Evsel solar çatılar için 10 kW sınırına ihtiyaç var mı?

Gündem Covid-19 ile dolu iken, bazen başımızı başka yöne çevirip geçmişteki eksikleri düzenleyerek ileriye bakmakta fayda var. Biliyorsunuz 5.1.ç’den 5.1.c’ye geçiş imkanı henüz ve maalesef yürürlüğe girmedi. Burada daha önce 5.1.ç’den başvuru yapıp çatılarına güneş paneli koyanlar hala fazla elektriklerini satıp gelir elde edemiyor. Bununla birlikte özellikle mesken aboneleri ilgilendiren önemli bir durum daha var. […]

Evsel solar çatılar için 10 kW sınırına ihtiyaç var mı?
Utku Korkmaz
  • Yayınlanma21 Nisan 2020 14:15

Gündem Covid-19 ile dolu iken, bazen başımızı başka yöne çevirip geçmişteki eksikleri düzenleyerek ileriye bakmakta fayda var. Biliyorsunuz 5.1.ç’den 5.1.c’ye geçiş imkanı henüz ve maalesef yürürlüğe girmedi. Burada daha önce 5.1.ç’den başvuru yapıp çatılarına güneş paneli koyanlar hala fazla elektriklerini satıp gelir elde edemiyor.

Bununla birlikte özellikle mesken aboneleri ilgilendiren önemli bir durum daha var. Cumhurbaşkanlığı kararı ile mesken aboneleri için 5.1.c’den yapılacak başvurularda 10 kW ile sınırlandırılmış durumdalar.

Burada Türkiye’deki konut stoğunun büyük bir kısmının sözleşme gücünün 10 kW altında olması bunu bir sorun olmaktan çıkarıyor gibi görünsede, aslında sorunun üzerindeki kullanılmayacak sis perdesini yani çok katlı binaları ve yapıları kaldırıp, asıl hedefe odaklanmamızı sağlıyor; Müstakil konutlar ve villalar. Hem çatı alanları daha geniş hem elektrik tüketimleri daha fazla.

Bu henüz evsel segmentte başlamayan pazar için umut olabilir mi? Evet olabilir. Çünkü 10 kW sınırı maalesef izin, ölçek ve müşteri kazanım maliyetlerinden dolayı ekonomik olarak yerli yerine oturmadı.

Peki müstakil konutların ihtiyacı nedir? Isı pompası için ekstra ucuz elektrik, havuz temizliği için ekstra ucuz elektrik, belki bir elektrikli araç şarj istasyonu için ekstra ucuz elektrik. Sadece şarj istasyonunun 4-6 kW olduğunu düşündüğümüzde sanıyorum 30, 40 hatta 50 kW’a kadar ihtiyaç artabilir. Zaten yeni yapılmış birçok müstakil evin sözleşme gücünün minimum 30 kW olduğuna şahitlik ediyoruz. O nedenle mesken aboneleri için 10 kW limitinin, 50 kW’a çıkarılması yeni elektrifiye dünya düzeninde artık bir gereklilik.

Özet;

• 10 kW altı evsel çatı pazarı izin ve müşteri kazanım maliyetleri nedeni ile başlamadı.

• 10 kW altı binaların büyük kısmı dikey yapılar ve güneşe uygun değil.

• Asıl potansiyel 10 kW üzeri müstakil evler ve villalar.

• Mesken abonesi de 10 kW üzerinde aylık mahsuplaşma yok ve elektrik satışı yapamıyor.

• Müstakil evlerin hem sözleşme güçleri hemde elektrik ihtiyaçları daha fazla.

• ÇÖZÜM; Meskende 10 kW limitini 50kW’a çıkarmak.