Sonbahardan ilkbahara enerji imecesi

Değerli Okuyucularım, Ekim ortasından mayıs ortasına doğru günler ilerlerken sektörümüzün bileşenleri bir araya gelerek gelişmelerini dinler, konuşur ve görüşürüz. Bir nevi enerji imecesi yaparız. Hazanın sarı-yeşil güzelliği sonbaharda hüküm sürerken ilkbaharın coşkusu bizlere ilkyazın coşkusunu sunar. Adeta bir enerji akademik yılı yaşarız. Önce Türkiye Enerji Zirvesi için yola çıkarız. Sektörün tüm öğeleriyle temsil edildiği, iş […]

Sonbahardan ilkbahara enerji imecesi
Filiz Karaosmanoğlu
  • Yayınlanma8 Ekim 2018 08:50

Değerli Okuyucularım,

Ekim ortasından mayıs ortasına doğru günler ilerlerken sektörümüzün bileşenleri bir araya gelerek gelişmelerini dinler, konuşur ve görüşürüz. Bir nevi enerji imecesi yaparız. Hazanın sarı-yeşil güzelliği sonbaharda hüküm sürerken ilkbaharın coşkusu bizlere ilkyazın coşkusunu sunar. Adeta bir enerji akademik yılı yaşarız. Önce Türkiye Enerji Zirvesi için yola çıkarız. Sektörün tüm öğeleriyle temsil edildiği, iş dünyası ile resmi erkin üst düzeyde yan yana geldiği ardışık lider etkinlikte gündem çok yoğun olacak. Hem ülkemizde hem dünyada hızlı-büyük değişimler olup enerji sektörümüzün ateşi yüksekken 9.Türkiye Enerji Zirvesi’nde bir arada olmanın gücü sektöre iyi gelecek.

Zirve ile eş zamanlı yapılacak 17. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı yurtdışı katılımlarla enerjiye küresel bakışımızı kuvvetlendirecek. Geçen yılki zirvede dijitalleşen enerji, dağıtık sistemler ile Doğu Akdeniz doğal gazı konulu oturumlara yoğunlaşmıştım. Bu yılki programda öncelikle “Güneş Enerjisi;  Yenilenebilir Kaynaklı Elektriğin Elektrik Şebekesine Entegrasyonu; Elektrikli Taşıtlar; Enerji Finansmanı; Enerjide Dijitalleşme” konularının inceleneceği oturumları hevesle bekliyorum. Ve de Golf Cup 2018’in yeşilini. Bu yılki şampiyonu merak ederken, benim gibi geçen yıldan beri yeni golfçü aday adayları da heyecanlı.

Enerjide 3D  (Dijital; Dağıtık; Düşük Karbonlu Enerji) geçen yıldan bu yana daha öncelikli olarak gündemde. Yeni bir 3D’miz oldu. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019-2021 Yeni Ekonomi Programı (YEP) “Dengeleme-Disiplin-Değişim” üçlüsüyle uygulamada olurken, Dengeleme süreciyle eş zamanlı mali Disiplin yapılacak, üretim ve ihracatta katma değer odaklı Değişim için ilerleyeceğiz. Sıkı mali Disiplin başta kamuda olmak üzere binalarda ve taşımacılıkta enerji verimliliğini de kapsıyor. Cari açığı düşürmek hedefli alınacak politika ve tedbirler içinde yenilenebilir kökenli enerji, kömür, Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesinin destekleneceği, petrol ve doğal gaz aramalarının hızlandırılacağı vurgulanırken, dijital dönüşüm yol haritasının hayata geçirilmesi katma değeri artıracak sektörel örnek olarak sunuluyor. Enerjide Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) kısaltmasıyla enerji yelpazemizin yeşilleşmesini, yarattığı katma değerinin artmasını izlemeyi pek sevdik. YEP uğurlu olsun. YEP, YEK gücü ile güçlensin. Antalya’da enerjinin 3D’si ile ekonominin 3D’si enerji ekonomisinin mühim yerini öne çıkaracak. Ekonomik büyürken mükemmel enerji yönetimi, en önemlisi de gayret enerjisi, birlik gerek. İşte bu nedenlerle Antalya’da enerji imecesi yapacağız. Bu imece ülkemize iyi gelecek.

