‘Ülkemiz, elektrik tüketiminde yıla iyi başladı’

Sepaş Enerji Enerji Tedarik ve Regülasyon Direktörü Remezan Arslan, şirketin Covid-19 sürecini nasıl yönettiğini, aldıkları önlemleri ve gelecek için planlarını Enerji Petrol Gaz gazetemize anlattı.

Yaklaşık 8 yıldır Sakarya Bölgesi ve çevresine elektrik dağıtım hizmeti veren Sepaş Enerji’nin 2019 yılı değerlendirmesini, 2020 ve gelecek için beklentilerini, pandemi döneminde aldıkları önlemleri Enerji Tedarik ve Regülasyon Direktörü Remezan Arslan Enerji Petrol Gaz’a anlattı. Arslan; “Sepaş Enerji olarak, portföyümüzdeki büyük tüketim hacmine sahip sanayi müşterilerimize hizmet sunarken bütünsel bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Sürdürülebilir ve öngörülebilir enerji fiyatları beklentisi hep sürecektir. Biz de bu beklentiyi karşılamak adına hem kurumumuzun hem de iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına yönelik çeşitli koruma araçları kullanarak fiyatlama modellerimizle daima müşterilerimizin yanlarında oluyoruz” dedi.

Covid-19 süreci Sepaş bölgesinde tedarik ve tüketimi nasıl etkiledi?

Ülkemiz, elektrik tüketiminde yıla iyi başladı. Yılın ilk iki ayında tüketimler geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,1 arttı. 11 Mart 2020 tarihinde, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından alınan önlemler sonucu, nisan ve mayıs dönemlerinde bölgemizdeki tüketim, ortalama yüzde 23 seviyesinde azaldı. Bu süreçte, mesken tüketimleri yüzde 9 artış gösterirken, ticarethane ve sanayi müşteri tüketimleri ortalama yüzde 27 azaldı. EPDK tarafından yayınlanan sektör raporunu incelediğimizde ise Sepaş Enerji bölgesi hariç, diğer bölgelerde ilgili dönemlerde sanayi ve ticarethane müşteri tüketimlerinde yüzde 25’lik bir azalma söz konusu. Sanayi ağırlıklı bir bölgede yerleşik olmamız nedeniyle, bu azalıştan bölgemiz daha fazla etkilendi. Tabii, azalan tüketimle birlikte; bahar aylarındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretimin artması, YEKDEM maliyetlerini tarihi zirveye taşıdı ve hatta ilk kez nisan ayında YEKDEM maliyeti, piyasa takas fiyatının üstünde 233,31 TL/MWh olarak gerçekleşti. 2020 Mayıs’ında piyasa takas fiyatı ve yenilenebilir enerji kullanım maliyeti 434 TL/MWh gerçekleşerek,  şu ana kadarki en yüksek maliyet olarak kayıtlara geçti.

“AĞUSTOS’A KADAR TÜKETİMLER SALGININ ETKİSİ İLE BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA SEYRETTİ”

2020’nin geride kalan 9 ayı Sepaş için nasıl geçti? Yılın geri kalan dönemi ve 2021 için beklentileriniz nasıl?

Ağustos’a kadar tüketimler salgının etkisi ile beklentilerimizin altında seyretti. Temmuz sonrasında ise tüketimlerin beklenen seviyelere ulaştığını söyleyebiliriz.  Alınan ekonomik tedbirler kapsamında bölgemizdeki tüketimin de önümüzdeki süreçte tüm ülke genelindeki gibi artacağını düşünüyoruz. Dünyada normalleşme adımları hız kazandıkça, ekonomik ve ticari hayat da canlanacaktır. Yılın son çeyreği bu açıdan belirleyici olacak. Tahminlerimiz, bundan sonraki süreçte nisan-mayıs dönemlerinde görülen düşüş seviyelerinin yaşanmayacağı yönünde. 2021 yılında salgının hayatımızda yer etmeye devam edeceğini düşünmekle beraber, ekonomik hayata ve enerji tüketimine olumsuz etkisinin sınırlı olacağını söyleyebiliriz. Sepaş Enerji olarak planlarımızı bu bakış açısıyla değerlendiriyoruz.

Serbest doğal gaz piyasasının gelişmesi ile piyasada fiyat belirleyici gaz santrallerinin ileri tarihli fiyatları öngörülebilecek. Böylece elektrik ticaretinin de gelişeceği kanaatindeyiz. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından 2020 yılında İTEP’in (İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası) devreye alınması planlanıyor. İTEP ile fiziksel enerji ticaretinde 2018 yılında meydana gelen risklerin de önüne geçilebileceği düşünülüyor.

2021-2025 dönemi EPDK tarafından dördüncü uygulama dönemi olarak belirlendi. Bu paralelde EPDK, yeni uygulama dönemi ve 2020 yılı için elektrik tedarik sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte katılımcı ve paylaşımcı bir şekilde yürütülmesi adına çalıştaylar ve toplantılar düzenliyor. Bu sayede çözülmesini beklediğimiz sorunlarımızı ve taleplerimizi düzenleyici kuruma kolaylıkla iletebiliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kurumlar arası iletişim kanalları güçlendikçe, hizmet kalitesi ve doğal olarak müşteri memnuniyeti artıyor. Sepaş Enerji olarak, müşterilerimiz ve şirketimizi ortak bir yolculukta değerlendiriyoruz. Buradaki geri bildirimleri ölçmek adına yakın zamanda “Müşteri Memnuniyeti Yolculuğu” araştırması gerçekleştirdik. Her yıl düzenli olarak birden fazla ölçümleme yapıyor ve bu araştırmaların çıktılarından kendimize ödevler çıkartıyoruz.

