İpragaz CEO’su Eyüp Aratay bir televizyon kanalında İpragaz’ın hedeflerini, beklentilerini ve LPG gündemini değerlendirdi. “Yüzde 2,5 gibi bir büyümeyi yakalarız” İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, “Türkiye LPG sektörü dünyada çok önemli bir yere sahip. Biz 4,1 milyon tonluk satışımızla dünyanın 15. büyük LPG pazarıyız, Avrupa’nın da ikinci büyük pazarıyız. Türkiye LPG pazarı içerisinde küçük bir oran […]
İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, “Türkiye LPG sektörü dünyada çok önemli bir yere sahip. Biz 4,1 milyon tonluk satışımızla dünyanın 15. büyük LPG pazarıyız, Avrupa’nın da ikinci büyük pazarıyız. Türkiye LPG pazarı içerisinde küçük bir oran gibi gözükse de dünyada çok önemli bir yerde. Türkiye’nin kendi pazar dinamikleri içerisinde LPG’nin payı otogaz. Yaklaşık 3,3 milyon ton yani yüzde 80’e varan otogaz satışımız var. Bu durumda da dünyanın ikinci büyük pazarıyız, Avrupa’nın birinci büyük pazarıyız. Otogazda böyle bir liderliğimiz var. 2018’e baktığımızda, Türkiye LPG sektörüne, iki ayrı dönemde geçirdi. İlk 8 ay ve geri kalan 4 ay şeklinde. İlk 8 ay açısından değerlendirdiğimizde bizim pazar yaklaşık yüzde 4 gibi bir büyüme gerçekleştirdi. İkinci bölümde de akaryakıt sektörünün yaşadığı dalgalanmayı LPG’de de yaşadık. Ama biz ağustos ayını baz alıyoruz. Çünkü gerçekten LPG pazarında bir önceki yıla göre bir yükseliş trendi vardı. Son çeyrekte EPDK verilerine bakarsak yaklaşık 3-3,5 gibi bir daralma oldu. Bu daralmanın etkisiyle biz pazarı yüzde 2 büyümeyle kapattık. 2019’a geldiğimizde ocak ayında aslında geçen yılın son aylarında tüketim dağılmasının benzer bir durumunu da burada yaşadık. Bütün segmentlerde talebe yönelik bir daralma söz konusu. 2019 yılının ilk yarısında biraz daha durağan bir enerji pazarında özellikle bizim LPG sektöründe bir beklentimiz var. Ama ikinci yarı yıldan itibaren biz tekrar pazarın yukarı doğru ivmeleneceğini bekliyoruz. 2018 paralelinde yıllık yüzde 2,5 gibi bir büyümeyi yakalarız diye tahmin ediyorum” diye konuştu.
Eyüp Aratay, “LPG sektöründe fiyatların seyrine bakıldığında tüp satışımızdaki ürün fiyatımız yüzde 12 arttı, yüzde 20 enflasyona karşı. Yine sektörün tükettiği ürün olan otogazda ise artış yüzde 13 olarak gerçekleşti. Brent petrol geçen yıl 63 dolarla açtı, şu anda da 62 dolarda. Dolaysıyla bir yıllık süreçte brent petrol olduğu yerde duruyor. Ama 2018’de 80 dolarları aşan fiyatlara 50 dolarlara düşen fiyatlara inmiş. Yani çok dalgalı, çok değişken bir fiyat yapısı izlemiş. Türkiye olarak 2018’de bundan çok etkilendik. Hatta dövizinde aynı dönemde yukarı doğru atak yapıyor olması bizi çok yukarılara çekti. Eşel mobil adı verilen sistemle bu tüketiciye daha az yansıtıldı. Tüketici tarafından bakıldığında dünyalarında çok büyük bir değişim olmadığını söyleyebiliriz. Siyasal etkiler brent petrolün önümüzdeki günlerde rotasını belirleyecek. 2019 yılında 2018’e benzer bir dalgalanma yerine daha stabil bir düzlemde 65 dolar bandında petrolün gideceğini düşünüyoruz. Türkiye’yi ilgilendiren diğer durum kurlar. Kurlarda da normal düzeyde giderse fiyatlar tüketici nezdinde 2019’un zorlu geçmeyeceğini düşünüyorum” dedi.
Eyüp Aratay, “LNG artık dünyanın parlayan yıldızı diyebileceğimiz bir emtia halini aldı. Bir ürünün ticarete konu olabilmesi hareket ettirilebilmesiyle alakalı. LNG’de son dönemde yukarı doğru gidiyor. Türkiye’de doğal olarak kendi arz güvenliğini sağlamak adına sadece boru hattıyla bağlandığı ülkelere alternatif olması amacıyla ve arz güvenliğini politik kaygılardan uzaklaştırabilmek adına LNG’ye yatırım yapıyor. İki tane ana terminalimiz var. Biri Aliağa’da Egegaz terminali diğeri Marmara Ereğlisi’nde BOTAŞ terminali. En son yapılan düzenlemede iki tane de yüzer terminalimiz oldu. Birisi yine Aliağa’da birisi de Hatay Dörtyol’da kullanıma açıldı. Bu bizde bir konfor yarattı. Bizim arz güvenliğimiz fiyat açısından tek bir noktaya bağlı değil ve siyasi krizler sorun çıkarmıyor. 3000’e yakın işletmeye LNG’yi tankerlerle taşıyoruz. Bu sayede de hem tasarruf hem de çevreye katkısını artırıyoruz. LNG’nin en önemli kullanımından biri ulaşımda da var olması. Kamyon ve taşımacılık sektörü için çok ciddi bir alternatif. Fiyat açısından daha cazip ve çevre dostu bir yakıt. İpragaz da bu konuda pilot çalışmalara başladı. Biz de sadece doğalgazla çalışan aracı devreye aldık testlerini yapıyoruz. Kısa sürede enerji dünyasında en önemli gelişimlerden ve inovasyonlardan biri LNG’nin otomobil yakıtı olarak kullanılacak olması” ifadelerini kullandı.
Eyüp Aratay, “2018 bizim için yatırım yılı olarak geçti. Enerji sektörünün her alanında varlığımız sürdürüyoruz. Evas ve GO markalarımız var. Evas’a yeni fabrika yaptık, akaryakıt istasyonlarına yatırım yaptık, stoklama terminalimizi geliştirdik. Ortağımız olan SHV dünyanın en büyük LPG dağıtım şirketi ve Türkiye’ye bakışı hep aynı, çok güveniyorlar. Biz İpragaz Ailesi olarak 2019’da da 2018 gibi durmadan yola devam edeceğiz. Yatırıma ve istasyonlarımızın sayısını artırmaya devam edeceğiz. 2019 için hiçbir özel planımız yok. Daha önceki strateji planları ve bütçelerimiz çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yabancı yatırımcıların iştahının devam ettiğini söyleyen Aratay şu ifadeleri kullandı: Türkiye’ye olan iştahın yabancı yatırımcı açısından düşeceğini düşünmüyorum. Türkiye’nin şöyle bir özelliği var; 82 milyon nüfusumuz, oldukça genç bir nüfus, tüketim eğrimiz yukarı yönlü dolayısıyla enerjiye ihtiyaç var. Bir şeye ihtiyaç varsa orada da karlılık vardır. Avrupa’da ise tam tersi bir durum var.”
İpragaz otogaz istasyon zincirinin yeni halkası Ankara’da açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59