Bakan Dönmez: “Madencilikte Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık”

“2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı” programının açılışında konuşan Dönmez; “Bu sene Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık” diye konuştu.  Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’da gerçekleştirilen “2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı” programına katıldı.  Toplantının açılışında konuşan Dönmez, Covid-19 salgınının gölgesinde geçirilen 2021 yılının enerji ve madencilik sektörü açısından […]

Bakan Dönmez: “Madencilikte Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık”
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma4 Ocak 2022 11:56

2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı” programının açılışında konuşan Dönmez; “Bu sene Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık” diye konuştu. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’da gerçekleştirilen “2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı” programına katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Dönmez, Covid-19 salgınının gölgesinde geçirilen 2021 yılının enerji ve madencilik sektörü açısından başarılarla dolu bir yıl olduğunu belirtti. 

“MADENCİLİKTE CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDIK” 

Madencilik sektörünün normalleşme dönemine girmesiyle birlikte özellikle ihracat bazlı büyük bir sıçrama yaşandığını belirten Dönmez; “Bu sene Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Bakanlığımız rekorlarla ve yatırımlarla anılan bir bakanlık. Tabi her yeni rekor bize yeni bir sorumluluk daha yüklüyor. O da çıtayı bir sonraki yıl daha da yükseğe koyma zorunluluğu. Biz madencilik sektörümüzün birikimine, teknolojisine, insan kaynağına güveniyor ve bu konuda sektörümüzün de iddialı olduğunu biliyoruz” dedi. 

Maden ihracatına yönelik detayları paylaşan Dönmez; “2000 yılında maden ihracatımız 565 milyon dolardı. O senelerde milyar dolarlar seviyesine henüz gelememiştik. 20 yılda 10 kattan fazla bir artış yakaladık. 2020’deki 4 milyar 270 milyon dolarlık maden ihracatımızla kıyasladığımızda ise yıllık bazda yüzde 40’lık bir artış yakaladık. 2021 yılında maden ihracatı yaptığımız ilk 10 ülke Çin, ABD, İspanya, Bulgaristan, Belçika, İtalya, Hindistan, İsveç, Almanya, Fransa oldu. Sadece bu kadarla sınırlı değil elbette. Bu sene portföyümüze yeni ülkeler ekledik. Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan gibi ülkeleri ekledik. Çin yüzde 28, ABD yüzde 9,7, İspanya yüzde 5, Bulgaristan ve Belçika yüzde 4’lük oranla maden ihracatımızı en yoğun gerçekleştirdiğimiz ülkeler” ifadelerini kullandı. 

“MADEN İHRACATIMIZ ALT KALEMLERDE DENGELİ BİR DAĞILIM GÖSTERİYOR” 

Ürün bazlı bakıldığında en çok ihraç edilen ürünün yaklaşık 2 milyar 150 milyon dolar ile metalik cevherler ve grubu olduğunu belirten Dönmez; “Bir diğer sevindirici gelişme ise işlenmiş doğal taş ihracatı. Bu ürün de 1 milyar 283 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. Endüstriyel mineraller de ilk defa milyar dolarlar seviyesini aşarak 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla listemizin üçüncü sırasında yer aldı. Bizler için sevindirici olan bir nokta ise ihraç ettiğimiz tüm maden kalemimizde oransal bir düşüş olması. Bu da şu anlama geliyor. Maden ihracatımız alt kalemlerde dengeli bir dağılım gösteriyor. Bir maden grubu ihracatın önemli bir kısmını domine edip diğerleri daha küçük yüzdelerle yer almıyor. Ürün çeşitliliğinin artırılması yönünden de bizler için önemli bir gelişme” dedi. 

“DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ OLAN ALTINDA DIŞ TİCARET FAZLASI ELDE ETTİK” 

Bir başka sevindirici haberin de altından geldiğini aktaran Dönmez; “2021’de altında 7,6 milyar dolarlık ihracat, 5,6 milyar dolarlık bir ithalat rakamını yakaladık. Bu ne anlama geliyor? 2017’den bu yana dış ticaret açığımız olan altında bu sene yaklaşık 2 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası elde ettik. Altın madenciliği bizim biliyorsunuz önem verdiğimiz sektörlerin başında geliyor. Çünkü Türkiye’de üretilen ürünler içinde en fazla katma değer sağlayan ürünler arasında ilk sırada altın geliyor” diye konuştu. 

Dönmez, 2009 yılında madencilik sektörünün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya katkısının 11 milyar TL iken, 2020 yılında bu sayının yaklaşık 6 kat artarak 59,2 milyar TL’ye yükseldiğini ve 10 senede 5 kattan daha fazla bir artış söz konusu olduğunu belirtti. 

“MADENLER GELECEĞİMİZDİR”

Enerji bağımsızlığında madenlerin önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Enerji bağımsızlığımız bizler için ne kadar hayati öneme sahipse maden bağımsızlığımız da aynı hayati öneme haiz. Madenler geleceğimizdir. Hele ki üretim ve ihracat odaklı bir büyüme modeline geçtiğimiz şu günlerde madencilik sanayiyi besleyen ana akım iş kollarından biri olarak önemi daha da artacak. Önceliğimiz, sanayimizin ihtiyaçlarını mümkün olduğunca yerli kaynaklardan karşılamak. Covid-19 salgını süresince bu duruma şahit olduk. Dünyada emtia fiyatlarında inanılmaz bir artış oldu. Bu durum ister istemez üretilen malların fiyatlarına yansıdı. Pandemi süresince sektörümüze çeşitli teşviklerle destek olduk. Madencilik faaliyetlerimizin sekteye uğramaması, pandemiyi en az zararla atlatmak için elimizden geleni yaptık. Böylesine potansiyeli yüksek bir alanın tam anlamıyla ekonomiye kazandırılması için kamu ve özel sektör sinerjisini her zaman en üst seviyede tutmaya gayret gösteriyoruz.”