Salgın nedeniyle evlere kapandığımız dönemde sanayi tüketiminin azalması kaynaklı bir tahsilat performans kaybı yaşadık. Ancak devreye aldığımız yeni tahsilat araçları ve müşterilerimizle kurduğumuz düzenli diyalog sayesinde ilk yarı yılı iyi bir performansla kapattık. Rakamlar ikinci yarıyı da bütçemizin üzerinde tamamlayacağımızı gösteriyor.

Bir diğer önemli konuysa çalışma arkadaşlarımızın sağlığı. Pandemi döneminde yaşadığımız tecrübelerle birlikte ticari kayıpların ötesinde; insan sağlığı ve iş sürekliliği için alınması gerekli tedbirlerin öneminin farkına varıldı. Sepaş Enerji olarak, bu süreçte sağlıklı iş ortamının en üst düzeyde oluşturulabilmesi için gerekli tüm adımları attık. Kamu hizmeti verdiğimiz için müşteri hizmetleri merkezlerimizi açık tutarken, sağlık önlemlerini eksiksizce uyguladık. Teknolojik alt yapı yatırımlarımızın yardımıyla güçlendirdiğimiz dijital hizmetlerimiz sayesinde online kullanım oranı gözle görülür biçimde arttı. 2020’nin ilk 8 ayında, online işlemler portalımızı kullanan abone sayımız yüzde 81 arttı. Bu artış trendi hala sürüyor ve tüketici alışkanlıklarının online tarafta yerleşmeye başladığını gösteriyor. Diğer yandan, görev tanımı uygun olan arkadaşlarımız ev-ofis modeliyle çalışmaya devam ederken, bu sistemi de kalıcı hale getirecek çalışma modelleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor.

‘SANAYİ MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET SUNARKEN BÜTÜNSEL BİR YAKLAŞIMLA HAREKET EDİYORUZ’

Elektrik piyasasında son birkaç yılda yaşanan gelişmeler Sepaş’ı nasıl etkiledi?

Sepaş Enerji olarak, portföyümüzdeki büyük tüketim hacmine sahip sanayi müşterilerimize hizmet sunarken bütünsel bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Sürdürülebilir ve öngörülebilir enerji fiyatları beklentisi hep sürecektir. Biz de bu beklentiyi karşılamak adına hem kurumumuzun hem de iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına yönelik çeşitli koruma araçları kullanarak fiyatlama modellerimizle daima müşterilerimizin yanlarında oluyoruz. Sanayi müşterilerimizle uzun zamandır uyguladığımız ve pozitif sonuçlarını gördüğümüz bu enerji danışmanlığı yaklaşımımız, ticarethane müşterilerimiz için de geçerli.

Görevli tedarik şirketi olarak sorumlu olduğumuz bölgenin tüketici profilinin sanayi ağırlıklı olması bölgemizdeki rekabeti artıran önemli bir faktör. Portföy yönetimi yaklaşımı ile müşterilerimiz ihtiyaç duydukları her an istisnasız müşterilerimizin yanında, yakınında ve yararında buluşuyoruz. Bu da bölgemizin kırılgan yapıda olmasına rağmen güçlü olmamızın en büyük nedenlerinden.

2018 yılında yayımlanan son kaynak tedarik tarifesi,  yüksek tüketim hacmine sahip tüketicilerin piyasa fiyatına endeksli ikili anlaşmalar yapmasına yol açtı. Bu süreç, müşterilerin elektrik piyasalarını daha iyi anlamalarına sebep olurken, bu fiyatlamanın ne kadar öngörülemez olduğunu da müşteriler nezdinde anlaşılır hale getirdi. Sonraki yıl, düzenlemeye tabi tarife fiyatlarının piyasaya uygun seviyelere getirilmesi ile ikili anlaşma ile enerjisini tedarik eden tüketicilerin portföyümüze alınmasına hız veridi.

2020 için belirlenen serbest tüketici limiti 1,400 KWh olarak kararlaştırılmış olup, bu limite karşılık gelen talep tarafında teorik piyasa açıklık oranı hesaplamalara göre yüzde 95’in üzerinde. Ancak düzenlemeye tabi tarife mesken fiyatlarının piyasa şartlarından daha ucuz olması sebebi ile pratikte bu segment, piyasa açıklık oranına dahil edilmemeli. Mesken hariç düşünüldüğünde, piyasa açıklık oranı yüzde 70 civarında hesaplanırken, bölgemiz özelinde baktığımızdaysa mesken payının toplam hacim üzerindeki etkisinin düşük; sanayi payının yüksek olması nedeniyle pazar açıklık oranımız, Türkiye ortalamasının yüzde 10 kadar üzerinde.