IEA Başkanı Birol: “Dünyada bu yıl satılan her 100 araçtan 10’u elektrikli oldu “

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2021 yılında dünyada satılan her 100 araçtan 10’unun elektrikli olduğunu ve bu oranın 2019 yılına göre ciddi bir büyüme gösterdiğini bildirdi.  Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü 2021” raporunun tanıtım toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta, elektrikli araçlar sektöründe […]

IEA Başkanı Birol: “Dünyada bu yıl satılan her 100 araçtan 10’u elektrikli oldu “
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma28 Aralık 2021 13:28

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2021 yılında dünyada satılan her 100 araçtan 10’unun elektrikli olduğunu ve bu oranın 2019 yılına göre ciddi bir büyüme gösterdiğini bildirdi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü 2021” raporunun tanıtım toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta, elektrikli araçlar sektöründe yaşanan güncel gelişmeler ve gelecek perspektifleri Türkiye’ye yansımaları ile birlikte ele alındı.

IEA Başkanı Birol, yaptığı konuşmada iklim değişikliğiyle mücadelede temiz enerji teknolojilerinin kritik önemde olduğunu dile getirdi. Yenilenebilir enerji, nükleer, dijitalleşme ve hidrojenin içinde bulunduğu yeni ve temiz bir enerji sisteminin doğduğunu belirten Birol, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Elektrikli araçlar bu sistemin ana kolonlarından birisi ve çok hızlı bir gelişim görülüyor bu alanda. Dünyadaki tüm otomotiv üreticilerinin en önemli gündem maddesi elektrikli araçlar. 2019’da dünyada satılan her 100 aracın 2’si elektrikli araçlardı. Bu yıl ise bu oranın yüzde 2’den yüzde 10’a yaklaştığını görüyoruz. Gelişme iki büyük pazarda görülüyor. Bunlardan birisi Çin. Bu ülkedeki her 100 arabanın 15’i elektrikli. Avrupa ise ikinci büyük pazar. ABD elektrikli araç pazarı açısından üçüncü önemli ülke. ABD’de çıkmak üzere olan ikinci ekonomik toparlanma paketinde elektrikli araçlara çok büyük bir destek gelecek gibi görünüyor.”

Çevreyi koruma hedefleri ve rekabetin elektrikli araçların gelişiminde belirleyici olduğunu ifade eden Birol, şirketlerin de kendilerini gelecek için hazırlamaya çalıştıklarını söyledi. Birol, elektrikli araçların içten yanmalı motorlara göre daha maliyetli olduğunu ama 10 yıl önce 1100 dolar seviyesinde olan batarya maliyetlerinin 120 dolara kadar düştüğünü dile getirdi.

Elektrikli araç sektörünün başarılı şekilde büyüdüğü ülkelerin başarılı hükümet stratejileri olduğunun altını çizen Birol, bu kapsamdaki politikaların önemli rol oynadığını belirtti.