166 Türk Genci Shell Eco-marathon 2024 Avrupa ve Afrika Yarışı’nda mücadele etti

Alternatif enerji kaynaklarını kullanarak gençleri araçlar tasarlamaya ve üretmeye teşvik eden Shell Eco-marathon Avrupa ve Afrika bölgesi yarışı bu sene 19-25 Mayıs 2024 tarihleri arasında Fransa’da gerçekleştirildi.

166 Türk Genci Shell Eco-marathon 2024 Avrupa ve Afrika Yarışı’nda mücadele etti
SONER OKUR
  • Yayınlanma10 Haziran 2024 10:59

12 Türk takımı, kendi tasarladıkları araçlarla farklı ülkelerden yarışa katılan yaşdaşları ile yarıştı.

Dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışması olan Shell Eco-marathon’un Avrupa ve Afrika bölgesi yarışı 19-25 Mayıs’ta, Circuit Paul Armagnac, Nogaro, Fransa’da gerçekleşti. 18-21 Mayıs’ta ise aynı yarış alanında Autonomous Urban Concept müsabakası düzenlendi. Bu farklı kategoride, takımlara otonom teknoloji alanında uygulamalı deneyim kazanmaları ve optimum enerji verimliliğini elde edebilmeleri için hem çevrimiçi hem de sahada zorlu bir rekabet alanı yaratılıyor.

Bu yılki yarışlara Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, Konya ve Trabzon’dan katılan 166 Türk genci, toplamda 12 lise ve üniversite takımından oluştu. Gençler hidrojen, elektrik gibi alternatif enerji kaynakları ile ürettikleri araçları ile piste çıktılar. 25 ülkeden, 115 takımın yer aldığı Shell Eco-marathon Avrupa ve Afrika yarışında Uludağ Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerden öğrenciler daha önceki yıllarda yarışa katılmış ve ülkemizi gururlandırmıştı.

‘SHELL ECO-MARATHON, GENÇLERİMİZİN YETKİNLİKLERİNİN GELİŞMESİNE ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNUYOR’

Uzun yıllardır Türkiye’de gençleri yeni nesil yetkinlikler odağında desteklemekten gurur duyduklarını dile getiren Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem; “Shell Eco-marathon, gençlerimizin yetkinliklerinin gelişmesine birçok açıdan önemli katkılarda bulunuyor. Aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve yol emniyeti disiplinine kadar birçok alanda gençlerimiz açısından çok önemli bir tecrübe. Bu küresel organizasyon ayrıca, gençlerimize, yurtdışında onlarca farklı ülkeden gelen yaşıtlarıyla yarışma imkanı sunuyor. Ayrıca gençler, geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar tasarlayıp üretiyor. Takımlarımızın yine başarılara imza atarak Türkiye’den ne kadar üretken, yenilikçi mühendislerin ve bilim insanlarının çıkacağını tüm dünyaya göstereceklerinden hiç kuşkumuz yok” dedi.

İLK KEZ BAŞVURU YAPAN VE FRANSA’DA YARIŞMA HAKKI KAZANAN 3 TAKIM VARDI

Bu yıl Shell Eco-marathon’a ilk kez başvuru yapan ve Fransa’da yarışma hakkı kazanan 3 takım vardı. Gaziantep Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nden öğrenciler, bu yarışmada ilk kez Türkiye’yi temsil etti.

Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, iki farklı araçla farklı kategorilerde yarıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi AESK takımı ise Autonomous Urban Concept ve Batarya Elektrik kategorilerinde tek bir araçla mücadelede yer aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi de iki farklı takımla çeşitli kategorilerde geliştirdikleri araçları uluslararası arenada test etti.

SHELL ECO-MARATHON’DA ÖĞRENCİLER EN AZ ENERJİYLE EN UZUN MESAFEYİ KAT EDECEK ARAÇLAR ÜRETİYORLAR

Shell tarafından Shell Eco-marathon ile ilgili teknik ve işleyiş detayları paylaşıldı:

“Shell Eco-marathon dünyanın en uzun soluklu ve ilgi çekici öğrenci inovasyon yarışmalarından biri.

Shell Eco-marathon, geleceği tasarlayacak öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kariyerlerine teşvik etmeyi hedefleyen bir enerji verimliliği programı. Bu program, ekiplerin tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek ultra enerji verimli arabalar yaratmaları ve pistte yarıştırmalarıyla gerçekleşiyor.

Yılda bir kez olmak üzere Avrupa, Amerika ve Asya’da gerçekleştirilen yarışma, geleceğin enerji ihtiyacına yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirme tutkusuna sahip gençleri bir araya getiriyor.

