Dünyamızda enerji kaynakları, özellikle 1900 yılların başından itibaren petrol ve gaz kaynaklarına sahip olmak ve ticaretinde söz sahibi olmak amaçlı, başta Avrupa devletlerinin sömürge mantığıyla, enerji kaynağına sahip haritaların kendi amaç ve lehlerine uygun değiştirildiği ve fosil tabanlı enerji kaynaklara sahip olmak için her yolun denendiği inanılmaz materyal. Dünyada şu an tüketilen enerji kaynaklarına genel […]
Dünyamızda enerji kaynakları, özellikle 1900 yılların başından itibaren petrol ve gaz kaynaklarına sahip olmak ve ticaretinde söz sahibi olmak amaçlı, başta Avrupa devletlerinin sömürge mantığıyla, enerji kaynağına sahip haritaların kendi amaç ve lehlerine uygun değiştirildiği ve fosil tabanlı enerji kaynaklara sahip olmak için her yolun denendiği inanılmaz materyal.
Dünyada şu an tüketilen enerji kaynaklarına genel olarak bakıldığında ise bunların çoğunlukla geçmiş nesillerden bize miras bırakılan fosil yakıtlar olduğu ve hoyratça kullanıldıkları için tükenmeye doğru hızlıca gittiklerini düşünürsek, bizim de gelecek nesillere aklımızı ve teknolojimizi kullanarak Yenilenebilir Enerji kaynaklarını sürdürülebilir şekilde bırakmak zorunda olduğumuz kaçınılmaz bir gerçektir.
» Büyükçekmece Yüzer Güneş Enerjisi Santrali, İSKİ ile birlikte gerçekleştirilen bir AR-GE Projesi olup, bu alanda Türkiye’deki ilk uygulamadır. Ülkemiz, projemiz ile yüzer santrali kurulumu yapılan dünyadaki ilk 10 ülke arasına girmiştir.
» Santralin toplam kurulu gücü 240 kWp’dir. Bunun 30 kWp’si mukayese amaçlı olarak karada, geri kalan 210 kWp göl üzerine kurulmuştur.
» Santralin toplam kurulum alanı yaklaşık olarak 2.700 m2’dir. Sistem kurulduğu su yüzeyinin yüzde 60’ını kapladığı için suyun buharlaşma yolu ile kaybını önlemede önemli bir etken olacaktır.
» Sistemde her biri 260 kWp gücünde toplamda 960 adet polikristal fotovoltaik panel kullanılmıştır. Bu panellerin 120 tanesi mukayese amaçlı olarak karada, 840 tanesi göl üzerindedir.
» Yüzer Güneş Enerjisi Santrali’nde 2 farklı yüzdürücü sistem kullanılmıştır. Bu sistemlerden ilki sadece polietilen dubadan, ikincisi ise polietilen duba ile çelik konstrüksiyonun birbirine entegrasyonundan oluşmaktadır. İlk sistem 120 kWp, ikinci sistem ise 90 kWp gücündedir.
» Bu iki yüzdürücü sistemde farklı panel açıları uygulanmıştır. Panel açısı sadece polietilen duba sisteminde 13°, diğer sistemde 26°‘dir.
» Yüzer Güneş Enerjisi Santrali, yıllık 202 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ve 164 ton CO2 emisyonunu engelleyecek kapasitededir. Ayrıca engellenecek bu CO2 emisyon miktarı; 135 adet aracın trafikten çekilmesiyle engellenecek CO2 emisyon miktarı ile eşdeğerdir.
» Bu AR-GE Projesi kapsamında;
Projemiz ülkemiz genelinde yürütülecek diğer projelere örnek teşkil edecektir. Yüzer sistemin; su kalitesi, buharlaşma ve enerji üretimi üzerindeki etkisinin izlenmesinden elde edilen tecrübeler, sistemin ülkemiz genelinde yaygınlaşması konusunda önemli altlık oluşturacaktır. Aynı zamanda bu proje ile yasal mevzuatın oluşturulması için çalışmalar yapılmakta, ilgili kurumlar ile görüşmeler yürütülmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucu edinilen bilgi doğrultusunda dünya genelinde YGES pazarının 2025 yılında 3 Milyar Dolara hedefine ulaşacağı bilgisi edinilmiştir. Hedeflenen bu pazar kapsamında yürütmüş olduğumuz çalışmalar ile ülkemizin yüzer güneş enerji santralli bakımından kapasitesi belirlenmiştir.
Bu kapsamda ilk etapta İstanbul özelinde 14 adet su rezervuarı için etüt çalışmaları yapılmıştır. Bu rezervuarların toplam yüzey alanı 110 km2’dir. Belirtilen alanın yüzde 5’lik kısmının kullanılarak yüzer sistemlerin uygulanmasıyla toplam 350 MW’lık kapasite ortaya çıkmaktadır.
Ülkemiz geneline bakıldığında ise tüm su rezervuarlarının (Hidroelektrik Santralleri, Barajlar, Göl ve Göletler) toplam yüzey alanının 113.564 km2 olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzey alanının yüzde 1’lik kısmına yüzer güneş enerji sistemlerinin uygulanmasıyla 75 GW’lik potansiyel ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca yüzde 1’lik yüzey alan kullanımıyla su buharlaşmasında azalma sağlanacak, kazanılan su tasarrufu ile 90 milyon insanın su ihtiyacı karşılanabilecektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49 Bakan Bayraktar, İEF kapsamında önemli temaslarda bulundu22 Kasım 202414:07 “65’ten fazla şehirdeki ağımızla büyümeye devam ediyoruz”22 Kasım 202413:57