Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan uçan araba ve otonom araç teknolojileri hakkında açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik alanlarda kamu destek mekanizmalarıyla sahadaki etkilerini pekiştireceklerini vurgulayarak, “Otomotiv sektörünün batarya, hidrojen yakıt pili ve elektronik yakıt teknolojilerine geçişini sağlamak üzere adımlar atacağız. Uçan araba ve otonom araç teknolojileri, batarya ve enerji depolama teknolojilerine yönelik AR-GE ve inovasyon çalışmalarıyla yatırımları destekleyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan uçan araba ve otonom araç teknolojileri hakkında açıklama
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma27 Mart 2025 08:41
Düzenleyen: Sibel Acar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

İçinde bulunulan küresel konjonktürün, öngörülebilir ve bağımsız kalkınma modellerinin ön plana çıktığı yeni bir döneme işaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm stratejilerini buna göre belirlediklerini söyledi.

Gelecek asrın nasıl olacağını belirleyecek yeni mücadele dönemine her açıdan hazırlıklı ve planlı girmeyi hedeflediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, millî teknoloji hamlesi vizyonu doğrultusunda hazırladıkları 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi’ni bu anlayışla şekillendirdiklerini belirtti.

Yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda kamu destek mekanizmalarıyla sahadaki etkilerini pekiştireceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Otomotiv sektörünün batarya, hidrojen yakıt pili ve elektronik yakıt teknolojilerine geçişini sağlamak üzere adımlar atacağız. Uçan araba ve otonom araç teknolojileri, batarya ve enerji depolama teknolojilerine yönelik AR-GE ve inovasyon çalışmalarıyla yatırımları destekleyeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin, en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ile rekabet gücünü koruyabilmesi için yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlamasının şart olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçüncü amaç altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve beraberinde sınırda karbon düzenleme mekanizmasına uyum düzeyimizi arttıracak teknik ve hukuki düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Güneş enerjisi ve rüzgâr türbini teknolojilerinde yerli üretim kapasitemizi geliştireceğiz. Yeşil hidrojen ekosistemini harekete geçirerek karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerinde yerli çözümler üreteceğiz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, biyoteknoloji üretim programında biyoteknoloji araştırma altyapılarını güçlendirecek kamu alımlarını bir kaldıraç gibi kullanarak yerli biyoteknolojik ilaç üretimini destekleyeceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuantum teknolojilerinde ülkemizin insan kaynağını ve araştırma altyapısını güçlendirecek Ulusal Kuantum Enstitüsünü kuracağız. Nükleer enerji alanında büyük sıçrama sağlayacak bir nükleer teknopark kuracak ve yerli modüler nükleer reaktör geliştireceğiz. Bugüne kadar 9 başarılı araştırma seferi gerçekleştirdiğimiz Antarktika’ya bir kutup araştırma üssü inşa edeceğiz. Teknolojik bağımsızlık açısından son derece kritik olan çip üretiminin tüm aşamalarını Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Yapay zekâ süper bilgisayar yatırım programımız ile bu anlamdaki altyapımızı daha üst seviyelere taşıyacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük ölçekli sanayi yatırımları yapan Alfa Solar, Astronergy Yüksek Teknoloji CHINT Group, CW Solar Cell, Elin Yarı İletken Teknolojileri, Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri, Kızılay Protürk İlaç Sanayi, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, Makine Kimya Endüstrisi, TOMTAŞ Havacılık, Karesi Polyester, Eti Bakır, Teknik Alüminyum, CCE Metals, Tofaş ve Chery firmalarının yetkililerine teşekkür belgelerini takdim etti.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de katıldı.