“Türkiye Enerji Sektöründe Kadın” araştırması

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, “Biz, kadınların enerji sektörüne gerçek bir enerji vermek ve kendi enerjilerini yeniden keşfetmek istediklerini fakat önlerinde birtakım engeller hissettiklerini görüyoruz. Sektörün gelişmesi için bu engeller yıkılmalı” ifadelerini kullandı.   Elif Düşmez Tek, vergi, denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte tarafından yayımlanan “Türkiye Enerji Sektöründe Kadın” başlıklı araştırmaya […]

“Türkiye Enerji Sektöründe Kadın” araştırması
Servet Uzun
  • Yayınlanma8 Mart 2018 11:13

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, “Biz, kadınların enerji sektörüne gerçek bir enerji vermek ve kendi enerjilerini yeniden keşfetmek istediklerini fakat önlerinde birtakım engeller hissettiklerini görüyoruz. Sektörün gelişmesi için bu engeller yıkılmalı” ifadelerini kullandı.

 

Elif Düşmez Tek, vergi, denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte tarafından yayımlanan “Türkiye Enerji Sektöründe Kadın” başlıklı araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Söz konusu çalışmayı, bir seri haline getirdiklerini belirten Tek, bunun kadınların Türk iş dünyasındaki yerini ve önemini vurgulayan önemli veriler ortaya koyduğunu kaydetti.

 

Diğer araştırmalarda olduğu gibi söz konusu çalışmanın enerji sektöründe de erkek çalışanların egemen olduğunu gösterdiğini aktaran Tek, şöyle devam etti:

 

“Bu çalışmayla amacımız, Türkiye için son derece önemli bir sektör olan enerji sektörünün değerli kadın çalışanlarının seslerini duyurabilmek. Araştırmadan görüyoruz ki kadın istihdamının artması, Türkiye’nin sosyo-ekonomik anlamda gelişimi, kadınların toplumdaki statülerinin iyileşmesi ve enerji sektörünün geleceğe güçlenerek yürümesi için büyük öneme sahip. Biz, kadınların enerji sektörüne gerçek bir enerji vermek ve kendi enerjilerini yeniden keşfetmek istediklerini, fakat önlerinde birtakım engeller hissettiklerini görüyoruz. Sektörün gelişmesi için bu engeller yıkılmalı. Enerji sektöründe yer alan şirketlerin atması gereken ilk ve en önemli adım kadın liderlerinin görünürlüğünü arttırmak. Bu konuda yapılacak küçük girişimlerle büyük etkiler yaratmak mümkün.”

 

“Kadın olmak kariyer yolculuğunda dezavantaj”

 

Araştırmaya göre, sektörde çalışan her iki kadından biri, “kadın olmanın kariyer yolculuğunda dezavantaj oluşturduğunu” düşünüyor.

 

Enerji sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle yapılan ve sektörden 565 beyaz yakalı kadının katıldığı araştırmaya göre, kadınların yüzde 73’ü sektörde olmaktan memnun, kalan yüzde 27’si ise başka sektörde olmayı tercih edebileceğini ifade ediyor.

 

Türkiye’de enerji sektöründeki kadınların yüzde 67’si üst seviye yönetici, yüzde 14’ü orta seviye yönetici olmayı hedefliyor. Enerji sektöründeki kadınların yüzde 59’u ana kariyer hedeflerine ulaşmak için önünde imkan gördüğünü belirtiyor.

 

Araştırmada, son şirketinde 5 yıldan fazla çalışanların oranı yüzde 40 olarak belirleniyor. Çalıştıkları yerde hiç terfi alamayan kadınların oranı ise yüzde 61’i buluyor.

AA