GİB, yeni nesil yazar kasalara ilişkin hazırladığı tebliğ taslağıyla, otomasyona ilişkin önemli değişiklikler getiriyor. Bu arada kayıt dışı faaliyetlere ilişkin 2. Çalıştayı da düzenleyen Kurum, tüm lisanslı oyuncuları da e-irsaliye kapsamına aldı. Petrol piyasasında uygulanan otomasyon sisteminin faydaları ve sektördeki faaliyetlerin kayıt alınması konusunda getirdiği avantajlar tartışılmaz. Ancak biliyorsunuz zaman zaman bu konudaki suistimaller de […]
GİB, yeni nesil yazar kasalara ilişkin hazırladığı tebliğ taslağıyla, otomasyona ilişkin önemli değişiklikler getiriyor. Bu arada kayıt dışı faaliyetlere ilişkin 2. Çalıştayı da düzenleyen Kurum, tüm lisanslı oyuncuları da e-irsaliye kapsamına aldı.
Petrol piyasasında uygulanan otomasyon sisteminin faydaları ve sektördeki faaliyetlerin kayıt alınması konusunda getirdiği avantajlar tartışılmaz. Ancak biliyorsunuz zaman zaman bu konudaki suistimaller de gündeme geliyor.
Otomasyon sistemi, EPDK’nın 1240 sayılı Kurul Kararıyla uygulanması zorunlu bir sistem. Yani bir anlamda bu sistemin hamisi, uygulatıcısı EPDK… Sistemin kurulmasından ve uygulamasından ise dağıtım şirketleri sorumlu. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, taslağını yayınladığı ve üzerinde çalıştığı yeni regülasyonlarla sisteme tam da göbeğinden dahil oluyor.
GİB tarafından 4 Ekim’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı, genel anlamda yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara (yazarkasa) ilişkin hükümler ihtiva ederken, içinde otomasyon sistemine ilişkin önemli değişiklikler içeren hükümler de bulunuyor.
Burada amaç, ÖKC, Pompa, otomasyon ve ABÜ (Ara Birim Ünitesi) ana unsurlarından oluşan sistemin, eksiksiz ve hatasız, eşgüdüm halinde çalışması ve tabii ki verilerin anlık olarak GİB’e aktarılması.
Taslak sonrası yaşanan gelişmelerden ve şu an gelinen aşamadan bahsedeceğiz. Ancak önce tebliğ taslağının içeriğinden bahsedelim biraz.
Tebliğin kapsamı ana maddeler halinde şöyle:
Akaryakıt istasyonlarının, eski nesil ÖKC’lerden gerçekleştirilen günlük satışlarına ait mali bilgileri elektronik ortamda GİB’e bildirim zorunluluğuna ilişkin esaslar.
Bu maddelerden de anlaşılacağı gibi oldukça kapsamlı bir düzenleme taslağından söz ediyoruz. Şimdi de kısa başlıklar halinde, öngörülen bazı değişiklik ve yeniliklerden bahsedelim:
65 BİN POMPAYI ETKİLİYOR
Akaryakıt sektöründe fiili akaryakıt kaçakçılığından bahsetmek çok da mümkün değil. Özellikle EPDK’nın geliştirdiği önlemler ve aldığı kararlarla bu konuda gerçekten büyük mesafe kaydedildi. Ancak çeşitli yöntemler kullanılarak vergi kaybının ve kaçaklığının yapıldığı da biliniyor. GİB’in taslağının temelinde bu işte bu düşünce yatıyor. Ödeme Kaydedici Cihaz ve otomasyon yöntemlerinin daha sağlıklı ve işlevsel kullanımı, dışarıdan müdahaleleri mümkün olan en az seviyeye indirmek, asıl hedefler.
Ancak tüm bu önlemleri alırken, hem EPDK ve GİB’in eşgüdüm halinde ve tam bir koordinasyonla hareket etmesi hem de sektörün gerek dağıtıcı gerekse otomasyon tarafında kurallı ve disiplinli oyuncularının görüşlerinin ve fikirlerinin dikkate alınması çok önemli.
