Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, Torba Kanunun Komisyondaki görüşmeleri sırasında akaryakıt piyasası ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. İşin ilginci, bu mesajları verdiği günlerde 803 akaryakıt istasyonuna operasyon yapılmış ve çok sayıda isim gözaltına alınmıştı. Gelin önce Bakanımızın sözlerine kulak verelim; “Bence akaryakıt piyasasının yapısını tartışmak lazım. Bu piyasada bu kadar çok sayıda firma olmalı […]
Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, Torba Kanunun Komisyondaki görüşmeleri sırasında akaryakıt piyasası ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. İşin ilginci, bu mesajları verdiği günlerde 803 akaryakıt istasyonuna operasyon yapılmış ve çok sayıda isim gözaltına alınmıştı.
Gelin önce Bakanımızın sözlerine kulak verelim;
“Bence akaryakıt piyasasının yapısını tartışmak lazım. Bu piyasada bu kadar çok sayıda firma olmalı mı? Dağıtım kanallarını bu kadar bölüp bu denli çok küçük küçük işletmelerden oluşturmalı mıyız? Bence bunu tartışmalıyız.”
Piyasa bu kadar çok küçük ölçekli lisansa sahip şirketlerden oluşmamalı.
“Benim kendi kanaatime göre lisanslama yapılırken mutlaka belli bir ölçeği sağlayacak şekilde piyasa yapısını oluşturmak lazım. Piyasa bu kadar çok küçük işletmelerden oluşunca bu defa kuruşlar bile bu işletmeler için önemli bir hal alıyor.”
20 günlük stok tutma maliyeti
“Bugün karşımıza 20 günlük stok tutma maliyeti gündeme geliyor. Burada sabit bir rakam yok. Her firma kendi satış yaptığı tonaja göre bu maliyete katlanıyor. Bazı şirketler için ölçek o kadar küçük ki, satış hacmi o kadar küçük ki, stok tutmanın getirdiği finansman maliyeti o firmayı ciddi anlamda zorluyor.”
Önüne geçilmeli
“Enerji Bakanlığı’nın piyasanın bu kadar çok küçük ölçekli lisansa sahip şirketlerden oluşmasının önüne geçmesi lazım. Bu piyasa için daha doğru bir yaklaşım olur.”
Evet, bizim yıllardır söylediğimiz, yazdığımız konular bunlar…
Dünyanın hiçbir ülkesinde yüzlü sayılarda dağıtım şirketi yok. Beyaz bayraklı istasyonlara izin verilmeyen ülkelerde bırakın yüzden fazla dağıtım şirketi sayıları, onlu rakamlar da yok.
Özellikle bazı bölgelerde ayda bir bayrak ve logo değiştiren istasyonlar var. Hatta bu istasyonların bir bölümü artık ‘lego’ misali bayrak değişimlerinde sadece kanopisinden, fiyat panosundan markanın olduğu yeri değiştiriyorlar. İşte bu ortamda EPDK’nın da mevcut kanun ve mevzuatlarla yapabilecekleri sınırlı…
Dağıtıcı başvurusu bin tane de olsa EPDK’nın yapacağı bir şey yok. Bu nedenle yıllardır diyoruz ki, ‘Artık bu gömlek dar geliyor’
Yani…
Yanisi açık…
Yeni bir kanun…
Yeni bir piyasa…
Ve burada atlanmaması gereken en önemli detay, piyasanın kurallı, disiplinli, rekabetçi oyuncularının bu kanunun hazırlık aşamasında rol alması…
Kurallı, disiplinli, rekabetçi bir piyasa için EPDK ve Bakanlık, kısaca ‘Ankara’ çok emek verdi, çok çaba sarfetti. Bugün geldiğimiz nokta hiç de azımsanacak bir nokta değil. Sektörün kurallı oyuncularının da desteğiyle alınan kararlar, yapılan uygulamalar artık meyvesini veriyor. Pazar büyüyor, yatırımlar artıyor… Şimdi yapılması gereken sadece gömleği yeni bedene uydurmaktan ibaret. Ankara ve sektör bunu da el birliğiyle yapacaktır. Bundan hiçbir kuşkumuz yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Zorunlu kış lastiği uygulamasında tarih belirlendi21 Kasım 202418:48 GENSED, Eskişehir’de “Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenledi21 Kasım 202416:58 SEDAŞ, olumsuz hava koşullarına karşı alarmda21 Kasım 202416:57 Yapay zeka yatırımlarıyla artan elektrik maliyetleri teknoloji şirketlerini zorluyor21 Kasım 202413:18 Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor21 Kasım 202413:17