‘Yeniköy Kemerköy olarak bölgesel kalkınmaya önem veriyoruz’

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Erol Demir, “Yeniköy Kemerköy Enerji, toplamda 1.119 MW kurulu gücü ile Türkiye için stratejik ve ekonomik değere sahip. Bununla birlikte, Milas ve köylerinin/mahallelerinin her açıdan kalkınması şirket olarak bizim de önceliğimiz arasında yer alıyor. Bölgemizin kalkınmasına verdiğimiz destekler gelecekte bizi çok daha iyi bir noktaya getirecek” dedi.

‘Yeniköy Kemerköy olarak bölgesel kalkınmaya önem veriyoruz’
SONER OKUR
  • Yayınlanma12 Haziran 2024 08:46

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Erol Demir şirketin bölgesel kalkınma odağında yaptığı çalışmaları, yapılan ağaçlandırma faaliyetleri hakkında Gas & Power gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

 

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Erol Demir

 

“KÖYLERDE ALTYAPI VE ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Bölgesel kalkınma odağında yaptığınız çalışmaları anlatabilir misiniz?

Milas ve köylerinin/ mahallelerinin her açıdan kalkınması şirket olarak bizim de önceliğimiz arasında yer alıyor. Dediğim gibi çalışanlarımızın neredeyse yüzde 80’i Milaslı. Sadece çalışanlarımız değil, birçok iş ortağımız da aynı bölgede hayatını sürdürüyor. Çalışanlarımızın aileleriyle birlikte biz Milas’ta yaklaşık 15 bin kişilik büyük bir aileyiz. Milas dışı ekosistemi de düşündüğümüzde bu rakam 113 bin kişiye ulaşmaktadır.

Özellikle köylere dönük çalışmalarımız söz konusu, eğitimin öneminin hepimiz farkındayız. Bizlerin halihazırda yürüttüğü görevleri, inanıyorum ve istiyorum ki ileride Milas’ın çocuklarına devredeceğiz. Bu düşünceyle hareket ettiğimiz için önceliğimiz çocuklarımızın kaliteli ve nitelikli bir eğitim alması. Bu nedenle okulların ihtiyaçlarını saptıyor ve bu ihtiyaçları gidermek için harekete geçiyoruz. Örneğin son olarak Alatepe, Ören ve Türkevleri’ndeki ilkokullarda yenileme çalışmaları yaptık. Bu kapsamda ilkokulların yer aldığı binaların ve öğretmen lojmanlarının yenilenmesi, çatı düzenlemeleri, öğrencilerin daha hijyenik ortamlara kavuşması, anasınıfı için alan hazırlanması, bilgisayar ve sıra gibi donanımları okullara kazandırdık. Her eğitim yılında bölgedeki köy okullarındaki çocuklarımızın kırtasiye ihtiyaçlarını gideriyoruz. Kütüphanelerini zenginleştiriyoruz, bilgisayar ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Fiziksel ihtiyaçların giderilmesinin yanı sıra Milas Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ile ilkokullara yönelik olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda yaptığımız gezici tiyatro çalışması ve Muğla Karayolları Şefliği ile trafik eğitimleri çalışmalarında 500’den fazla çocuğun gelişimine katkı sunma imkânı yakaladık.

Okullar dışında bölgenin gelişimi için köylerde altyapı ve üstyapı çalışmaları da gerçekleştiriyoruz. Yine geçtiğimiz yıl, Çamlıca köyünün yolunu yeniledik. Yeni yolla birlikte Pinar ve Kalem köyü ile Çamlıca’nın ulaşımı süre olarak oldukça kısaldı ve daha avantajlı hale geldi.

Bölgemiz insanı için tarım da çok önemli. Bu nedenle çiftçilerimizin sulama ihtiyacını karşılamak için trafoları yeniliyor, su borularını değiştiriyoruz. Milas’ta S.S. Çamköy Sulama Kooperatifi’ne ait sulama sisteminde bulunan akım trafolarının tamamını yenileyerek, çiftçinin kuraklıkla mücadele ettiği dönemlerde yüzlerce dönümlük tarım arazisine can suyu olduk. Bu sayede kooperatif üyesi 111 çiftçinin sulama sorunu çözüldü. Önümüzdeki yakın dönemde özellikle Türkiye’nin önde gelen üniversitelerin akademisyenlerini Milas’a getireceğiz ve Milas Ziraat Odası ile birlikte çiftçilere tarımsal sulama konusunda eğitimler verdireceğiz. Su konusu hem şirket içinde hem de bölgede titizlikle üzerinde durduğumuz bir konu. Suyun verimli kullanımı ve israfının önlenmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz.

