Elektrik fiyatları aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyesini gördü

EPİAŞ verilerine göre, Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) Piyasa Takas Fiyatı (PTF) bu yılın Mayıs ayında 32,45 USD/MWh ile aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2014 yılından sonra hızlı bir düşüş sürecine geçen elektrik fiyatları 2019’un ilk 6 aylık döneminde 40,09 USD/MWh ile son 10 yılın en düşük yıllık ortalama fiyatı oldu. 2019’un […]

Elektrik fiyatları aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyesini gördü
Özge Esen
  • Yayınlanma22 Temmuz 2019 11:13

EPİAŞ verilerine göre, Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) Piyasa Takas Fiyatı (PTF) bu yılın Mayıs ayında 32,45 USD/MWh ile aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

2014 yılından sonra hızlı bir düşüş sürecine geçen elektrik fiyatları 2019’un ilk 6 aylık döneminde 40,09 USD/MWh ile son 10 yılın en düşük yıllık ortalama fiyatı oldu. 2019’un ilk yarısında artan Hidroelektrik üretimi ve düşen elektrik talebi fiyatlarındaki düşüş hızlandıran diğer etkenler oldu.

ETD Başkanı Tamer Çalışır ;

‘SERBEST PİYASA KOŞULLARI UYGULANMALI’

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Tamer Çalışır, spot piyasada aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyesine inen   elektrik fiyatlarındaki düşüşün nedenleri ve piyasaya etkilerini Gas&Power’a değerlendirdi.

Mayıs ayında fiyatların dolar bazında en düşük seviyeyi görmesinin 2 temel sebebi var. Birincisi yenilenebilir ve yerli kaynaklardan üretimin; toplam tüketimi karşılama oranı yüzde 75 seviyelerine çıktı ikincisi TL, USD karşısında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 seviyesinde değer kaybetmiş durumda idi.

FİYATLARI DÜŞÜREN BİRÇOK ETKEN MEVCUT

Bu aslında sadece Mayıs ayı için değil, 2019 ilk yarısı için geçerli bir durum denilebilir. Sulak bir yıl içerisinde olmamız, talebin düşük seyretmesi, her geçen gün artan yenilenebilir kurulu gücüne sahip olmamız fiyatların aşağı yönlü baskılanmasında önemli etkisi oldu.

Burada önemli olan – her zaman söylendiği gibi – serbest piyasa koşullarının uygulanması olacaktır. TL’nin değer kaybı yatırımların geri dönüşü üzerinde ciddi olumsuz etkileri söz konusu. Buna paralel hem PTF hem de açıklanan tarifelerde bunun tam olarak yansıtılmaması bu etkiyi hem üretim hem tedarik şirketlerinde ciddi sıkıntılara sokabiliyor. Çünkü rasyonel değişmelerin olmadığı bir ortamda kaybetmeye mahkum bir durum ortaya çıkıyor. Şuan TL bazında tarifelere bakıldığında ticarethane için fiyatlama yukarıda gibi görünse de sanayi başa baş mesken ise ciddi düzeyde sübvanse devam ediyor, denilebilir. Ticarethane özelinde ise hem enerji verimliliği tarafında tüketim için hem de tedarik şirketlerinin toptan ticaret marjlarından hareketle üretim şirketleri için pozitif bir görünüm söz konusu; ki bu fiyatlamanın içerisinde dolar bazlı ve yenilenebilir üretim kaynaklı YEKDEM birim bedelinin olduğu da unutulmamalı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN MEVCUT KAPASİTE BÜYÜKLÜĞÜ VE ÇEŞİTLİLİĞİ GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Sürdürülebilirlik için en önemli yaklaşım, bir başarı hikayesi olan mevcut kapasite büyüklüğü ve çeşitliliğinin güvence altına alınması olacaktır. Bu da enerji piyasaları ile birlikte bütüncül bir fayda gözetilerek kapasite mekanizmaları ve piyasaları ile olabilir. Hem arz güvenliği hem de elektrik hizmetinin kalitesi için uzun vadedeki değeri kritik bir öneme sahiptir.