Akaryakıt, LPG ve CNG istasyon kurulumu, ekipman tedariki ve satış sonrası teknik destek sağlayan Tekser Akaryakıt’ın Genel Müdürü Fatih Fincan ile Tekser’in faaliyetlerini, yurt dışı yatırımlarını, gelecek trendleri ve akaryakıt sektörünü konuştuk. Tekser Akaryakıt Genel Müdürü Fatih Fincan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tekser’in faaliyetlerinden, yatırımlarından ve hizmetlerinden bahseden Fincan, Tekser için faaliyet alanı konusunda hiçbir […]
Tekser Akaryakıt Genel Müdürü Fatih Fincan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tekser’in faaliyetlerinden, yatırımlarından ve hizmetlerinden bahseden Fincan, Tekser için faaliyet alanı konusunda hiçbir sınır olmadığını belirterek, “Coğrafya ne kadar zorlu olsa da hem sahip olduğumuz teknik yeterlilik hem de ekipmanlarımızın teknik yeterliliği anlamında o zor coğrafyalarda dahi ayakta kalabilecek güce ve yeterliliğe sahibiz. Biz de bundan güç alarak zor coğrafyalarda arayış içindeyiz” diye konuştu.
Tekser, 2017 yılını ve 2018’in ilk çeyreğini nasıl geçirdi? Bu yıl için beklentileriniz neler?
Sektörün döngüsel yatırım periyodunu yani 2010, 2015 ve 2020’yi dikkate aldığımızda aslında 2017 ve 2018 dalganın en dip noktası, yani yatırımın en mühim olduğu noktalar. Bu noktada bazı dinamikler oluştu, bazı firmaların el değiştirmesi, bazı firmalarda yönetimsel değişikliklerle bir süredir bekleyen yatırımların bu döneme denk gelmesiyle biz 2017 yılını beklentilerimiz çerçevesinde geçirdik. Tabi bunda ürün ve pazar çeşitliğimizden kaynaklı ek işlerin de katkısı oldu. 2018’de beklentilerimizi 2017 yılından daha yüksek olarak belirledik. İlk dört aya baktığımızda piyasabu beklentilerle paralel geçiyor. Dış pazarlarda yaptığımız girişimler, yeni ürün ve hizmetlerle bünyemize kattığımız yeni iş hacimleri artış sağladı.
Genel olarak, kurlarda yaşanan dalgalanma ve seçim haberi dağıtım firmalarının yatırımlarını hemen hemen durdurma noktasına getirdi. Ama seçimden sonraki süreç durumu şekillendirecektir. Bu olumsuzluklara rağmen piyasanın dengesini bulacağını ve 2020 yılına hazırlık anlamında istasyonlarda ciddi yatırımların, dönüşümlerin olacağını düşünüyoruz. Son yıllarda iç piyasadaki daralmaya karşın hem ürün çeşitliliği hem de pazar çeşitliliğine yönelik çalışmalar yaptık. Yatırım yılını 2020 olarak düşündüğümüzde 2019’un geçtiğimiz iki yıla göre nispeten daha hareketli geçeceği bekliyoruz.
Geçmişten bugüne değerlendirdiğinizde Tekser’de ne gibi yenilikler ve gelişmeler oldu?
Tekser 22 yıl önce, ilk kurulduğun da minik bir kadroyla servis firması olarak kurulmuştu. Ama bugün gelinen noktada 90’ı aşkın personele sahip. Ürün gamına baktığınızda; anahtar teslim istasyondan tutun bütün elektrik, elektronik ve mekanik ihtiyaçlar, araç yıkama sistemleri ve yeni oluşturduğumuz çevre markamız, 17020 tank ve tesisat testi anlamında belgelendirmemiz de bitmek üzere. Ciddi anlamda ekip ve ekipman çeşitliliğine gittik.
Tekser olarak değişimin organizasyon olarak da içindeyiz. Hadımköy’deki fabrikamızın bize artık lokasyon olarak yetersiz kalması, fabrikanın şehirden uzakta olması nedeniyle hem müşterilerimize ve pazara daha yakın olabilmek hem de lokasyon anlamında Esenler’deki ofisimizi kurduk.
Ürün ve hizmet çeşitliliğimizin yanı sıra yaklaşık 3 yıl önce inşaat grubumuzu kurduk. Anahtar teslim inşaatlarımızla ciddi faaliyetlerimiz olmaya başladı.
Son dönemdeki yatırımlarınızı ve faaliyetlerinizi anlatır mısınız?
Orta Asya’daki faaliyetlerimizi daha iyi yönetebilmek için, geçtiğimiz yıl Tekser Azerbaycan firmamızı kurduk. Oradaki faaliyetlerimiz de günden güne artıyor.