Bölgemizin kalkınmasına verdiğimiz destekler gelecekte bizi çok daha iyi bir noktaya getirecek. Kaynak kullanımına gösterdiğimiz önem ve ihtiyaçların Milas’tan temini konusu biz ve komşularımız için önemli ve avantajlı bir ekonomik faaliyet. Bu avantajı sosyal ve ekonomik gelişime çevirerek bölgede gözle görülür ve kalıcı bir ilerlemeyi iş birliği yaptığımız dernek, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları gibi paydaşlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz.

“ÇALIŞMALAR TÜM ALAN AĞAÇLANDIRILANA KADAR DEVAM EDECEK”

Yeniköy Kemerköy Enerji, son dönemde Milas’ta Türkiye’nin en büyük ağaçlandırma faaliyetlerinden birini gerçekleştiriyor. Yürütülen ağaçlandırma çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Ağaçlandırma çalışmalarımıza Hüsamlar bölgesindeki eski maden sahasında başladık. Hüsamlar, yaklaşık 40 yıl önce bölgede madencilik faaliyetlerinin başladığı ve ilk kazmanın vurulduğu yer. 2023’te 65 hektarlık alanda pilot uygulamamızı yaptık; tüm çalışmalar tamamlandığında 2025 yılında 576 ve 2032 yılında kadar da toplamda 1.363 hektarlık bir alan ağaçlandırılmış olacak. Planlama sırasında ekiplerimiz, bölgedeki köyleri ziyaret etti ve endüstriyel tarım için hangi ağaç türlerinin dikilebileceğini bölge halkı ile istişare etti. Bölgemizde arıcılık ve zeytin oldukça önemli iki tarımsal faaliyet. Bölge halkının geçim kaynağı olan alanlarda yapılan çalışmalara bizim verdiğimiz desteğin ekonomik gelişimi hızlandıran bir katalizör görevi gördüğünün bilincindeyiz.

Planlamanın son aşamasında kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi ve yapılan çalışmaların izlenmesi, yönlendirilmesi ve kamuoyuna raporlanması için 70 yıllık deneyimi ile Türkiye’nin ilk çevre derneklerinden biri olan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ile iş birliği yaptık.

Geleceğe Nefes ismini verdiğimiz doğaya geri kazandırma projemize 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde yapılan ağaç dikimleri ile başladık. Sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi 250. Yıl Hatıra Ormanı ve 21 Mart Ormancılık Günü’nde Orman Genel Müdürlüğü Milas İşletme Şefliği ile ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bu etkinliklerin yanı sıra şirketin bünyesine bir orman mühendisi kazandırdık. Orman mühendisimiz liderliğinde kurulan ve bölge halkından kişilerin oluşturduğu ağaçlandırma ekiplerimiz Kasım-Mart dönemi süresinde hiç aralıksız 150 bin fidanı toprakla buluşturdu, bakımlarını yaptı ve kuruyan fidanları yenileri ile tamamladı. Hüsamlar maden ocağında süren bu çalışma önümüzdeki yıllarda da tüm alan ağaçlandırılana kadar aralıksız devam edecek.

‘VAZGEÇİLMEZ BİR KAMU HİZMETİ VERİYORUZ’

Yeniköy Kemerköy Elektrik Santrallerinin tarihçesi ve büyüklüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cumhuriyet tarihinin en büyük enerji yatırımlarından olan ve 1986 yılından beri elektrik üreten Yeniköy Kemerköy Enerji, toplamda 1.119 MW kurulu gücü ile ülkemiz elektrik üretiminde özel sektör tarafından üretilen yerli kömür kaynaklı baz yükünün yüzde 16’sını, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının 2022 yılı EPDK raporuna göre yıllık yüzde 2,58’ini sağlamaktadır. Türkiye için stratejik ve ekonomik değere sahip olan santrallerimiz, ülkemizin en büyük turizm bölgesi olan Güney Ege’de kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 62’sini karşılayarak vazgeçilmez bir kamu hizmeti vermektedir. Elektrik üretimi yerli linyit kaynaklarından sağlandığı için, 2023 yılı fiyatlarıyla yıllık yaklaşık 750 milyon USD karşılığı doğalgaz ithalatı santrallerimizin üretimi ile önlenebilecek durumdadır.

Tüm bu ekonomik verilerin ötesinde Yeniköy Kemerköy’ü anlatırken benim ifade etmekten mutluluk duyduğum bir diğer özelliğimiz ise çalışanlarımızın yüzde 80’ini Milaslıların oluşturmasıdır. Biz, Milaslı bir şirketiz ve bununla gurur duyuyoruz. Bu sebeple komşularımız ile yakın ilişki kuruyor, konuları istişare ediyor ve bölgesel kalkınma projelerine öncelik veriyoruz.