
Hindistan’da yer alan Kudankulam Nükleer Güç Santrali’nin 5’inci ünitesine ait reaktör binasının temel plağına ilk beton dökme işlemi, bugün yapılan resmi törenle gerçekleştirildi. Böylece santral inşaatının üçüncü aşamasında önemli bir adım atılmış oldu. Tören, COVID-19 kısıtlamaları sebebiyle video konferans yoluyla düzenlendi. Beton dökme işleminin öncesinde, reaktör binasının Ana Kumanda Odası’nın bulunduğu yardımcı reaktör binasının, türbin […]
Hindistan’da yer alan Kudankulam Nükleer Güç Santrali’nin 5’inci ünitesine ait reaktör binasının temel plağına ilk beton dökme işlemi, bugün yapılan resmi törenle gerçekleştirildi. Böylece santral inşaatının üçüncü aşamasında önemli bir adım atılmış oldu. Tören, COVID-19 kısıtlamaları sebebiyle video konferans yoluyla düzenlendi.
Beton dökme işleminin öncesinde, reaktör binasının Ana Kumanda Odası’nın bulunduğu yardımcı reaktör binasının, türbin binasının ve normal operasyon, acil durumlar ve güvenlik kontrol sistemleri için enerji temin eden güç kaynağı binasının temelleri için beton yatağı hazırlandı.
Rosatom Genel Direktörü Alexey Likhachev törende yaptığı konuşmada, Kudankulam NGS inşaat projesinin Rusya ve Hindistan arasındaki uzun yıllara dayalı yakın işbirliğinin bir sembolü olduğunu belirtti. Likhachev, şöyle devam etti: “Bununla birlikte, halihazırda başarmış olduklarımızla yetinmek istemiyoruz. Rosatom olarak nükleer güç alanında en ileri teknolojilere sahibiz. Hintli meslektaşlarımızla beraber, mevcut antlaşmalar doğrultusunda, Hindistan’daki yeni bir sahada Rus yapımı en son 3+ nesil reaktörlü güç ünitelerinin seri inşaatını başlatmaya hazırız.”
Rus şirketler, 5’inci ünite için öncelikli kurulum gerektiren ekipmanların yanı sıra, reaktör tesisleri ve türbin binası için gerekli ekipmanın üretimine de başlamış durumda.
Santralin 3’üncü ve 4’üncü ünitelerinin inşaatına ilişkin Genel Çerçeve Anlaşması’nın 10 Nisan 2014 tarihinde imzalanmasının ardından, 5 ve 6’ncı ünitelerin inşaatına ilişkin görüşmeler başlamış ve bunun sonucunda bu iki ünitenin de 3 ve 4’üncü ünitelerle aynı tasarıma sahip olmasına karar verilmişti. 1 Haziran 2017 tarihinde de, 5 Aralık 2008 tarihli Hükümetlerarası Anlaşmanın Kredi Protokolü ile, 5 ve 6’ıncı ünitelere ilişkin Genel Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Elektrikli araç sayısındaki artışın fosil yakıt tüketimini yüzde 40 azaltması bekleniyor22 Nisan 202513:34 İş dünyası, elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmeyen ülkelerde kalmak istemiyor22 Nisan 202511:58 Türkiye’nin enerji üretimi özel sektör santralleriyle büyüyor22 Nisan 202511:57 Elektrik ve elektronik sektörünün ihracatı ilk çeyrekte 4 milyar doları aştı22 Nisan 202511:54 Brent petrolün varili 65,88 dolardan işlem görüyor22 Nisan 202511:23