Söz konusu düzenlemeler, 13 bine yakın akaryakıt istasyonundaki 65 bin pompa ve yaklaşık 55 bin tankı ilgilendiriyor. Özellikle pompa üzerinde yapılması öngörülen değişikliklerin, neredeyse pompa fiyatının yarısını bulabileceği iddia ediliyor.
Bu değişimlerin, sınırlı kar marjıyla çalışan sektöre getireceği ilave maliyetler iyi hesaplanmalı. Hepimiz aynı taraftayız. Yani, kurallı, dürüst ve disiplinli bir piyasa istiyoruz. Yapılan düzenlemelerdeki amaç da bu. Ancak, gerek dağıtıcı olsun, gerekse bayi olsun, oluşacak ekstra maliyetler taşınabilir, tolere edilebilir seviyede olmalı.
Tekrar vurgulamakta fayda var. Bu bir taslak. Henüz yayınlanan bir düzenleme yok. Gelinen aşamada GİB harika bir iş yaparak sektörle çalışmaya devam ediyor. Bununla ilgili toplantılar düzenleniyor. Bu toplantılarda, yalnızca otomasyon sistemi veya yazılımının akredite edilmesi yerine otomasyon firmasının idari anlamda da yeterlilik almasından, teknik düzenlemelerin alternatiflerine ilişkin birçok konu tartışılıyor, gündeme getiriliyor. Yani taslak üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Sektörün görüşlerinin dikkate alınmasıyla birlikte, herkesin üzerinde tam mutabık kalacağı, uygulanması kolay ve düşük maliyetli bir düzenlemenin yürürlüğe girmesini umuyoruz.
AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI
Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar’da önemli bir çalıştay düzenlendi. AB destekli “Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Kapsamında Denetim Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Kurumlar Arası Veri Paylaşımının Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı ile PwC işbirliğiyle düzenlenen çalıştaya, GİB yetkililerinin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, EPDK yetkilileri, petrol ve LPG piyasası temsilcileri, denetimci kuruluşların temsilcileri, otomasyon firmalarının yetkilileri katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Genel Sekreteri Coşkun Duru, 4 gün süren çalıştayda, kayıt dışılıkla mücadele konusu tüm yönleriyle ele alındı. Dağıtıcılar arası ticaret, istasyon dışı teslimler, otomasyon ve yazar kasa kullanımları, ÖTV’siz yakıtlar, atık yağlar gibi konular enine boyuna tartışıldı. Bu çalıştayın ilki geçtiğimiz aylarda düzenlenmişti. Önümüzdeki dönemde de devamının gelmesi bekleniyor.
E-İRSALİYE ZORUNLULUĞU
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, EPDK’dan lisanlı bir şekilde piyasada faaliyet gösteren tüm piyasa oyuncuları e-irsaliye kapsamına alındı. Tebliğde belirtilen istisnai durumlar haricinde kağıt irsaliye düzenlenmesi yasaklandı. Buna lisans sahipleri 1 Temmuz 2020 tarihine kadar hazırlıklarını tamamlayarak e-irsaliye uygulamasına geçecek. 1 Ocak 2020’den sonra yeni lisans alacak firmalar da söz konusu işlemlerini gerçekleştirdikleri ayı izleyen 4. Ayda e-irsaliye uygulamasına geçecekler. E-irsaliye uygulamasıyla fatura ve irsaliye usulsüzlüklerinden kaynaklı vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda18 Kasım 202418:30 Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için süre uzatıldı18 Kasım 202418:29 Kobi’lere yeşil dönüşüm desteği sağlanacak18 Kasım 202418:28 “Win Solar” Gaziantep Enerji Zirvesi’nin yıldızı oldu18 Kasım 202415:57 ŞA-RA Enerji ve Çukurova Üniversitesi’den öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı18 Kasım 202414:38