PÜİS’ten kanun değişikliği açıklaması

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Vergi Usul Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu’nda önemli değişiklikler içeren ve bugün TBMM Başkanlığına sunulan Kanun Teklifine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. SEKTÖRÜMÜZDEKİ VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ TEDBİRLER GELİYOR PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş açıklamasında şunları söyledi; “Uzun bir süredir gündemimizin […]

PÜİS’ten kanun değişikliği açıklaması
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma16 Nisan 2021 19:56

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Vergi Usul Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu’nda önemli değişiklikler içeren ve bugün TBMM Başkanlığına sunulan Kanun Teklifine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

SEKTÖRÜMÜZDEKİ VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ TEDBİRLER GELİYOR

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş açıklamasında şunları söyledi;

“Uzun bir süredir gündemimizin en üst sıralarında yer alan ve yoğun şekilde mücadele ettiğimiz sektörümüzdeki vergi kaçakçılığının önlenmesi için ciddi tedbirler içeren kanun teklifi bugün TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifinin hazırlanması aşamasında Ak Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Sayın Mehmet Muş, TBMM Enerji Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Sayın Mustafa Elitaş ve TBMM Enerji Komisyonu Üyesi Sayın Fuat Köktaş başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum.

Ödeme kaydedici cihazlara müdahalenin kaçakçılık suçları kapsamına alınarak 3 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezasının öngörülmesi, otomasyon firmalarına cezai sorumluluk getirilmesi, belge usulsüzlüğü yapanların faaliyetlerin geçici olarak durdurulması ve usulsüzlük kesinleştiğinde lisans iptaline gidilmesi, lisans işlemleri için vergi borcu olmaması şartı, yüksek tutarlarda teminat getirilmesi, dağıtıcılar arasındaki ticaretin sadece iki dağıtıcı arasında yapılabilecek olması, otomasyon firmalarına cezai sorumluluk getirilmesi gibi çok önemli düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifinin komisyonda görüşüldükten sonra önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip yasalaşacağına inanıyorum.

Sektörümüzdeki vergi kaçakçılığının önlenmesi için yıllardır Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde sayısız girişimlerde bulunduk, çözüm önerilerimizi aktardık. Şimdi bu önerilerimizin yüce Meclisimize taşınması bizleri yürekten sevindirdi. 

TASLAKTA YER ALMAYAN HUSUSLARA İLİŞKİN ÖNERİLERİMİZİ İLETTİK

TBMM Başkanlığı’na bugün sunulan Kanun Teklifine ilişkin görüşlerimizi komisyonda görev yapan bazı üyelerimizle paylaştık. 

 Teklifte yer almayan bazı hususların teklife eklenmesini talep ettik. 

Önerilerimizden biri fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri yerlerde kurulu bulunan depolara da akaryakıt istasyonlarına kurulan otomasyon sisteminin kurulmasıydı. Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığın çok büyük bir bölümü dış satışlar olarak adlandırılan ve fabrika, şantiye, nakliye filosu vb. yerlere yapılan satışlarda oluşmaktadır. Bu nedenle buralarda bulunan depolara otomasyon sistemi kurulması halinde dış satışlar kontrol altına alınarak kayıt dışılık sona erdirilecektir.

Bir diğer önerimiz 1.1.2005 tarihinden önce faaliyette bulunan akaryakıt istasyonlarında otogaz kurulması halinde kilometre tahdidinden muaf tutulması oldu. Otogaz da bir akaryakıt ürünü olduğu halde, mesafe tahdidi yüzünden birçok istasyon otogaz satamamaktadır. Bu nedenle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için 1.1.2005 tarihinden önce faaliyette bulunduğunu belgeleyen akaryakıt istasyonlarının müktesep hak çerçevesinde değerlendirilerek otogaz ünitesi kurmaları halinde mesafe tahdidinden muaf tutulmasını talep ettik.

Bir başka önerimiz tarımsal amaçlı kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri, Pancar Ekicileri Kooperatifleri ve benzeri kuruluşlara bayilik lisansı verilmemesi oldu. Bu tür kuruluşlar kanunların kendilerine tanıdıkları haklardan dolayı akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bayiler karşısında hem ekonomik, hem de pazar açısından üstün durumda oldukları için bu kooperatiflerin akaryakıt istasyonu işlettiği bölgelerde milyonlarca liralık yatırım yapan bayiler satış yapamaz hale gelmişlerdir. Bu nedenle sektörümüzde yaşanan bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için tarımsal amaçlı kuruluşlara bayilik lisansı verilmemesini talep ettik.

Son olarak akaryakıt istasyonu sahiplerinin iradeleri ve bilgileri dışında pompacı olarak bilinen istasyon çalışanlarının yanlışlıkla veya komisyon almak amacıyla bilinçli olarak girdikleri yanlış plakadan dolayı istasyon sahiplerine getirilen yaptırım konusunda bir önerimiz oldu. İstasyon sahiplerinin bu nedenle mağduriyet yaşamamaları için akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satışlara ilişkin olarak düzenlenen belgelerin otomatik tanıma sistemiyle çıkarılmasını ve elle plaka bilgisi girilmesine son verilmesini talep ettik.

Devletimiz hazinesini her yıl milyonlarca liralık vergi kaybına uğratan sektörümüzdeki vergi kaçakçılığının bir an önce bitirilmesi için kanun teklifinin en kısa sürede yasalaşmasını diliyorum.”