu oldu” dedi.
SÜT-D DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI
Prof. Karaosmanoğlu “Sürdürülebilir üretim, tüketim ve hizmette karbon yönetimini mükemmel başaranları, iklim değişikliğine karşı uğraş verenleri destekleyerek toplumda konunun bilinç ve farkındalığını artırma hedefimizle sürdürülebilirlik yönetimi üst başlığında başta çevresel göstergelerde olmak üzere sosyal ve yönetişimsel göstergelerdeki sera gazı azaltım başarılarını ödüllendiriyoruz. Yarışma ile takdim edilmeyen ödülümüz için gereğinde adaylarla iletişim de yaparak değer yaratıyoruz. Adaylarımız yanı sıra SÜT-D’nin izlemesi ile belirlenen kişi ve kurum başarılarını da değerlendiriyoruz bilgisini vererek, bu yıl da başvuru rekorumuzu kırdık. Her birine ödül sunma gerekçemizi törende ayrıntılandırarak 20 başarıyı taltif ettik. Ödül takdimlerini İTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İpek Akın Karadayı yaptı.SÜT-D seçimimiz sorumlu ve sürdürülebilir turizm için uğraş veren, Fest Travel ile Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı kurucusu, yazar, gezgin, ülkemiz gezginlerinin ulaştırma kaynaklı karbon ayak izini orman yutak alanı ile ilk kez dengeleyen Karbon Ayak İzi Hatıra Ormanı tasarımcısı Faruk Pekin oldu. AFS Boru; AKSA Doğalgaz; AVRASYA Tüneli; AYDEM Enerji; ESCON; HALKBANK; İNCİ GS Yuasa; İZAYDAŞ; OEDAŞ;PETROL Ofisi; POLİSAN; SHELL&TURCAS Petrol; ST Climate; TAYRAŞ; TİM; TKYB; TSKB; VELDO Makine Ar-Ge; ZORLU Enerji’yi SÜT-D 2025 Düşük Karbon Kahramanı olarak alkışladık. Kahramanlarımızı tebrik ediyor, güzel ülkemizin karbonsuzlaşma yolunda hepimize mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyoruz” açıklamasını yaptı.
“ZİRVE ÜLKEMİZİN 2053 NET SIFIR HEDEFİ’NE DAİR SORUMLULUKLARIMIZI BİZE HATIRLATIYOR”
Ayrıca Karaosmanoğlu, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Karaosmanoğlu ile yaptığımız röportajın tamamı:
Karbon zirvesinin 10’uncusu gerçekleşiyor bu sene. Zirveyle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Zirvemizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ana desteğinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak düzenliyoruz. Onuncu kez gerçekleştirdiğimiz İstanbul Karbon Zirvesi’ni karbon nötr olarak düzenlemek bizim için büyük bir gurur. Bu başarıyı, resmi erkten yerel yönetimlere, iş dünyasından akademiye, sivil toplumdan medyaya kadar tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştiriyoruz.
Bu zirvede kahve kokusu, çikolata keyfi ile yaratılan etkileşim; ülkemizin 2053 Net Sıfır Hedefi’ne dair sorumluluklarımızı bize hatırlatıyor. Sera gazı salımı her yerde; dolayısıyla iş dünyası da her yerde iklim değişikliğini etkiliyor. Yeşil ve mavide ilerlerken, karbonsuzlaşmak ve düşük karbon ekonomisinde büyümek zorundayız. Bu bağlamda enerji sektörü için “3 D” çok önemli: dijitalleşme, dağıtıklaşma ve düşük karbonlaşma.
Sektöre düşen ödev oldukça büyük. Çünkü enerji üretirken, tüketirken ve hatta ürünlerde gömülü olarak bile bu sektörün gezegene olan maliyeti yüksek. Ancak Türkiye’nin güzide enerji firmaları yeşil, dijital ve döngüsel dönüşümde liderlik rolü üstleniyor. Sektörün karbonsuzlaşma yolunda enerjisinin yüksek olmasını diliyorum.
Bu zirvenin 2053 Net Sıfır Hedefi’ne katkısı ne olacak?
“Ülkemizin 2053 Net Sıfır Hedefi için her sektöre, yerel yönetime ve bireye görev düşüyor. Karbonsuzlaşma teknik bir olaydır Bunun için bize sürdürülebilirlik yönetiminde iyi bir çevresel sürdürülebilirlik yönetimi lazım. Bunun yanında iklim teknolojilerimizin gelişmesi ve yeşil akçe gibi finansman kaynaklarına erişim de şart. İşte zirve de kuruluşa önce kendi sürdürülebilirliğini iyi yönetme konusunda ve yeşil akçeye erişim konusunda avantaj sağlıyor.
Zirvede vurguladığımız gibi; her kurum kendi sürdürülebilirlik yönetimini iyi yapmalı. Örneğin bankalar hem kendi sürdürülebilirliklerini sağlıyor hem de sundukları hizmetlerle iklim finansmanını destekliyor. Enerji sektörü de yenilenebilir kaynaklı enerji arzı, enerji verimliliği ve teknolojik gelişmelerle coşmalı. Çünkü enerji her yerde.
Enerji her yerdeyse, karbon yönetimi de her yerde olmalı. Bu alanda bilgi ve teknoloji esastır. Romantizmle değil, veriye dayalı aksiyonlarla ilerlemeliyiz. Ama unutmayacağız, bu durum, karbonsuzlaşma yolu, yeni yeşil işleri de getiriyor. Yeni yeşil işler de istihdam demek. Yepyeni bir ekonomik kalkınmak demek. Demek ki biz karbonsuzlaşırken riskleri ve fırsatları birlikte yöneteceğiz.
Kıymetli olan bilgidir, teknolojidir. Ülkemiz yeşil, dijital ve döngüsel dönüşmeli ama burada büyük bir oyuncu olduğunu unutmayalım: o da doların yeşili.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Petroleum Istanbul 2025’te ‘Akademi Alanı’ Uluslararası Boyut Kazanıyor21 Nisan 202514:13 TORA, Beko yazarkasalı UTTS sistemleriyle 3300 istasyonda montaj gerçekleştirdi21 Nisan 202513:59 OEDAŞ’ın Can Dostlar projesine uluslararası ödül21 Nisan 202513:36 TSKB “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünün sahibi oldu21 Nisan 202513:34 SEDAŞ, Gebze D-100 Karayolu’ndaki aydınlatmaları yeniledi21 Nisan 202513:31