Öğrenciler, en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat edecek araçlar tasarlıyor ve üretiyorlar.

Yarışma 1939’da Shell Mileage Marathon adıyla başladı. Illinois’da bulunan Shell bilim insanları, aynı miktar yakıt kullanarak kimin daha fazla mesafe gideceğine dair arkadaşça bir iddiaya girdiler. Kazanan performans 100 km’de 4.73 lt olmuştu.

Avrupa’daki ilk Shell Eco-marathon, 1985’te gerçekleşti. Fransa’daki Paul Ricard Motor Pisti, 20 farklı ülkeden 25 takıma ev sahipliği yaptı.

California Yarış Pisti’nde 2007’de gerçekleşen Shell Eco-marathon Amerika’nın ilk versiyonuna 20 takım katıldı.

Shell Eco-marathon yarışında, takımlar 2 farklı araç kategorisinden biri için hazırlanıyorlar. Birinci tip olan ‘Prototipler’; fütüristik, 3 ya da 4 tekerlekli araçlar. Bu tasarımın en büyük özelliği, direnci azaltması ve verimliliği en üst seviyede sağlaması. İkinci tip olan ‘Şehir Konsepti’ araçlar ise 4 tekerleğiyle günümüzdeki araç modellerine daha yakın bir görünüme sahip, daha geleneksel ve yola elverişli olarak tasarlanıyor.

Yarışta 3 farklı enerji seçeneğinde araçlar hazırlanıyor: İçten yanmalı motor (benzin, dizel veya etanol), batarya elektrikli ve hidrojen yakıt hücresi.

Otonom teknolojiyle ilgili Shell Eco-marathon kapsamında iki yarışma var ve her ikisi de küresel çapta tüm takımlara açık. İlki; ‘Otonom Programlama Yarışması’ ve Southwest Araştırma Enstitüsü (SwRI) ile ortaklaşa geliştirildi. Bu yarışma, daha fazla öğrenciye erişilebilir bir seçenek sunmak, finansal engelleri azaltmak ve bilgisayar programlama gibi STEM uzmanlık alanlarını daha fazla vurgulamak için dünyanın dört bir yanındaki takımlardan gelen danışmanlık ve geri bildirimlerin sonucunda ortaya çıktı. Bu yarışmada, katılımcılardan temel simüle edilmiş bir otonom araç için kontrol algoritmaları geliştirmeleri ve ardından bunu sanal bir ortamda test etmeleri isteniyor. Shell Eco-marathon kapsamındaki otonom teknolojiyle ilgili diğer yarışma ise ‘Otonom Şehir Konsept Yarışması’ ve bu yarışma ile takımlar arabalarını bir üst seviyeye taşıyor. Takımlar, bir dizi zorluğun üstesinden gelmek için Şehir Konsept araçlarına otonom teknolojinin uygulanmasını hayata geçirmek üzerine çalışıyorlar.

Shell Eco-marathon hazırlık ve yarışma sürecinde öğrencilerin etkinlik öncesi araçlarını tasarlamak, üretmek ve son iyileştirmeleri yapmak için bir yıl zamanları var. Bu süre zarfında araç performansı ve sürücü teknikleri en üst seviyeye kadar zorlanıyor. Bir yıl sonunda diğer takımlarla bir araya gelerek yarışmaya katılıyorlar. Altı gün süren yarışma boyunca, ilk üç gün teknik kontroller ve ısınma turları, son iki gün ise yarış turları düzenleniyor. Ardından belli bir turda, belli bir hıza ulaşan her aracın enerji verimliliği hesaplanıyor.

Yarışa katılan öğrencilerin aynı zamanda profesyonel gelişimleri açısından da birçok kazanımları var. Bu deneyim sayesinde gerçek hayattaki problemlere benzer sorunları çözme koşulları ile karşılaşıyorlar. Ayrıca yarışma sayesinde ilişki kurma ve takım halinde çalışma becerileri de gelişiyor. Shell Eco-marathon, öğrencilerin iş hayatına atılmadan önce profesyonel gelişimleri açısından özgeçmişleri adına da büyük katkı sağlıyor. Takımlar, bağımsız kaynak ve sponsorluk elde etme konusunda da çalıştıkları için kapasite gelişimi konusunda da kendilerini ilerletme fırsatı yakalıyorlar. Dahası yarışın baştan sona tüm süreçleriyle kendileri ilgilendikleri için çok yönlü proje yönetimi deneyimi kazanmış oluyorlar. Tüm etkinlik boyunca teknik kontroller için Shell mühendisleri ve Shell çalışanlarından destek alma imkanına sahip oluyorlar.”