Antalya ardından Kasım başı Ankara’da rüzgâr, Kasım sonunda İstanbul’da güneş için enerji imecemiz sürecek. Kuruluşları Bakanlar Kurulu kararı ile olan ve kamunun yönetim kurullarında temsil edildiği Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) taraflarınca gerçekleştirilecek 7. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi (TÜREK 2018) ile SOLARTR 2018 bu yıl ayrı bir önemli. Ekonomik ivme kazanırken rüzgârın esintisi, güneşin ışıltısı yurdumuza iyi gelecek.

Mart sonunda, İstanbul’da Petroleum Istanbul 2019 Fuarı ile Gas&Power Network “Sektörde Dijital Devrim” heyecan uyandıran başlığıyla enerji imecesini TÜYAP’ta (Beylikdüzü) sürdürecek. Akıllı istasyonları dinlemeyi bekliyorum. Bu etkinliği hem akademisyen hem tüketici olarak bekliyorum. Petrolün, doğal gazın gücü ülkemize iyi gelecek.

Petroleum Istanbul 2019 Fuarı/Gas&Power Network ile aynı tarihlerde 10. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) için mekân Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı (Harbiye).  Bu kez enerji verimliliği için enerji imecesi yapacağız. Mühim. Ne güzel ki metrobüs ve metro ile iki etkinlik mekânı arasında hız ve zaman avantajıyla ulaşım mümkün. Enerji verimliliğin gücü Türkiye’mize iyi gelecek.

Mayıs ortasında 25. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2019) ile sektör son enerji imecesi için bir araya gelecek. İngilizce kısaltma adında kojenerasyon teknolojisi saklı olan ve gelişiminde, bugüne ulaşmasında Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği’nin (TÜRKOTED) lokomotifliği olan bu etkinliğe, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Yakıt Kimyası ve Teknolojisi sınıfımla katılmayı çok yararlı buluyorum. Enerji teknolojisindeki son gelişmelerin gücü ülkemize iyi gelecek.

21 Eylül 2019 günü TÜRKOTED’in 20. kuruluş yılını kutladık. Onursal Başkanımız, Kıymetli İTÜ Mezunumuz, Sektör Duayenimiz, Biricik Özkan Ağış özelinde kojenerasyon uygulamalarına emek veren akademi, kamu ve iş dünyası mensuplarını kutlar, TÜRKOTED Başkanımız, Değerli İTÜ Mezunumuz Yavuz Aydın özelinde ise kojenerasyonun temiz enerji teknolojisi gücünün ülkemizde azalmaması için uğraş verenlerin yollarının açık olmasını temenni ederim. Çünkü kojenerasyonun gücü ülkemize iyi geliyor. İyi gelecek.

2018-2019 Enerji Akademik yılımızda enerjiyi masaya yatırırken, oturumlarda çevresel etki, enerji kaynaklı sera gazı salımı, iklim değişimi ilgili yerlerde mutlaka konuşulacak. Ancak ekonominin 3D’si ile enerjinin 2 D’si (Dijital; Dağıtık)  önde olacak. Enerjinin 3D’sinin imecesi, Düşük Karbonlu Enerji ekonomisi için 9 Nisan’da İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tescilli yeşil yerleşkesinde, 6. İstanbul Karbon Zirvesi’nde bir araya iklim imecesinde geleceğiz. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği davetimizi sunarım. Buyurunuz. İklim değişimi ile mücadelenin gücü vatanımıza iyi gelecek.

Bir araya gelip, bugünü ve geleceği konuşmak önemli. Burada kritik bir nokta var. Yapılmalı, yapılacak, yapacağım demek yetmez. Yapmak gerek. İyi uygulamaları dinlemek, öğrenmek, alkışlamak gerek. Sizlerle akademik grubumda geçerli bir sözümü paylaşmak isterim: Hayat gelecek zamanda yaşanmaz, bir an önce di’li geçmiş zaman olmalıdır. Bizim grubumuzda ama, lakin, fakat sözcükleri yasak. Sadece çalışmak, üretmek gerek.

Dünya değişiyor. Gelecek geldi bile. Gelecek bugün. Endüstri 4.0’ı kaçırmayan enerji sektörü kuruluşları kazanacak. Olumsuz düşünmeyi, kriz falan demeyi unutalım. Güç günlerden geçiyoruz. Kabul. Enerji sektörümüzün ateşi yüksek. Kabul. Zaten ikinci kez bunu, bu yazıda yazdım. Hasta olmayacağız. Olmamalıyız. Güçlükle uğraşmanın gücü, enerji kuruluşlarımızın dik durma gayreti mühim. Planlamalarımızı yenilemeli ve çalışmalıyız. Hiç kolay olmayacak. Gelecek güzelim yurdumuza iyi gelecek.

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.