En güncel olarak da Özbekistan’ta Türk-Özbek İş Forumu’ndaydık. Bu ziyaretlerin akabinde yerel bir ortakla Tekser Özbekistan firmamızı da kurduk. O coğrafyadaki ekonomik gelişmeler, özellikle Özbekistan’ın konvertasyon sorununu çözmüş olması ticaretin daha yapılabilir hale gelmesini sağladı. Oradaki amaç iç piyasada daralan iş hacmini yurt dışı hamleleri ile sübvanse edebilmek. Orta doğudaki faaliyetlerimiz bölgedeki savaş durumundan sonra sekteye uğradı. Arzu ederiz ki bu süreç bir an önce nihayete erer, çünkü o coğrafyada özellikle akaryakıt istasyonu anlamında ciddi yatırımların olacağını düşünüyoruz. Ama bizim oradaki arayışlarımız devam ediyor. Bunun yanında proje bazlı çalışmalarımız halen devam ediyor. Afganistan’a ekipman ve ekip tedarik edebilen konumdayız. Afganistan’da 12 yıldır sorunsuz çalışan ekipmanlarımız var. Çok şükür ki Tekser’in sahip olduğu ürün gamı hep kaliteli ekipmanlar, yarı yolda kalmayarak en zor coğrafyalarda dahi varlığımızı sürdürebiliyoruz. Benzer bir şekilde yine geçtiğimiz yıl zor bir coğrafya olan Somali Mogadişu’da kurduğumuz bir istasyon vardı. Yani bizim için coğrafya anlamında bir sınır yok. Coğrafya ne kadar zorlu olsa da hem sahip olduğumuz teknik yeterlilik hem de ekipmanlarımızın teknik yeterliliği anlamında o zor coğrafyalarda dahi ayakta kalabilecek güce ve yeterliliğe sahibiz. Biz de bundan güç alarak zor coğrafyalarda arayış içindeyiz.
Bir diğer önemli adım da endüstriyel projeler. Yaklaşık 2-3 yıl içerisinde sadece akaryakıt istasyonlarına yönelik değil, akaryakıtın geçtiği her noktada; kritik müdahale gerektiren, sürekli yakıt tedariği gerekebilen hastane, askeriye, veri merkezi, marina gibi noktalarda artık faaliyetlerimiz çok daha yoğun. Şu an bir bankanın Türkiye’nin en büyük veri merkezi projesini aldık ve bunun çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunun yanında yine çok önemli bir proje olan Azerbaycan’ın Elet Limanı projesinin içindeki bütün dolum noktaları bizim tarafımızdan gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra pek çok endüstriyel tesisin yakıt sistemine yönelik faaliyetler devam ediyor. Tabi amiral gemimiz olan pompada, Amerika merkezli Dover çatısı altındaki dünyanın en büyük akaryakıt pompa üreticisi Wayne’in 98 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde, Türkiye’nin yanı sıra bölge temsilciliğini de yapıyoruz. Bugün Tekser’in faaliyet alanının geniş olmasının nedenlerinden biri Wayne’in sadece Türkiye değil yakın coğrafyada, Irak, Gürcistan Azerbaycan ve Özbekistan’a kadar yetkili bayilerinden biriyiz. Bu durum Wayne nezdinde çok olağan bir durum değil, genelde her ülkede bir bayisi vardır, biz KKTC’yi de dahil ettiğimizde birkaç ülkeyi kapsayan bir yapıya sahibiz.
Gün geçtikçe yeni teknolojiler, yeni trendler ortaya çıkıyor. Siz bu yeni teknolojiler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Tekser olarak UNITI Expo’ya katıldık. Kalabalık bir ekiple katıldığımız fuarda tekrar gördük ki tedarikçilerimizle hat safhada ilişkilerimiz var. Üç günlük fuarda yeni ürünler ve yeni tedarikçilerle ilişki kurmak anlamında görüşmelerimiz oldu. Bölgesel olarak baktığımızda Avrupa coğrafyasında en önemli fuar, petrol ekipmanları anlamında. Son gelişmelerden anladığımız üzere akaryakıt ekipmanları noktasında, alternatif yakıtların ekipmanlarında bir artış olacak. Bu yakıtın dizelin, benzinin yerini alacak anlamında değil ama bir noktaya kadar da olsa alternatif yakıtların da gündemimizde olacağını anlıyoruz. Biz de yeni teknolojileri, elektrikli araç şarj istasyonları gibi, hem yatırımcı hem tedarikçi olarak yakından takip ediyoruz. Günümüz piyasasında yeniliklere açık olmak zorundasınız. Hem içerik hem de ürün ve ekipman olarak kendinizi yenilemeniz gerekiyor ki ayakta kalabilesiniz. Tekser olarak bizi diğer firmalardan ayıran da ‘teknik servis’ kısaltmasından gelen Tekser adımızdan da anlaşılacağı üzere, ürünü satmaktan ziyade ürünü sattıktan sonra verdiğimiz hizmet. Hem teknik anlamda hem mühendislik anlamında sürdürülebilir yapıda olduğumuz için piyasada ayrıcalıklı bir konumdayız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49 Bakan Bayraktar, İEF kapsamında önemli temaslarda bulundu22 Kasım 202414:07 “65’ten fazla şehirdeki ağımızla büyümeye devam ediyoruz”22 Kasım 202413:57