Artan döviz kurları ve ithalat maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen BOTAŞ; 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere konut, sanayi ve doğal gaz santrallerine uygulayacağı tarifelerde sadece yüzde 1’lik artışa gitmişti. Enflasyon hedeflemesi ve pandemi sürecinde maliyetlerdeki artışın tüketicilere uygulanan nihai fiyatlara yansıtılmaması için gazda fiyat sübvansiyonlarına zorunlu olarak tekrar geri dönüldü. KONUT TARİFESİNE YÜZDE 28’LİK SÜBVANSİYON […]
Artan döviz kurları ve ithalat maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen BOTAŞ; 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere konut, sanayi ve doğal gaz santrallerine uygulayacağı tarifelerde sadece yüzde 1’lik artışa gitmişti. Enflasyon hedeflemesi ve pandemi sürecinde maliyetlerdeki artışın tüketicilere uygulanan nihai fiyatlara yansıtılmaması için gazda fiyat sübvansiyonlarına zorunlu olarak tekrar geri dönüldü.
KONUT TARİFESİNE YÜZDE 28’LİK SÜBVANSİYON
Yeni tarife güncellemesi sonrası Nisan ayında BOTAŞ’ın uyguladığı konut tarifesinde yüzde 28,1, sanayi ve santral tarifesinde yüzde 14,5 ve OSB tarifesinde ise yüzde 15,1’lik sübvansiyon yapılmış olacak. Kurlardaki artışın devam etmesi durumunda ikinci çeyrekteki sübvansiyon miktarı da yükselmeye devam edecek.
İTHALAT MALİYETLERİNİN ARTMASI BEKLENİYOR
Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre ithalat fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen sektör beklentilerinin aksine zam oranının yüzde 1’de kalmasının arkasında yatan temel neden ise enflasyon hedefi. Kurlardaki artışın önümüzdeki süreçte devam etmesi durumunda BOTAŞ’ın ithalat maliyetlerinin art-maya devam etmesi bekleniyor.
HABERİN TAMAMI…
GAZA ENFLASYON AYARI
BOTAŞ’ın artan döviz kurları ve ithalat maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere konut, sanayi ve doğal gaz santrallerine uygulayacağı tarifelerde sadece yüzde 1’lik artışa gitmesiyle birlikte enflasyon hedeflemesi ve pandemi sürecinde maliyetlerdeki artışın tüketicilere uygulanan nihai fiyatlar yansıtılmaması için doğal gazda fiyat sübvansiyonlarına zorunlu olarak tekrar geri dönüldü.
Mart ayında döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlenmeye ek olarak ham petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 2021’in ikinci çeyreğinde Rusya’dan alınan gazın ithalat maliyeti bir önceki çeyreğe göre yüzde 22,4 oranında artarak bin metreküp için yaklaşık 206 dolara yükselecek.
Rusya’dan alınan gazın ithalat maliyeti bu yılın ilk çeyreğinde ise 170 dolardı. Ocak ayında ortalama dolar/TL 7,38 olurken Şubat ayında ise 7,08 seviyesine kadar inmişti. Mart ayının ikinci yarısında kurlarda başlayan yukarı yönlü dalgalanma sonrası Şubat ayı ortalamasının yüzde 15 üzerine çıkarak Nisan ayına 8,10 seviyesinin üzerinden başlayan dolar/TL’deki artış BOTAŞ’ın ithalat maliyetlerinin önemli oranda artmasına neden oluyor.1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere yapılan yüzde 1’lik zam sonrası BOTAŞ’ın konut, sanayi ve doğal gaz santrallerine uyguladığı güncel tarifeler ve ithalat maliyetleri arasındaki fark şu şekilde oldu.
KONUT TARİFESİNE YÜZDE 28’LİK SÜBVANSİYON
Yeni tarife güncellemesi sonrası Nisan ayında BOTAŞ’ın uyguladığı konut tarifesinde yüzde 28,1, sanayi ve santral tarifesinde yüzde 14,5 ve OSB tarifesinde ise yüzde 15,1’lik sübvansiyon yapılmış olacak. Kurlardaki artışın devam etmesi durumunda ikinci çeyrekteki sübvansiyon miktarı da yükselmeye devam edecek.
MALİYET ARTIŞLARI TÜKETİCİYE YANSITILMAYACAK
Enflasyon hedefi, ekonomi ve pandeminin koşullarının tüketicilere olan etkisinin dikkate alındığı ve gaz fiyatlarındaki artışın bu nedenle düşük tutulduğu öğrenildi.Kurlardaki artışın önümüzdeki süreçte devam etmesi durumunda BOTAŞ’ın ithalat maliyetlerinin artmaya devam etmesi beklenirken BOTAŞ üzerindeki baskının az da olsa azaltılması için 4 aydır üst üste yaptığı düşük oranlı yüzde 1’lik fiyat artışlarına önümüzdeki aylarda da devam edilebileceği belirtiliyor.
ENFLASYON HEDEFİ BELİRLEYİCİ OLDU
Gas&Power’ın edindiği bilgilere göre ithalat fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen sektör beklentilerinin aksine zam oranının yüzde 1’de kalmasının arkasında yatan temel neden ise enflasyon hedefi. Geçtiğimiz ay açıklanan Ekonomi Reformları kapsamında kurulacak Fiyat İstikrarı Komitesi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da yer alacağı açıklanmıştı. Yine Ekonomi Reformları kapsamında, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların hedef enflasyona göre belirlenmesiyle enflasyon ataletinin azaltılması hedeflenirken bu kapsamda yer alacak ilgili kurumlar arasında da yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yer alacağı açıklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 İnci Akü, ‘Akümgelsin Garaj Aktiviteleri’ ile yolların enerjisini yeniliyor19 Kasım 202410:57 Elektrikli araç sarj istasyonu seçerken dikkat edilmesi gereken 5 kriter19 Kasım 202410:55 SEDAŞ’tan Sapanca’ya 62 Milyon TL’lik yatırım19 Kasım 202410:52 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri19 Kasım 202410:24 “Elektrikli araç satış sonrası hizmetlerin insan kaynağına ihtiyacı var”19 Kasım 202409:43